Da, i to se realno radi. Medjutim, takvi klizaju po raznim ledovima, ali je retko da im je domicilna drzava "prerevnosna".
Poenta je u toj prerevnosnnosti, koja se aktivira na poprilicno nelegalan nacin.
Inace je crno trziste oruzja mnogo manje..
Citat:
StORM48: ^Pa vidiš da Vladd još malo kaže da je u pitanju ugledni građanin?
Daleko od toga, ali su u tim poslovima uvek bila lica u vezi sa odredjenim sluzbama, vojskom...i prva ekipa i druga i treca koja nasledi posao ili poslove, ali se ekipe nisu hapsile...sa glupim izgovorom "nelegalan softver"..moze ceo posao da se proglasi nelegalnim, ali softver(ili samo softver) ne, ako je autorsko delo, nije ukraden, krekovan...
Citat:
StORM48:Imaš li recimo saznanja zbog čega je Teleoptik otišao pod led, praktično i pre sankcija? Ja to znam iz prve ruke. Nisu imali dozvolu da opremu prodaju zainteresovanim kupcima...
Imam direktna saznanja, i ovo nije tacno. Teleoptik je podeljen na vojni i civilni deo, bas zbog "slobodnih" i velikih poslova, pa da se ne bi delile pare.
Kako je koja grana Teleoptika propadala, i to znam, cak i imam neke papire(licno zainteresovan), i posmatram sta se prica...i radi.
Ziroskopi propadaju zbog raznih razloga(uglavnom su nesposobnost i alavost uzrok, ali i otimacina spolja), Teleoptik(civilni) je prostacki opljackan, namenski, sa prikrivanjem otpisa duga(londonski i pariski krug) Beobanke, otimanjem stadiona, samackog hotela, na kraju masina, opreme, poslova i projekata, a sada zvrji ..prodat je firmi Fender Wiev Limited, sa Kipra, koja je postojala samo dok se transakcija obavi..glavnu rec je vodila nicoviceva advokatica i stecajna druzina...
Imali su svoju vojnu kontrolu i nisu mogli da gledaju u Sunce bez dozvole, a ne da se pojavljuju na trzistu..
Informacija ne stoji, nije ni bitna..
Nekada se dozvoljavalo takvo poslovanje, pod sankcijama se pospesivalo, ali je bar normalno posteno da se kaze, naredi, obznani, da je
postalo nedozvoljeno.
p.s.
BTW, ni SDPR ne moze da obavi posao(i kada ima dozvolu drzave), dok mu neki tamo pojedinac, iz odredjene inostrane sluzbe, ne omoguci zeleno svetlo.
Za ozbiljno poslovanje, vojnom i tehnoloskom opremom, postoji "end user agreement" koji drzave lepe na svoje proizvode. Sto drzavi daje legitimni upliv. U ovom slucaju je nekomunikacija rezultovala najgore moguce..u kofliktu sa drzavom(realnom ili izmisljenom), pojedinci ili grupice, nemaju sanse...
Licno me zabole briga za ovu ili neku drugu grupu(slicnu ili ruzniju

), ali me brine princip funkcionisanja drzave, i stepen imbecilnosti, bahatosti i kolicina lupetanja koja se plasira "funkcionisanjem" drzave...