Ne ocekujem da se pretvore u to, ali ocekujem da ce kvalitet biti u mogucnosti nekako kontrolisati, te postaviti neki standard za taj proces i tako izvuci maksimum kvaliteta od moguceg.
Za ovu situaciju sa sefom nekog kartela koji ce se buniti sto ne moze da prodaje pivo iz kade, to je vec njegov problem.
To pivo moze biti skrndelj ukus, ali mora ispuniti minimum kvaliteta.
Citat:
Od velikih proizvodjaca nema leba (piva), oni su orijentisani na high-volume low-cost operacije a tu kvaliteta nema.
Koliko znam, firme koje proizvode dobro pivo u svetu nisu porodicne firme orijentisane na low volume i high cost operacije.
Citat:
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin najavio je u ponedeljak donošenje zakona o pivu čime će Srbija biti jedina zemlja Jugoistočne Evrope sa takvim zakonskim aktom. Njime će biti regulisana proizvodnja, pakovanje, deklarisanje ali i kvalitet ovog pića.
http://www.seebiz.eu/sr/kompan...ajavio-zakon-o-pivu,74831.html
Iz ovoga mogu zakljuciti da ostatak Evrope takodje ima ovakvu zakonsku regulaciju i ne vidim nista neobicno u tome.
Citat:
Pivo je po obimu proizvodnje i prometu u Srbiji izjednačeno sa mineralnim vodama i bezalkoholnim pićima, pa stoga i tu oblast valja zakonski urediti.
U većini evropskih zemalja pivo se označava kao prehrambeni proizvod, dok je u Srbiji označeno kao alkoholno piće, zbog čega je i dodatno oporezovano.
Iz ovoga mogu imati korist i mali i veliki proizvodjaci.
Ali ono sto nema logike je neodrediti minimum uslova potrebnih za kvalitet proizvodnje piva ili bilo cega drugog.
Imali smo primer Zivadinovica i kucne radinosti u proizvodnji metil alkohola.
Citat:
Predlogom zakona o pivu, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, prvi put se uredjuje oblast proizvodnje piva, kontrola kvaliteta sirovina koje se koriste u njegovoj proizvodnji, a propisan je i način na koji se to piće mora skladištiti, transportovati i prodavati da bi se očuvale njegove fizičke, hemijske i mikrobiološke osobine.
Vlada Srbije, koja je i predložila taj zakon, je u obrazloženju napomenula da je do sada ta oblast bila regulisana podzakonskim aktima, te istakla važnost uredjenja te oblasti na sveobuhvatan način, jer je pivo po obimu proizvodnje i prometa izjednačeno sa mineralnim vodama i osvežavajućim bezalkoholnim pićima, a konzumira se tokom cele godine.
Donošeje tog zakona, kako je naveo predlagač, je važno i zbog toga što u Srbiji postoji deset velikih proizvodjača piva, koji postepeno povećavaju proizvodnju (od 500 miliona litara u 2002. godini do 650 miliona litara u 2008. godini), dok se godišnje uveze oko 16,5 miliona litara tog pića, a poslednjih godina povećava i broj "mini-pivara".
Propisano je da pre stavljanja u promet, laboratorije ovlašćene od nadležnog ministarstva kontrolišu kvalitet fizičkih, hemijskih i mikrobioloških parametara piva i njegovih sastojaka - hmelja, ječmenog slada, nesladovane sirovine i vode, kao i ostataka sredstava za zaštitu bilja, biocida ili zagadjivača.
Zakon predvidja da je proizvodjač, odnosno uvoznik, dužan da pakuje pivo i lepi deklaraciju, koja mora biti uočljiva, jasna i čitka i ne sme dovoditi u zabunu potrošača.
Pivo se mora transportovati, skladištiti i prodavati na način koji obezbedjuje očuvanje fizičkih, hemijskih, mikrobioloških, senzornih i drugih osobina, a nadzor na sprovodjenjem zakona obavlja nadležno ministarstvo preko poljoprivrednih inspektora.
http://www.poljopartner.rs/ind...view&id=3126&Itemid=81
Meni ovu deluje kao uslovi koje moze svaka pivara da ispuni i limitira upravo te op cup firme, koje osim svoje licne koristi u vidu dobre zarade na ustrb kvaliteta ili zdravlja ponekad, ne daju neki veci doprinos industriji.
Moze se o detaljima zakona pricati kao losim, ali ide mi na nerve stav "jeeee jos jedan zakon" i da trebamo da cekamo evoluciju da mi resi da ne pijem vodeno pivo koje nije odstojalo ni dva dana, pre nego li je doslo do prodavnice.