Samo ti nastavi da verujes u to, pazi ovako:
"Ako drzava ima "
= plan (da ne komentarisemo plan i realizaciju u Srbiji, vrvi od zloupotreba) - no comment
= nudi prostor - ovoga imas posvuda, samo sto tudji prostor ima autput, zeleznicu, struju, internet, ...
= beneficije (monopol, dotacije) - to isto nude i drugi
= obezbedjuje trziste - koje trziste? onih sto su vec do guse zaduzeni? Ili onih sto ne bi kupili domace jer su vremenom naucili da je domaca roba njesra? Jel ti (supruga) kupujes bonux mozda? Ili kupujes ariel nzim 7 (uskoro 9)? Bese i neka rasprava o Ei Nis televizorima, cini mi se.
= koristi medjunarodni polozaj da omoguci investitoru poslovanje - medjunarodni polozaj srbije? ozbiljno? igras na kartu politicke stabilnosti i medjunarodnog uticaja srbije?
= prihvata garancije - ne kontam, kakve garancije?
= pravi popust na cenu firme - mislis firma duguje 400 miliona, pa cemo kupcu naplatiti pun assets firme alii eto zbog duga dacemo im popust 20 miliona? jel to? Svaka privatizacije je muvanje i pokusaj da se kupcu ukrade nesto ili pokusaj da se narodu ukrade nesto da bi se od kupca dobile pare ispod cene, jer da firma zaista vredi vrlo lako moze da se pretovri u AD i da se izlista na belexu i da se omoguci kupcu da je kupi berzanski po trzisnoj vrednosti kao sto se i desilo sa par dobrih firmi. Cim nema berze tu neko nekog pokusava da zavrne.
= pravi popust na cenu zemljista - ovo je ukinuto uvodjenjem tarife za prekavlifikaciju, sa jedne strane je to dobro jer sprecava tajkunizaciju ali sa druge strane vise to ne mozes koristiti kao argument jer vlasnik vise nema slobodno raspolaganje nad zemljistem.
"pa valjda ima prava da formira i drugu stranu ideje". Vidis ovo je jedini deo tvoje price koji je primenjen u praksi, drzava se tripuje da ima prava da formira i drugu stranu a uspeh tog formiranja? pa pogledaj oko sebe. Ja ne kazem da mi njima apsolutno nista ne nudimo ali im nudimo daleko manje od ostalih a trazimo daleko vise od ostalih, tu je razlika, zbog toga kazem "nema cime da pregovara". Nijedan investitor nije duzan ni obavezan da dodje u Srbiju, ako hoces da dodju moras da se sagnes i da konkurises drugima, ako neces da se sagnes i to je ok, oni se nece mnogo zabrinuti a tvoja buducnost je ocigledna, prvobitna akomulacija kapitala. Ja ti opet kazem, ne negiram da bi najbolje bilo za nas da nam neko izadje u susret, ali niko to nece. Jer razmisljanje investitora je upravo to u koje ti ne verujes, bar onih institucionalnih koji imaju jacu kintu koja moze da napravi puno radnih mesta, bar to znam sigurno je sam radio sa njima, znam im mentalitet, za njega si ti alatka i njega boli uvo za to ko si ti, sta si ti, cemu stremis u zivotu, itd. Za njega si ti tri cifre, produktivnost, trosak i rizik. Zaboga, oni vec dve decenije aktivno unistavaju proizvodnju u svojim zemljama prebacujuci je u Kine ovog sveta, direktno obarajuci standard zivota i socijalnu sigurnost u svojoj zemlji. Tamo gde mu deca idu u skolu, odakle hranu nabavlja, od cije likvidnosti zavisi i bankarski sektor koji muze. A ti ocekujes da se zabrine za jednog srpskog radnika?
To sto imas par altrusita sa malo vise para koji hoce da pokrenu neku manufakturu, to je suvise mali uzorak i uglavno ogranicen na manje firme. U vecoj semi stvari zapravo je taj altruista na gubitku u trzisnoj utakmici jer veci deo kolaca deli sa radnicima, samim tim je rizicniji, samim tim je njemu kapital skuplji, itd, itd.
Sa naseg stanovista je potpuno irelevntno da li je koreanceva para dosla iz njegovog dzepa ili od njegove banke i pod kojim uslovima, mi ne mozemo da se poredimo sa njim jer on ima track-record pravljenja profita od pozajmljenih para koji mu omogucava povoljne kreditne aranzmane, iste one koje mi vise ne mozemo da dobijemo, i koje nazalost dok smo mogli da uzimamo uzimali smo i tim parama kupovali socijalni mir i placali drzavni aparat. Niko nam apsolutno nije kriv za to sta smo uradili sa zemljom, dok je trebalo malo da se zrtvujemo i to nam je bilo mnogo, sad kad treba da se puno zrtvujemo i to nam je i dalje neprihvatljivo a kad dodjemo do situacije da vise nemamo izbora onda cemo da pizdimo, da palimo kuce da ih banke ne uzmu, da pljackamo vozove, itd, itd.
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić