verovatno ne znate da nacrt zakona o energetici vec godinu i po dana čeka da dodje u skupstinu na usvajanje! po njemu bi EPS trebao da se bavi samo proizvodnjom struje a ko hoce, i stekne licencu posebne agencije koja ce vršiti nadzor, će se baviti prodajom i moći će da (se) je otkupljuje od koga hoće(te)... i naravno, te elektrodistribucije će biti privatne čime ćemo dobiti slobodnu konkurenciju i realne cene... a kad neko ima monopol onda nema smisla govoriti koja je cena realna i da li je cena jednaka sa onom u regionu jer mi ne plaćamo ni radnu snagu ni porez ni mnoge druge dažbine kao u regionu... ovako se država prema nekom ponaša kao majka a prema nekom kao maćeha jer nekima dozvoljava da dižu cene a nekima ne... setite se ko je sve tražio povećanje cena svojih proizvoda i usluga a ipak nije dobio... ili je to možda zato što nemaju 50 hiljada zaposlenih kao EPS? i to ne mislim samo na monopoliste poput NIS-a, Telekoma, PTT-a, železnice već i na one koji imaju konkurenciju medju privatnicima poput GSP-a, pekara... a šta da kažem za vanprivredne subjekte poput lekara, prosvetnih radnika, sudija... koliko bi trebala da košta škola da bi jedan profesor mogao da dostigne platu čistačice u elektrdistribuciji?
a da li znate i da je pokojnog Djindjića krajem oktobra 2000.-te Telekom ucenio generalnim štrajkom ako do 2005. godine uvede trećeg operatera mobilne telefonije? navodno dok ne stanu na svoje noge... sad su kao stali ali prvom prilikom kad uleti strani operater oni su prsli kao zvečka jer ne počivaju na ekonomskim principima već na monopolu pod patronatom države... taj strani operater neće da dozvoli da država svom mezimcu upumpava kapital (po ustavu su svi oblici svojine jednaki!) a i da mu upumpava opet ne mora uvek da pomogne - vidite kako je prso Dojče telekom i pored pomoći države!
zato mislim da država trenutno kupuje socijalni mir isto kao što su radili i u bivšem režimu... i umesto da problem EPS-a rešava restruktuiranjem ona ga rešava podiizanjem cene kilovata a time i svega drugog..
a ako neko postavlja pitanje ko je meni kriv što je moje preduzeće nerentabilno i kako se vrši preraspodela plata u jednom preduzeću, onda neka pita zašto je plata čistačice u elektrodistribuciji veća od plate radnika na kopu u Kolubari iste obrazovne strukture!
Veterinarski portal i forum
www.vetportal.info