Danas sam prvi put ukljucio klimu i podesio je da hladi na 28C (napolju je bilo oko 35C). Klima duva, hladi, sve je OK. Veceras sam je smanjio na 26C i opet sve sljaka. I proradi mi mozak da se ceo dan nije ukljucila spoljna jedinica. Da li je to normalno ili da sutra 'vatam majstore za gusu???
Mozda se nisam lepo izrazio. Spoljna jedinica nije pokvarena pa da ne radi, nego ne okrece ventilator, a unutrasnja duva, a to mi je cudno. Da li spoljni ventilator treba odmah da krene da radi kad se klima ukljuci na hladjenje ili ne?
[Ovu poruku je menjao wlada1313 dana 25.06.2008. u 06:57 GMT+1]
Ako si temperaturu podesio na 28C onda se kompresor verovatno nije ni uključivao.
Naime, čim se klima upali, unutarnji ventilator radi neprekidno, a kompresor i spoljni ventilator uključuju se samo ako je temp. u sobi manja od zadate, a to je tih 28C.
Kod mene ovih dana temp. u prostorijama koje nisu klimatizovane nije prelazila 28C.
Prosto, vrućine ne traju toliko dugo, noću se temp. napolju spušta i ispod 20C tako da se stanovi još uvek nisu toliko zagrejali.
Uradi jednu prostu stvar - podesi temp. na npr. 22C, proveri radi li kompresor (cela instalacija blago vibrira) i izmeri temp. na izlazu iz unutarnje jedinice koja bi trebalo da bude oko 8C ako je sve u redu.
Proveri napolju okreće li se ventilator. Nisam stručan, ali pretpostavljam da će klima nekako raditi čak i ako se spoljni ventilator ne okreće, a kompresor radi.
Ako je to u pitanju, onda isključi i zovi majstora.
Nije normalno da klima uređaj radi ceo dan bez spoljne jedinice - ona je bitna komponenta klime jer sadrži kompresor koji omogućava da se stvara hlađenje. Ako spoljna jedinica klime ne radi uređaj prosto neće biti u mogućnosti efikasno rashladi vazduh u prostoriji. Tako to funkcioniše. Možda bi mogao da se posavetuješ sa serviserom koji ti je ugradio klimu ili pročitaj više u sledećem tekstu. Ja pronađoh zanimljive razloge: