Citat:
Gledam po kapitalu sa kojim su dosli ovde i da li za njihove ekspoziture ovde odgovara centrala, kad sam se ja raspitivao kod mnogih banaka ispalo je da za Raiffeisen ovde ako propadne ti ne mozes da naplatis potrazivanja od centrale.
Pa bilo koja banka da propadne, za nju ne odgovara centrala. Srbija je prilicno zatvorena po tom pitanju, da propadne McDonald's Srbija, za njega ne moze odgovarati centrala, jer uopste ne postoji mogucnost neogranicene odgovornosti za stranog osnivaca.
Ipak, ne treba da brines jer banke moraju da imaju veliki depozit za pokrivanje takvih eventualija a postoji i neki garancijski fond, nesto kao osiguranje gde sve banke uplacuju neki novac, pa ako neka propadne osiguranje isplati kome sta treba iz tog fonda.
Citat:
Raiffeisen banka u Srbiji posluje kao fransiza, za ostale nisam siguran.
Zakon je veoma jasan po pitanju osnivanja banaka, tacno je definisano kolika sredstva moraju da se deponuju za osnivanje banke i totalno je nebitno da li je osnivac fizicko lice, domace pravno lice, strano pravno lice ili udruzenje gradjana. I, mislim, cemu takva prica - kad se pogleda poslovanje bilo koje banke u Srbiji, jasno je da pojmu "propadanje" tu nema mesta. One banke koje su propale pre 4-5 godina, propale su upravo zato sto nisu imale da deponuju toliko sredstava koliko je od njih trazio novi zakon. One koje su to uspele su zavrsile svaku pricu o propadanju.
Boze,
daj mi smirenost da prihvatim ono sto ne mogu da promenim,
hrabrosti da promenim ono sto mogu
i mudrosti da to dvoje razlikujem.