dachony, jedno je odnositi se prema nekom proizvodu patriotski zbog nekadasnjih vremena i neke nostalgije a sasvim drugo je surova realnost u kojoj shvatamo da je jelen pivo u stvari Belgijski proizvod i nema razlike izmedju njega i bilo kojeg drugog stranog piva...
Sto se tice same teme... gledao sam u Italiji kako se bore protiv globalizacije, pa imate cijelu regiju u kojoj niko ne nudi u lokalima koka kolu npr... niz svjetski poznatih proizvoda ne mozete kupiti ni u prodavnici jer ih ne nabavljaju uopste... kod njih su jaka udruzenja trgovaca i ugostitelja i oni stite autenticne domace proizvode... ova pojava je jos izrazena u nekim djelovima Francuske...
Kod nas je u principu vrlo malo takvih domacih proizvoda i trebali bi svi da imaju razvijenu svijest o tome i da potenciraju kupovinu kvalitetnog domaceg proizvoda... kao npr. ako govorimo o Crnoj Gori vino od lokalnih proizvodjaca koje je vrhunskog kvaliteta ili u Srbiji recimo brasno od vojvodjanskih proizvodjaca koji takodje imaju vrhunski kvalitet...
Za pocetak bi trebalo podici nivo kontrole samih proizvoda koji se pustaju na trziste i sprijeciti raznim uvoznicima da plasiraju nekvalitetne proizvode, narocito kad je prehrana u pitanju...
Bio sam prisutan kad su razgovarali neki moji prijatelji trgovci i ovaj jedan je uvezao citav sleper kokosijih bataka iz Holandije... a ovaj drugi mu kaze to su ti desni zato je ta cijena ali proci ce...
Meni nije bilo jasno o cemu se radi i pitam kakvi desni o cemu pricate... a oni kazu da je cio sleper desnih bataka jer su oni u nabavci mnogo jeftiniji jer u njih ide neka inekcija kad se pilad vakcinisu... Koliko uopste ima ljudi da o tome bilo sta zna kad to kupuje kasnije... vrlo malo...
Sto se tice uvoza on se ne moze zabraniti jer njega diktira trziste... Mi recimo u kraju gdje ja zivim imamo tu privilegiju da nam je kvalitetnija voda sa cesme nego vecina od ovih flasiranih iz regiona koje se nude... ali godisnje se ipak uveze vode u milionskim ciframa... neobjasnjivo...
dr.pametnjakovic, ovo sto si ti rekao bi bilo tako kad bi se svi trudili da kupuju najjeftinije proizvode ali dosta njih gleda da kupi onaj kvalitetniji i nema veze sto je skuplji bilo iz uvoza ili ne... drugo, zasto mislis da domaci proizvod mora da bude skuplji od stranog? ja mislim da ne mora...
[Ovu poruku je menjao Nocni dana 29.08.2010. u 02:42 GMT+1]