zorg Beograd
Član broj: 20796 Poruke: 770 *.opera-mini.net.
|
Gledam epizodu 'How its made' kako se pravi suva hrana za kucne ljubimce (kroketi), i ne mogu da se setim da su pomenuli MESO u procesu, samo zitarice, povrce, biljne masnoce... Proverim u supermarketu, ista prica. Kod svih brendova. Dok mi je maca bila ziva, uvek me cudio drecavi egzotican sastav te hrane, tipa 'losos', 'zecetina', 'tuna' i sl. Mislio sam da koriste tehnoloski otpad iz humane prehrambene industrije... Ali stvar je mnogo bizarnija. Mesa i materije zivotinjskog porekla u toj hrani ima samo u tragovima (4% u proseku), ostalo su zitarice, povrce, masti i ulja biljnog porekla. Da, i pepeo!?
Ne bas najbolji izbor za zivotinju koja je po prirodi mesojed. Da sam hteo da mi maca postane vegetarijanac, mozda bih razmislio da je upisem i na jogu, wtf...
Ogromna vecina vlasnika kuca i maca koristi suvu hranu zbog njene prakticnosti, ukljucujuci i mene.
Mislio sam da je pet hrana po kvalitetu slicna pasteti, virslama i slicnom trashu. Kakav optimizam...
Da ne pominjem dodavanje sintetickih mirisa u hranu koju zivotinja inace ne bi ni okusila, i zahvaljujuci kojima ne moze da odoli suvoj hrani cak i sita, ili pored socnog komada mesa... Ti mirisi su po snazi ekvivalentni feromonima, maca skoro pa je dobijala teranje kad pocne da jede...
Sada sam uveren da sam losim izborom i neznanjem odgovoran za radikalno skracenje zivota moje ljubimice...
|