Ispada da je zgrada akcionarsko drustvo, a kucni savet upravni odbor, a to nije tako.
Ok i ako se gleda kvadratura, ali opet ukoliko si suvlasnik u nekakvom vlasnistvu, odluke se ne donose vecinom, nego pristankom. Namerno sam naveo primer sa liftom i oduzimanjem sobe, koji je preteran i ne desava se u zivotu, ali se identicna stvar desava sa tavanima, suterenima itd. I u jednom i u drugom slucaju drugi ljudi protivpravno raspolazu tudjom imovinom. Ja takodje nisam pravnik, ali sam siguran da to ne moze tako.
Na snazi su zakoni iz '93 i '95 godine, koji su potpuno prevazidjeni, ali koga boli uvo za to? Posle se kao iznenadimo kada niko normalan nece sa nama ovakvim da bude u ikakvoj zajednici i gleda da pobegne ne pitajuci za cenu.
Tako je i kod odrzavanja zgrada, preduzece za odrzavanje sklopi ugovor sa Kucnim savetom, a ne sa vlasnikom prostora, i onda, kada polovina stanara ne placa odrzavanje, zgrada propada. Primeni se kolektivna odmazda, svi stradaju zbog nekoliko neplatisa. Npr. ja placam odrzavanje, i sam menjam sijalice, jer na racunu zgrade nema dovoljno novca, a firmi koja odrzava zgradu i kojoj placam,
ne mogu nista, jer ja i nemam ugovor sa njima. Jedino mogu da ne platim, a to nas vraca na pricu o opstem propadanju.
„„Mi danas imamo ono što mnogi nemaju.
Mnogi imaju ono što mi nemamo.
Ali to nije važno!““
☭ ☭ ☭ JB Tito ☭ ☭ ☭