Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Jos jedan domaci izum?

elitemadzone.org :: MadZone :: Jos jedan domaci izum?

[ Pregleda: 1991 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

mmix
Miljan Mitrović
Chief Software Architect
Financial Intelligence Software Ltd.
Passau, Deutschland

SuperModerator
Član broj: 17944

+4631 Profil

icon Jos jedan domaci izum?18.10.2014. u 22:44 - pre 130 meseci
Citat:

Beograđani napravili naočare koje pobeđuju DŽET LEG

Naočare emituju plavo svetlo koje preko ćelija u oku utiče na melatonin, glavni hormon zadužen za san. Organizam se pomoću njih odmara - objašnjava Nikola Vučinić.

Mozda sam ja pobrkao loncice ali zar nije plavo svetlo upravo kontra efekta, tj da aktivira melanopsin u ocima koji signalizira mozgu da nas probudi i drzi budnima. Ja koliko znam, melatonin nas uspavljuje i pospesuje dobar san ali on se pojacava bivstvovanjem u mraku, ne na svetlu, a oba u vezi sa cirkadijskim ritmom. Ne razumem poentu ovakve vrste terapije, ako je dan onda nam je melanopsin vec pobudjen prirodnim svetlom, a ako je mrak i spava ti se onda brate legnes pa spavas. A ako je mrak i treba da spavas a ne spavas zbog jetlag-a, kako ce vestacko stimulisanje dana i odrzavanje budnosti pomoci? I kako je to odmor, u najboljem slucaju efekat je isti kao kod konzumacije hemijskih stimulansa. Jel neko kapira o cemu se radi ovde?

Pride ne vidim kako je ovo otkrice kad se za fototerapiju vec zna i godinama se vec koristi za lecenje poremecaja sna usled poremecaja cirkadijskog ritma. Prior art?
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić

Odgovor na temu

Odin D.
Mlađi referent za automatizaciju
samoupravljanja

Član broj: 37292

+8370 Profil

icon Re: Jos jedan domaci izum?18.10.2014. u 23:12 - pre 130 meseci
Imaju takve naočare prodaju se već godinama, iz istog razloga, s istom pričom, s istim objašnjenjem (čak se ni dizajn ne razlikuje) - samo je svjetlo npr. zeleno.

Veseli Srbi opet u epizodi otkrivanja četvrtastog točka.
No, ipak je bolje nego donedavno, kad smo svako malo imali perpetum-mobile, gravitacione centrale i sl.

Odgovor na temu

branko tod

Član broj: 325192

+9537 Profil

icon Re: Jos jedan domaci izum?19.10.2014. u 01:33 - pre 130 meseci
Evo ih ovde http://www.dailymail.co.uk/sci...jetlag--good-nights-sleep.html

Blago onome ko rano poludi, ceo zivot mu u veselju prodje

Odgovor na temu

elitemadzone.org :: MadZone :: Jos jedan domaci izum?

[ Pregleda: 1991 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.