Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Sadjenje šljive

elitemadzone.org :: Poljoprivreda :: Sadjenje šljive

Strane: 1 2 3

[ Pregleda: 38063 | Odgovora: 44 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Vasastajić

Član broj: 291378
Poruke: 738
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+2385 Profil

icon Re: Sadjenje šljive04.05.2013. u 15:16 - pre 133 meseci
Ma nisam 'teo toliko da detaljišem, a i bilo je to pre, pre...'ebiga, 50 godina...bog te mazo!
Sunce ti bogovo, al' ide ovaj život!
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 8226



+5028 Profil

icon Re: Sadjenje šljive10.06.2013. u 21:53 - pre 132 meseci
Sta mislite o ovom mlinu za voce,da li drobi kostice.Imali svrhe kupovati?

I da li moze ovakve posude ( 500 L) dA mi budu za skladistenje i vrenje sljiva?




Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

cika dacha

Član broj: 296868
Poruke: 1013



+2237 Profil

icon Re: Sadjenje šljive10.06.2013. u 22:56 - pre 132 meseci
burad plasticna uzmi samo ako su od 2-HDPE plastike! a moj mlin za vocke je malo drugaciji al to mi u krajini pa nemam sliku! a pitaj u radnji toj sto prodaju!
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 8226



+5028 Profil

icon Re: Sadjenje šljive06.07.2013. u 22:00 - pre 131 meseci
Ima li neko recept ili sam pravi slatko od sljiva.

Vadi se kostica,ljusti ali kako dalje radite.Zanima me sa sto manje secera.Da li se i dalje stavlja vanilin stapic?

Isto me interesuje i dzem od sljiva.
 
Odgovor na temu

FoghornLeghorn

FoghornLeghorn
Član broj: 312740
Poruke: 88



+498 Profil

icon Re: Sadjenje šljive06.07.2013. u 22:26 - pre 131 meseci
Citat:
Lavlja_Jazbina: Ima li neko recept ili sam pravi slatko od sljiva.

Vadi se kostica,ljusti ali kako dalje radite.Zanima me sa sto manje secera.Da li se i dalje stavlja vanilin stapic?

Isto me interesuje i dzem od sljiva.


Pitacu majku sutra pa cu ti poslati tacno sta treba na pp.

Nekad sam pomagao babi kad je to spremala pa cu ti ukratko reci po secanju:

Za slatko moraju biti tvrde, zelenije sljive, tj one koje su uzrele ali nisu omeksale. Kosticu vadis i ljustis kozicu (neki to ne rade). Dodajes stapic ili pola vanile i obavezno kotur ili dva limuna (neki ne stavljaju ni jedno ni drugo). Koliko secera treba ne secam se bas tacno, pitacu majku. Kuvas na srednjoj vatri i skidas onu penu koja se pojavljuje. Posle pravac ciste, zagrejane tegle i to prekrijes necim da se lagano hladi.

Sto se pekmeza/dzema tice, znam samo za pekmez, posto drugo nije ni ostavljano. Uzimale su se lepe, zrele i sto mekse madzarke - sto zrelije da budu. Odbaci se kostica i napuni serpa od 20 kg. Ta serpa lepo ide u furunu i tamo se krcka na laganoj vatri dok se ne zgusne. Nikakav secer se ne dodaje. Ako ne volis one kozice u pekmezu, mogu i da se oljuste al' onda ukus i boja nisu isti. Ostavlja se u tegle kao i slatko - ugrejane i posle na lagano hladjenje pa u spajz!

Uf, Lave, sad me podseti na babin spajz gde su bile pune police slatkog, dzemova, pekmeza i sokova od sveg moguceg voca To mi je bilo omiljeno mesto na raspustima
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 8226



+5028 Profil

icon Re: Sadjenje šljive07.07.2013. u 07:02 - pre 131 meseci
Citat:
Ta serpa lepo ide u furunu i tamo se krcka na laganoj vatri dok se ne zgusne.

Mislis da nece da zagori?Bez mesanja?
 
Odgovor na temu

Horvat I
Ivan Horvat
Subotica,Makova sedmica

Član broj: 40556
Poruke: 3808
37.19.108.*



+292 Profil

icon Re: Sadjenje šljive07.07.2013. u 08:25 - pre 131 meseci
Za slatko je dobro ako se okalane šljive dan mariniraju u rum.
Pekmez se svo vreme meša, ubacivao se i ključ da poveća površinu žuljanja, a pre kuvanja se u ~ 20l kalane šljive doda 2-3 kutlače šećera u zavisnosti od šljive.
Nakon punjenja i "treskanja" (isterivanje vazduha) teli iste išle u lernu na pečenje. da se karamelizira površina, a to je "konzervans".
Celofan se mećo odmah i po hlađenju u špajz.
Osim za ishranu služio je i za krpljenje sulundara :-)

Pozdrav
---ivanhoe---
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 8226



+5028 Profil

icon Re: Sadjenje šljive07.07.2013. u 11:35 - pre 131 meseci
Citat:
Za slatko je dobro ako se okalane šljive dan mariniraju u rum.

mmm,ovo sa rumom je slatko.;-).
Koliko traje spremanje tih 20kg,ustvari koliko je to kila pekmeza.

Spremio bi bar 100 kg.Koliko u spajzu moze da bude,i na kojoj temperaturi se cuva?
 
Odgovor na temu

Horvat I
Ivan Horvat
Subotica,Makova sedmica

Član broj: 40556
Poruke: 3808
37.19.108.*



+292 Profil

icon Re: Sadjenje šljive07.07.2013. u 22:50 - pre 131 meseci
Ujutru se počelo kalati i predveče se završavalo.Težinu cenim da je 30-40kg šljive.
Roditeli su to radili, nisam šljivar, volim samo sok, gomboce i ovo na slici

Pozdrav
---ivanhoe---
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Vasastajić

Član broj: 291378
Poruke: 738
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+2385 Profil

icon Re: Sadjenje šljive08.07.2013. u 20:58 - pre 131 meseci
^

TAŠKE !

I tata bi fijam...

...pa ih baka lepo seče zupčastom radlom...

...ih, sunce ti bogovo!
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 8226



+5028 Profil

icon Re: Sadjenje šljive08.07.2013. u 21:01 - pre 131 meseci
Orasi sa cukermom.
 
Odgovor na temu

Horvat I
Ivan Horvat
Subotica,Makova sedmica

Član broj: 40556
Poruke: 3808
37.19.108.*



+292 Profil

icon Re: Sadjenje šljive08.07.2013. u 22:04 - pre 131 meseci
To smeđe je prezla, a ovako se pravi
Pozdrav
---ivanhoe---
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 8226



+5028 Profil

icon Re: Sadjenje šljive14.07.2013. u 20:16 - pre 131 meseci
Sljive koje su izlozene vise suncu su pocele da primaju plavu boju vise od ovih u ladu.Evo kako izgledaju i za njih filozofija oko pravljenja.

Tezi su od olova. Evo koja je sorta. Jabuke koje su na suncu su na zemlji a kada se gricnu pocnu da tamne posle 1 minute.

Organsko ali kratkotrajno!! Naravno,tamo niko ne prska. Da li je dobro?










Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Vasastajić

Član broj: 291378
Poruke: 738
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+2385 Profil

icon Re: Sadjenje šljive14.07.2013. u 20:59 - pre 131 meseci
E, na takvim jabukama sam ja odras'o.
I tražim sadnicu takve jabuke već odavno, pa nikako da nabasam na tako nešto osim na ove najlon sorte, oa tih mi je već pun kufer.
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 8226



+5028 Profil

icon Re: Sadjenje šljive14.07.2013. u 21:02 - pre 131 meseci
Hahahahahha,ti se to salis pored mene zivog frendu.Eee razocaran sam..

Kazi kada i gde da ti se salje i koliko? Te nisu,ali da ti se ne kunem,u zivotu videle prskanje,kao i ove sljive.
Za sadnicu ne znam.Sva je u kori,matora.Ima 70 godina sigurno.
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 8226



+5028 Profil

icon Re: Sadjenje šljive15.07.2013. u 00:13 - pre 131 meseci
Nadjoh sada neku masinicu za skupljanje sljiva.Da li je neko video kod nas?

 
Odgovor na temu

ulysses94
Nikola Petrovic
Kradem bogu dane
KG

Član broj: 301996
Poruke: 7
*.dynamic.sbb.rs.



+1 Profil

icon Re: Sadjenje šljive31.07.2013. u 07:05 - pre 130 meseci
Cuo sam da kad se beru sljive za izvoz ili tako nest` da svaka sljiva mora da ima peteljku i da na njoj ima onaj plavi prah(vidi se na ovim slikama ^). Koja je svrha tog plavog praha sto se nalazi na sljivama?
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 8226



+5028 Profil

icon Re: Sadjenje šljive17.09.2013. u 19:59 - pre 129 meseci
Ne znam za prah,ali ove godine su pucale grane koliko je rodilo.Pitanje po pitanju kostica.Seljaci kazu da da kostica ako stoji 20 dana u vrenju ne mora da se vadi.Tacno ili ne?!
 
Odgovor na temu

Vasastajić

Član broj: 291378
Poruke: 738
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+2385 Profil

icon Re: Sadjenje šljive18.09.2013. u 07:14 - pre 129 meseci
Seljaci po prilici najčešće lupaju, baratajući poluinformacijama i sve to nafilovano ogromnom sujetom, pa tako i u ovom slučaju.
Pitao sam oko toga jednog agronoma voćara i odgovor se kreće ovako:
stenlejka NI POD RAZNO ne sme u džibru sa košticom, zbog velikog procenta cijanovodoničnih jedinjenja u koštici, koja kasnije ne mogu destilacijom da se eliminišu, što kvari finalni ukus rakije, a i s nutritivne tačke nije to preporučljivo konzumirati.
Ispucana i tako odložena u kace, daje sasvim solidnu rakiju, ali ipak bez nekog posebno izraženog karaktera, kakav umeju da ispolje domaće sorte.
Naše pak, domaće sorte, šta ja znam, požegača, madžarka itd. mogu sa košticom u vrenje, ali sam čuo da i tu valja koštice maksimalno odvojiti prilikom punjenja kazana, da rakija ne bi poprimila onaj opor ukus, koji se pečenjem ipak ekstrahuje iz koštice.
Nisam ove godine imao uslova da i šljivu spremam za rakiju, mada je bila džabaka, jer sam rešio da napravim malo vina i rakije od grožđa,pa sam to i uradio, a danas treba da ocedim vino za bistrenje i da ovih dana ispečem to malo rakije.
Uzeo sam oko 120 kg frankovke, i 30-tak kilograma hamburga, pa šta ispadne.
Loše biti NEĆE. ;)
A kad stasa mojih par špalira, videćemo pošto Musa dere jarca.
Imam za sad moldavu, prokupac i ribier, a za kasnije planiram tursku dinku, hamburg i julski biser.
Daće Bog.
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 8226



+5028 Profil

icon Re: Sadjenje šljive28.07.2014. u 22:13 - pre 118 meseci
Ove godine nista od sljiva,kao i od ostalog voca.Za orah sam postavio mrave(crne) ali sta je ove godine napalo sljivu?



Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: Poljoprivreda :: Sadjenje šljive

Strane: 1 2 3

[ Pregleda: 38063 | Odgovora: 44 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Srodne teme
Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.