Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Sadnja krompira,saveti iz iskustva.

elitemadzone.org :: Poljoprivreda :: Sadnja krompira,saveti iz iskustva.

Strane: 1 2

[ Pregleda: 24477 | Odgovora: 30 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 7890Profil

icon Sadnja krompira,saveti iz iskustva.10.12.2013. u 18:28 - pre 55 meseci
Zemlja je preorana i bice na prolece okrenuta jos jedanput.Na njivi je bila psenica.Malo parce od 70 ari bi na prolece zasejao krompir.
Citam i slusam.Sta mislite ovom tekstu i imate li neki bolji savet oko buba i skidanja.Pricali smo o koprivi,da li je najbolje.
Mislim da pokupim mladi krompir.Kada berem,u koje vreme.Ostavio bi za svoje potrebe stari,ali to su male kolicine+okolina da se casti. Hvala.

[quote]Savjetodavna služba u biljnoj proizvodnji
Biotehnički institut -
PRIPREMA KRTOLA ZA SADNJU KROMPIRA
Priprema sjemenskog sadnog materijala je preduslov za postizanje visokih i
kvalitetnih prinosa krompira. Sama priprema obuhvata izbor sorte, izbor kvalitetnog
sjemena od poznatih proizvođača, naklijavanje i po potrebi sječenje krtole.
Najbolje da sjemenske krtole imaju 50-80 grama (35 - 55mm), u zavisnosti od sorte iostalih uslova ovakve krtole formiraju 4-5 stabala, a svako stablo 2-3 krtole. Kod
mehanizovane sadnje krtole bi trebale biti što ujednačenije po veličini.
Naklijavanje krtola treba obavljati u prisustvu svjetlosti (u prostorijama gdje jenormalna osvijetljenost). Dužina perioda na klijavanja u prosjeku je 35-60 dana, za
rane sorte 30-35 dana, a za kasne 45-60 dana . Krtole se slažu u gajbice u dva reda,ali obavezno vrhom okrenutim naviše. Ne smije biti direktan uticaj svetlosti na krtole.
Temperatura za naklijavanje najbolja je 12-15°C, a kasnije je postepeno podizati do 18°C, s' tim da nepodnosi temperature preko 20°C.Poslednjih desetak dana pred sadnju treba
smanjiti temperaturu na 10-12°C radi kaljenja krtola, optimalna vlažnost za na klijavanje krtola treba da bude 90-95% .Prostorije treba povremeno provjetravati i rotirati sanduke kako bi sve krtole podjednako bile izložene svjetlosti. Pravilno naklijale krtole treba da imaju čvrstu klicu dužine 1-1,5cm. U tami prorastanje je brže, ali su klice duže i etiolirane i lako se lome pri sadnji, takve krtole treba odbaciti. Na naklijavanje nepovoljno djeluje direktno sunčeva svjetlost-klica odrvenjava, što usporava rast i smanjuje prinos. Me đutim, normalna osvetljenost
daje kvalitetnu klicu i povećava otpornost na oboljenje.Preporučujemo da se krtole ne sjeku, a u slučajevima kada se sjeku treba voditi računa da se sjeku uzdužno sa jednakim brojem klica i da mjesto presjeka zaraste prije sadnje krtola. Svetlana Bubanja,
dipl. ing. polj.Stručni saradnik u oblasti ratarstva i povrtarstva[quote]


Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

cika dacha

Član broj: 296868
Poruke: 976Profil

icon Re: Sadnja krompira,saveti iz iskustva.10.12.2013. u 18:51 - pre 55 meseci
jel imas mogucnost da taj krompir zalivas?!?!

a mlade krompirice imas lepe za vadjenje kad polako prestane cvetanje njihovog lepog belog cveta!

zlatice pokupis i odmah medju redovima ubijes i ostavis!
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 7890Profil

icon Re: Sadnja krompira,saveti iz iskustva.10.12.2013. u 19:32 - pre 55 meseci
Koliko po tebi za tu povrsinu treba?Vodu imam na 500m.Pa posle pumpa.Ili bi iskopao rezervoar,pa te zato pitam za kolicinu vode.
Koliko puta i kada se zaliva?

 
Odgovor na temu

cika dacha

Član broj: 296868
Poruke: 976Profil

icon Re: Sadnja krompira,saveti iz iskustva.10.12.2013. u 22:10 - pre 55 meseci
Lavlja_Jazbina@ zalivas po potrebi al kad se krompir redovno zaliva ima ga 50% vise! ne mogu ti reci precizno koliko treba vode...
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 7890Profil

icon Re: Sadnja krompira,saveti iz iskustva.11.12.2013. u 09:47 - pre 55 meseci
Sta znaci redovno?
 
Odgovor na temu

cika dacha

Član broj: 296868
Poruke: 976Profil

icon Re: Sadnja krompira,saveti iz iskustva.11.12.2013. u 11:37 - pre 55 meseci
kad vidis da je zemlja suva onda zalijes! neces sigurno zalivati ako je mokra! zato kazem ne moze se reci precizno koliko i kada jer sve zavisi od klimatskih uticaja! ali krompir se lako gaji!
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 7890Profil

icon Re: Sadnja krompira,saveti iz iskustva.11.12.2013. u 11:43 - pre 55 meseci
Kazi ti meni sem tih buba,gde se jos fokusirati ?Sta uraditi pre sadnje,po tebi ?
 
Odgovor na temu

cika dacha

Član broj: 296868
Poruke: 976Profil

icon Re: Sadnja krompira,saveti iz iskustva.12.12.2013. u 12:10 - pre 55 meseci
znam da krompir voli mekanu zemlju! tako da lepo je obradi!
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 7890Profil

icon Re: Sadnja krompira,saveti iz iskustva.12.12.2013. u 18:54 - pre 55 meseci
Na prolece jos jedanput da se prevrne i posle da je usitnim.Citam neke tekstove pa ajde da napisem pa da neko prokomentarise.
Reci Prof. dr Zoran Brocic,polj.fakultet Zemun.

Citat:
Navodnjavanjem krompira do 80 tona po hektaru


Ova cifra gradskom krelcu je odmah u ocima ali iza toga stoji da navodnjavanje je stavka broj jedan ako bi se htela dobiti ta kolicina.
Rad ne zaostaje,to mi je dobar dan.E sad,

Citat:
Za uspesno gajenje krompira i postizanje visokih prinosa dva klimatska faktora, voda i temperatura, imaju presudnu ulogu. Krompir je biljka umereno vlaznog podneblja, i pri nedostatku vode dolazi do smanjenja prinosa i kvaliteta krtola. Visina prinosa krompira ne zavisi samo od kolicine vode i od rasporeda padavina u toku vegetacionog perioda. Pored uticaja na prinos, voda ispoljava i uticaj na broj krtola, krupnocu i njihov kvalitet. Ujednaceni raspored padavina je najpovoljniji, jer se tada dobija veci broj jednoobraznih krtola, sa najvecim ucescem tržišnih krtola, najveci prinos i najbolji finansijski efekat.

U uslovima smenjivanja susnog i vlaznog perioda dolazi do formiranja sekundarnih krtola, na vec obrazovanim normalnim krtolama (krtole „deca“), ili njihovog prorastanja, deformacije i pucanja, pri cemu im se gubi znacajan deo trzisnog kvaliteta.

U uslovima Vojvodine potrebna kolicina vode za uspesnu proizvodnju srednje kasnih i kasnih sorti krompira se krece od 460-480 mm (padavine + navodnjavanje), dok je za proizvodnju ranog krompira ta potreba od 260-280 mm (Ilin, 2002). Zavisno od godine, od- Navodnjavanjem krompira do 80 tona po hektaru nosno od kolicine i rasporeda padavina kao i od temperaturnih uslova u ovom podrucju javlja se deficit vodenog taloga od 120-200 mm kod proizvodnje fiziološki zrelih krtola i oko 40 mm kod proizvodnje ranog krompira. Razliku izmeðu potreba biljke i kolicine vode koja dolazi preko padavina mozemo nadoknaditi sa tri do pet zalivanja kod proizvodnje fizioloski zrelog krompira i jednim u proizvodnji ranog krompira. U brdsko planinskom podrucju zapadne Srbije zbog nizih temperatura i vece kolicine padavina navedeni defi citi su manje izraženi, ali se i ovde javlja nedostatak vlage od 50-120 mm. Primenom navodnjavanja u nasim uslovima moguce je u proseku povecati prinos 40-45%. Kolicina vode koja sa povrsine pod usevom isparava (evapotranspiracija) u funkciji je temperature i relativne vlaznosti vazduha i u letnjim danima se krece kako je prikazano u tabeli 1.
Sada ide deo oko navodnjavanja koji ima presudnu ulogu u celoj ovoj prici za krajnji (Uspesan) ishod.

Kada navodnjavati
Citat:

Kod krompira je veoma važno držati zemljište na nivou optimalne vlažnosti 75-80 % od PVK (poljskog vodnog kapaciteta), kako bi se dobio visok prinos i veliki udeo trzisnih krtola. Ovo je nepohodno uraditi od momenta zametanja krtola pa sve do njihove fi ziološke zrelosti, odnosno vadjenja. Pored efekta na prinos, veca vlaznost zemljišta uslovljava zametanje veceg broja krtola, smanjuje infekciju sa obicnom krastavoscu, krtole su pravilnog oblika, prvog kvaliteta, bez deformacija i imaju veæu trzisnu vrednost. U praksi se cesto desava da zbog nepravilnog i neblagovremenog zalivanja dolazi do vrlo izrazenih deformacija i prorastanja krtola, pa iako je prinos visok, mali je udeo trzisnih krtola.
Vreme navodnjavanja u toku dana zavisi od nacina koji se koristi za navodnjavanje. Navodnjavanje orosavanjem je najbolje izvesti rano ujutru ili pred kraj dana da bi se ublažio temperaturni sok.. Koriscenjem sistema kap po kap moguce je zalivati u bilo koje doba dana bez obzira na temperaturne uslove. Zalivna norma takodje zavisi od nacina navodnjavanja i krece se od 10 do 50 l/m2.


Kako navodnjavati
Citat:
U navodnjavanju krompira ( navdnjava se 12-15% od ukupnih povrsina u Srbiji pod krompirom) primenjuju se razliciti nacini i sistemi, a izbor se iskljucivo zasniva na sledecim faktorima: pristupacnosti odgovarajuæe opreme, oblika i velicina parcele, kolicine i kvaliteta pristupacne vode za navodnjavanje, raspolozive kolicine radne snage, troskova proizvodnje i cene krompira na trzistu. Zavisno od nacina aplikacije vode na proizvodnu povrsinu moguci su sledeci nacini navodnjavanja:
Gravitaciono izmeðu bankova
• Orošavanje
• Kap po kap


Gravitaciono navodnjavanje (izmedju bankova)
Citat:
medju svakog banka. Potrebna je ravna parcela i velika kolicina vode, 40-50 l/m2 za jednu zalivnu normu. Zemljiste je duze ili krace vreme, zavisno od mehanickog sastava, saturisano vodom i bez prisustva vazduha. Zbog kretanja vode od jednog kraja parcele ka drugom dolazi do erozije i urusavanja banka i „otkrivanja krtola“ koje brzo pozelene. Posle infi ltracije suvisne vode pojavljuje se pokorica gde je lezala voda. Ovakvim nacinom lako se prenose bakterijiska oboljenja krompira (Ervinija i dr.) Ovaj nacin koristiti kada ne postoje druge mogucnosti („bolje ikako nego nikako“). Nisko je ulaganje.


Navodnjavanje orošavanjem
Citat:
Orosavanjem uz pomoæ razlicitih tehnickih resenja vrsi se distribucija vode po celoj povrsini parcele pri cemu se kvasi biljka i zemljište („veštaèka kiša“). Ovde postoji veci broj tehnickih resenja koja zavise od velicine parcele, kolicine i nacina raspolozive vode (vodozahvata), radne snage, vrste pumpe, potrebnog radnog pritiska i cene kostanja po ha. Zbog kvašenja cele biljke kod ovih sistema u toku zalivanja stvaraju se povoljni uslovi za razvoj bolesti krompira, posebno plamenjce, pa je neophodno blagovremeno pred zalivanje vrsiti preventivnu zastitu. Velike zalivne norme, neravnomerna distribucija i krupne kapi (tifon bez rampe) mogu izazvati eroziju banka i ispiranje hraniva. Dobar sistem je onaj koji ima visoku uniformonosti distribucije (lineari, pivoti, mini rasprskivaèi) i mogu biti opremljeni za primenu vodorastvorljivih djubriva. To povecava njihovu efikasnost, prvenstveno kroz vecu pristupacnost unetih hraniva, kao i kroz smanjene gubitke ispiranjem. Ovaj nacin navodnavanja je dominantan u nasim uslovima proizvodnje krompira.


Kap po kap
Citat:
Kap po kap je sistem za navodnjavanje novijeg datuma koje se sve vise koristi u povrtarskoj i vosarskoj proizvodnji, a u proizvodnji krompira kod nas je korišcen mahom samo u ogledima. Glavna prednost ovakvog nacina navodnjavanja jeste efikasnost primene vode. Ustede u odnosu na klasican sistem sa rasprskivacima krecu i do 40 %, sto posebno dolazi do izrazaja u uslovima nedostatka vode za navodnjavanje. U navodnjavanju krompira se koriste trake za jednokratnu upotrebu sa razlicitim tehnickim resenjima emisije vode. Trake za navodnjavanje mogu se postavljati na površini zemljišta ili se mogu plitko inkorporirati u zemljište (subirigacija). U momentu sadnje ili formiranja banka (ogrtanje) uz pogodnu adaptaciju masina trake se mogu mehanizovano postaviti ispod povrsine zemljista, u vrh banka, prekriveni zemljom 2-3 cm. Pri ovom nacinu navodnjavanja nema kvasenja biljaka, zabarivanja zemljista, prenosenja biljnih bolesti i ispiranja hraniva. Obezbedjuje se optimalno prisustvo vode i vazduha tokom celog vegetacionog perioda samo u banku gde se formiraju krtole. Potrebno je cesce zalivanje sa manjim zalivnim normama (8-10 l/m dužnom). Kada se postavi sistem relativno je malo ucesæe rada u njegovom opsluživanju. Radni pritisci za funkcionisanje su znatno niži u odnosu na sisteme za orošavanje. Moguæe je vrlo precizno i blagovremeno primeniti optimalne kolicine vodorastvorivih ðubriva kao i sredstva za zaštitu od štetoèina (zlatica, žiènjaci) Nedostatak je relativno viša cena ulaganja za trake koje se nabavljaju svake godine i posao oko prikupljanja traka sa parcele (moguce je mehanizovati). Koriscenjem ovakvog nacina navodnjavanja u ogledima postizali smo prinose od 80 t/ha tržišnih krtola.wau.
Preduzece za proizvodnju krompira Solanum komerc iz Guce priprema za tekucu sezonu postavljanje sistema kap po kap (subirigacijom) na proizvodnim povrsinama od 8 ha kao demonstracione oglede. Vrlo smo zainteresovani da ispratimo ovaj poduhva i analiziramo steceno iskustvo.


Sada utvrditi vise o stetocinama i jos neka strucna misljenja,ali to cu kasnije.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 7890Profil

icon Re: Sadnja krompira,saveti iz iskustva.09.01.2014. u 16:57 - pre 54 meseci
Jedno pitanje da postavim u sadnji krompira a moze biti i za ostale kulture.
Pricali smo ako se ne prska sto bi i ja uradio bez obzira na prinos,sa komprivom da li u nekom reduposejati da kazemo koprivu
ili neku drugu travku ( zacin ) i da svojim mirisom odbije bube.Mislim da slicno rade za cvece ? Cuo ali nije provereno.

Hvala i Pozdrav.
 
Odgovor na temu

cika dacha

Član broj: 296868
Poruke: 976Profil

icon Re: Sadnja krompira,saveti iz iskustva.09.01.2014. u 20:10 - pre 54 meseci
http://www.zelenamreza.org/index.php ovde se raspitaj za eko koridore! znam da se sadi neko cvece da brani krompir ako koje ,... zaboravio sam
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 7890Profil

icon Re: Sadnja krompira,saveti iz iskustva.09.01.2014. u 21:59 - pre 54 meseci
Hvala.Prolece i nije tako daleko a naostrio sam se.U nedelju cu jos jednom da podjubrim,ostalo im je 5 prikolica djubriva pa da
iskoristim pre mraza da se baci.
 
Odgovor na temu

Aleksa-
istrebljivac zlatice
solanum a.d.

Član broj: 322246
Poruke: 5
..106.109.adsl.dyn.beotel.net.Profil

icon Re: Sadnja krompira,saveti iz iskustva.26.03.2014. u 14:43 - pre 51 meseci
Pozdrav svima!

evo citajuci ovaj podforum poljoprivreda, dobih zelju da se registrujem... u slicnoj sam situaciji kao lavlja_jazbina, nesto zemlje u nasledstvu i par masina... pa sam dosao na ideju da to pokusam da iskoristim.
prosle godine sam imao probno sejanje krompira i prilicno sam zadovoljan rezultatima. uz put sam dosta toga naucio, sto teorijski, sto prakticno... vidim da lavlja_jazbina postavlja prilicno pocetnicka pitanja koja su i mene mucila a na koja mozda imam odgovor... verujem da je krompir pred sadnjom ili vec posadjen pa bi bilo lepo da cujemo iskustva
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 7890Profil

icon Re: Sadnja krompira,saveti iz iskustva.22.04.2014. u 00:34 - pre 50 meseci
Na 2ha sejem kukuruz,za krompir nisam spreman,jednostavno nisam prisutan.Probno cu posejati
na 10 ari,a i to cekam da se osusi blato pa pocnem polako sa sredjivanjem.Od maja sam vise aktivan pa cu slikati
i izneti pocetnicka iskustva,a ti sarni ovde kako si ih savladao.Pricaj mi o zlatici.;).
 
Odgovor na temu

Aleksa-
istrebljivac zlatice
solanum a.d.

Član broj: 322246
Poruke: 5
..106.109.adsl.dyn.beotel.net.Profil

icon Re: Sadnja krompira,saveti iz iskustva.29.04.2014. u 19:42 - pre 50 meseci
ja sam prosle godine imao probnu proizvodnju na 5 ari, posadio sam 100kg sorte kenebek, holandske elite.imao sam rod od nekih 2200kg. zalivanje je bilo kap po kap.
ove godine sam 3. aprila posadio 600kg kenebeka, karere i belarose, na 20 ari. reprodukcija je original iz guce, ocekujem zagrtanje za desetak dana...
sto se tice zlatice, mislim da je nemoguce da se bavis proizvodnjom krompira bez upotrebe hemije. jedini nacin je da rucno skidas zlaticu, a to bi bio ludacki i nemoguc posao i na 10 ari a kamoli na vise. ja za zlaticu koristim bajerov proteus. u svakom slucaju moras da koristis hemiju protiv zicnjaka i plamenjace i ostalih bolestina i stetocina, tako da ne znam zasto ne bi i protiv zlatice...
dobro je sto si bacio stajnjak, on dosta prija krompiru. obavezno uradi analizu zemlje da ne bacas uludo djubrivo. koje si seme izabrao, kako ga sadis, kako vadis?
i sto je najvaznije, kome ces prodati? to je najteze pitanje... vidim da ti je voda na 500m od njive, kako mislis to da resis?
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 7890Profil

icon Re: Sadnja krompira,saveti iz iskustva.29.04.2014. u 20:02 - pre 50 meseci
Da,da.Dok Aleksa radi neko samo prica,ali verujmi blata imam ppreko glave i 1,maj mi je zadnj voz da i pocnem.Jeste kasno ali u Sapcu kukuruz
koji je vec nikao je zute boje.Sto se tice prodaje,zatvoren krug poznatih restorana preko prijatelja.

p.s.Za seme krompira pricaas o prvoj reprodukciji?
 
Odgovor na temu

Aleksa-
istrebljivac zlatice
solanum a.d.

Član broj: 322246
Poruke: 5
..106.109.adsl.dyn.beotel.net.Profil

icon Re: Sadnja krompira,saveti iz iskustva.29.04.2014. u 20:18 - pre 50 meseci
pricam o original sortnoj reprodukciji http://www.zastitabilja.org/krompir_semenski.htm
a sta si resio za seme, sadnju, vadjenje, vodu...?
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 7890Profil

icon Re: Sadnja krompira,saveti iz iskustva.29.04.2014. u 20:48 - pre 50 meseci
Ja za krompir nisam sposoban iz razloga prisutnosti.To crevo kap po kab bi videlo noge onog momenta kada bi krenuo za bg.
Vodu imam sa izvora a od izvora pored mog placa.Kukuruz sejem da bi cisto izbegao korov i zapustenost ali ima sanse za beli luk(jesenji).
Krompir cu zasejati na tvojoj prvoj povrsini.Bez iccega pa koliko uspe.Ovo za plamenjacu je diskutabilno,a ti si to resio sa kap po kap.Jedino ti smeta iznenadna kisa
pa sunce.Voleo bih da znam vremensku prognozu za ovo leto.Mislim da ce i ove godine voce roditi kao i prethodne pa se baziram na prirodnim sokovima,ajvaru,dzemovima.
Kada budem sa vremenom i dodatnim poslom rasterecen(prebacim na Decu) mogu sa rodbinskom zemljomu koja je nekih 20ha uradim nesto ozbiljno.
Ti verovatno zivis u blizini tih parcela pa ti je lako.
 
Odgovor na temu

Aleksa-
istrebljivac zlatice
solanum a.d.

Član broj: 322246
Poruke: 5
..106.109.adsl.dyn.beotel.net.Profil

icon Re: Sadnja krompira,saveti iz iskustva.29.04.2014. u 21:23 - pre 50 meseci
ja sam na 5-6km od njive. pa steta sto odustajes, ako zatreba neka pomoc, tu sam
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 7890Profil

icon Re: Sadnja krompira,saveti iz iskustva.29.04.2014. u 22:40 - pre 50 meseci
Ne odustajem,nego treba da sa sobom rascistim sta hocu.Rodbina u selu nije za saradnju,stari a mladi zapucali u Kragujevaci ili G.Milanovac,
Ponavljam se ali ako hocu da otkupim sv jaja,pilice bolje da oni to prodaju nego ja zaradim.Nego kazi mi za tu razdaljinu i to crevo da ostane na mestu?
Kod mene oberu orah i kazu mi da je bila losa godina.Orah visok7-8 metara pa ti vidi kada rodi koliko je to da nema nista.I to jos 3 komada.
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: Poljoprivreda :: Sadnja krompira,saveti iz iskustva.

Strane: 1 2

[ Pregleda: 24477 | Odgovora: 30 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.