Citat:
marinsu:
Al ne mogu da verujem da su toliko skupi ti RC Helikopteri na obicnu bateriju :P A zar je potrebno kupiti tu stanicu ili ti daljinac za 500 eura? Nema nista jeftinije a da je ok? :) U cemu je fora, dosta je 6CH sestokanalni :)
Ja sam ti za daljinac dao samo primer .. da je 6ch dovoljno za helis - nije, to ti je minimum minimuma (pitch adjust, roll adjust, yaw adjust, strafe (2 kanala), main power, tail power) .. helis je skup zato sto ti je to najkomplikovanija letelica koju je covek napravio, secam se da je neko vreme bilo samo 4 zemlje na svetu koje su umele da naprave sve delove za helis (sfrj bila jedna od njih).. da ne spominjem potrebnu preciznost, veci broj motora, zupcanika, komplikovanuju sasiju etc etc etc ..
e sad, to je kad pricamo o ozbiljnim helisima .. imas ove kineze za 20-100$ sa IC daljincem koji "lete" ... no kao sto rekoh, to je za po kuci i nije uopste preterano zabavno posto su nemoguci za kontrolu, neprecizni, imaju veliki lag ... oni skuplji (preko 100$) mogu da se precizno kontrolisu (i oni imaju veliki lag ali mozes da anticipiras ponasanje) ali i dalje, das 100+ dolara za parce plastike koje ne moze da podigne ni najmanju rf kamericu i koje najmanja promaja oduva sa kursa .. skroz bez veze ..
avioni su jeftini zato sto imaju jedan eventualno dva motora (ovi jeftini uglavnom jedan), jedan esc i 2 mini servo-a, pritom je telo od stiropora (ovog i onog kvalitata) sa eventualno nekom alu/karbon sipkom kroz sredinu i to je to .. slomis krilo, uzmes malo selotejpa i zalepis i on radi ..
ja licno nisam vozio one ozbiljne helise, prica mi drugar koji ima da realno da bi znao da ga vozis kako treba mora naucis kako se leti pravim .. nije zezanje .. a ono malo se zeznes i zakrenes ga pri poletanju - dange 200eur stete ..
avioni rulez :D
da ne kazem da najjeftiniji aeroplan koji mozes da uzmes (imam jedan) je oko 15eur (ja platio 10funti na kipru), ima jedno veliko krilo, na sredini malo telo, sipku i rep, na krilu 2 motora i to je to ... upravljas tako sto menjas snagu svakog motora posebno, veca snaga ide na gore, manja snaga ide ravno, ugasis ide na dole jeli (mnogo finija kontrola od toga ali kapiras o cemu prica) i ako pojacas levi motor skreces desno i obrnuto ... pazi taj aeroplan je extra zabavan i ja sam sa njim ima desetine sati odlicne zabave .. za 10-20eur .. doduse ne radi kad duva vetar posto je bas laga al opet .. a moze da ponese 20-30g kamericu bez problema, helis za te pare posle 10min maltretiranja bacis u kantu ili kao ja stavis za ukras na policu sa delovima :D
inace vezano za "jednu bateriju" - gorivo je gzilion puta zahvalnije, ima mnogo vecu snagu po tezini, imas relativno laksu kontrolu (sa istim gorivom na x% gasa uvek imas isto snage, dok sa baterijom nije uvek tako, moras da radis relativno komplikovanu kontrolu, esc-ovi nisu uvek dobri, oni dobri su skupi etc etc) .. ja vise volim struju posto sa njom znam, ali gorivo se mnogo vise isplati