Ah prozivka
Naravno da sam za prilagodjavanje uslova putu. Ali ne birokratski, besmisleno.
Kao drugo treba da razlucimo neke stvari, zarad nepismenog naroda. Niti su sve zimske gume carobne zimi, niti su sve letnje za bacanje.
Ono sto JA radim, ne mogu da preporucim, posto se ljudi uglavnom bave svakodnevnim stvarima, predano, pa ne gube vreme sa vozilom. Vozilo je mazga, koja samo treba da transportuje porodicu od tacke A do tacke B.
Vladd je danas (pocecu k'o bivsi selektor

) pregledao ulje, dolio rashladnu tecnost, proverio sijalice, proverio i korigovao pritisak u gumama i celo popodne nezadovoljan sarom prednjeg levog tocka ...prosle tri godine od nabavke gume..
Sve to da bi prevezao 3km do posla, i nazad, pa do sutra-prekosutra...ako ne bude bas kise..
Elem, potrebne su zimske gume u zimskim uslovima, isto kao i postovanje ostalih propisa u saobracaju(koriscenje guma ne smatram po uredbi, vec po zakonu o prilagodjavanju usovima voznje).
Neki, da ne kazem bas vecina, nisu u zivotu vozackome petljali oko guma(da ne kazem celog vozila), koliko "vladd" u jednoj sezoni.
Treca je stvar drustveni sistem, i KAKO bi sve trebalo urediti i uraditi, da bi povecali civilizacijski nivo zivota, a ne samo ziveli po birokratskim pravilima i politickim floskulama.
I za to postoje resenja i predlozi.
Prosto postujem da neko NECE da se petlja oko sopstvenog vozila, i ne zeli da trosi vreme na to, i za takve postoje crno-beli propisi, koji ce ih jasno usmeriti sta treba, kada i kako treba.
Ja licno nisam od takvih, mene ne treba zakon da privodi pameti, sta je odgovorno drustveno ponasanje, kako u kafani, tako i za volanom.
Zalazem se za povecanu tehnicku pismenost, ne za kompjuter u svakoj kuci, to me se ne tice, vec bar za one detalje, koji se ticu ostalih clanova zajednice. A to je saobracaj, mesto gde se susrecemo, secemo, jedni drugima radimo o glavi...iako smo, u vecini pacifisti, ali ko ce da razluci ubistvo iz nehata voznjom automobila tehnicki neispravnog, sa losim gumama i agresivnim vozcem.
To su otprilike "naocare" kroz koje treba posmatrati moje postove, cak i prilikom izvlacenja citata iz konteksta.
Forumsko zakljucivanje moze da bude nehotice nakaradno, i na to sam se poprlicno navikao.
Elem,
podizanje tehnicke kulture, poznavanje vozila i materijala, tehnike voznje i elemenata vozila, kao nekada u vojsci

, je IMPERATIV.
Naravno, birokratija i los standard na drugoj strani su realnost, i zahtevaju realno sagledavanje okolnosti. I nisu odrasli ljudi idioti, da ih treba sibati idiotskim propisima, jer se nekolicini birokrata koji zloupotrebljavaju svoj polozaj tako prohtelo.
Postoje realna i razumna resenja, ranije predlozena, na forumu, ovoj temi, koji se bavi automobilima-saobracajem...
Poz
P.S.
Da rezimiram, sta je moj stav o gumama
Znaci, do +5 letnje, ispod toga zimske(osima ako bas nisu u pitanju letnje, preskupe i predobre mikrosilika Yokohame

), mikrosilika moze do nule...
Menjanje guma po potrebi, pa ako je temperatura ode trajnije na+15.. promeniti u letnje, zimske imaju nesto duzi trag, NEBEZBEDNE su iako je recimo Januar...
Malo vise posla, ali je bezbednost na nivou..

Ipak je svaka voznja bitna, ma kako "kratka" bila, (a ne samo da su vazne pripreme za put u Grcku

), svaka voznja ima svoja iznenadjenja...
Da, i brzina je vazna, oko nule, smanjiti zakonsko ogranicenje(samome sebi) za 5-10 km/h
Garantujem smanjenje problema korisniku, u saobracaju, za 90%
[Ovu poruku je menjao vladd dana 22.09.2010. u 16:28 GMT+1]