Kako god. Odlicno uradjeno. Jedino mi se ne svidja ono sto si uradio sa lakom na vodenoj bazi. Kako nisam ni ja ekspert u problematici, kontaktirao sam direkt CHROMODEN proizvodjaca u Hrvatskoj o nacinu lakiranja i pripreme. Evo kako se odvijala diskusija preko e-mail-a.
Citat:
Postovani
Posle posete vaseg sajta i nekoliko radnji kod nas u Skoplju - Makedonija, postao sam malo zbunjen...
Rec je o komletnom tretmanu brodskog poda, od smreke.
Ovde kod nas realno niko mi nije dao konkretan odgovor, pretpostavljam da vecina prodavca su nedovoljno upucena i nestrucna da mi preporuce pravilan prilaz mom problemu.
Postavljen je brodski po sobama u kuci. Moje je pitanje sledece. Koja je ispravna procedura i koje sve premaze treba upotrebiti, t.j redosled...Dali prvo impregnant, pa onda lak ili ? Dali postoji sansa da boja poda ostane ista, t.j vremenom ne potamni, odnosno u ovakvom slucaju sta upotrebiti od vasih proizvoda?
U vasoj paleti proizvoda nasao sam stvarno mnogo toga, ali nije mi jasan redosled nanosenja i koje sve komponente trebam upotrebiti.
Nadam se da cu dobiti pravi odgovor kako bi mogao da uradim sve kako treba.
Srdecan pozdrav,
Sasko
Sledi prvi odgovor:
Citat:
Poštovani
Prije samog brušenja i pripreme brodskoga poda, zalijepljena ili čavlana površina mora ostati barem tjedan do dva na podu bez tretiranja. To je potrebno da bi drvo ''odradilo'' sva svoja micanja. To je klasična procedura jer drvo u tom perijodi uli se malo skupi ili se malo širi; ovisno o uvjetima.
Nakon tog perioda počinje brušenje. Brušenje se vrši sa papirima granulacije 40 , 80 i 120. Slijedi poliranje drveta sa mrežicom 120 da bi se površina zagladila za prijanjanje laka.
Prvi sloj koji treba nanjeti je Chromoden Impregnacija. Što radi toga da vam boja ostane kakva je, tj. Da drvo ne mijenja boju primjenom laka; toliko i radi toga što je Chromoden Impregnacija temeljni sloj koji zatvara površinu drveta i omogučuje odlično prijanjanje laka. Chromoden impregnacija nanosi se na dva načina. Jedan je klasično sa valjkom a drugi je sa gleterom (špahtlom) ali u tom slučaju ide dva puta. Potrošnja je ista. Kada se nanosi valjkom suši 2 sata, a gleterom 1 sat.
Chromoden Impregnacija se ne polira i na nju ide lak direktno.
Nakon 24 sata od primjene laka; lak se polira mrežicom 150. Nakon toga prostorije treba ostaviti nekih sat do dva da se sva prašina slegne te slijedi čišćenje. Površinu je potrebno prvo usisati od vrata prema krajevima. Slijedi pranje poda i svih dijelova gdje ima prašine(stolarija,zidovi) sa suhom Microfiber krpom. Nakon toga još jednom brzo usisati i prostor je spreman za lakiranje.
Optimalni uvjeti za lakiranje su 18-23 *C te vlaga od oko 65%. Ali s obzirom na to je ljeto i da su vručine visoke; za lakiranje bih vam preporučio u što ranijim jutarnjim satima.
Citat:
Poštovani
Hteo bi da vam se zahvalim na detaljno objašnjenom uputstvu.
Sada su mi stvari puno jasnije.
Znaci prvo upotrebiti Chromoden Impregnaciju (95900111V), pa onda neki od lakova...
Dali preporucujete da to bude odredjeni tip laka, recimo kao najbolje resenje za brodski pod, tipa HS2K PUR, ili 2K PUR, 1K AC PUR, ili mogu slobodno da nanesem bilo koj bi ja odabrao?
Hvala vam na odvojenom i utrosenom vremenu oko mog problema.
Veliki pozdrav i lep dan,
Saško Dimitrijević
Citat:
Poštovani
Nema na ćemu, ovdje smo za bilokakve upite i uvijek ćemo pomoći.
Tako je , prvi sloj neka bude impregnacija. A za drugi i treći sloj upotrijebite lakove koji su na poliuretanskoj bazi. Nažalost vodeni lakovi ne idu nikako na Chromoden Impregnaciju, na njoj posive i izgledaju prljavo.
A što se tiće poliuretanskih lakova; na vama je odabir sjaja koji želite. Svi lakovi na PUR bazi mogu ići na Impregnaciju.
Pozdrav
Citat:
Gospodine Mario
Ja bi samo jos jednom da vam se zahvalim na nesebicnoj pomoci.
Stvarno ste mi mnogo pomogli.
Jos jednom veliki pozdrav.
E sad, vreme ce pokazati dali je to tako ili nije

Ponekad nije dovoljan samo internet i forum, vec i komunikacija sa iskusnijim ljudima, t.j sa onima koji rade na pravoj problematici, a u ovom slucaju to je g-din Mario Jaksic iz Chromoden-a Hrvatska.
Iskreno i ja sam hteo polusjajni lak, ali u zadnjem trenu sam otisao na full sjajni.
Iskreno se nadam da ce ovi nasi postovi i radovi nekome biti od velike pomoci, jer stvarno ovakvi radovi, plus ovako slikovito objasnjeni se retko nalaze po netu

Ovaj forum ima tu privilegiju da ima dosta precizna i detaljna objasnjenja

Sale