Sinoc sam skontao kako to postrojenje uopste radi..
Presa ukupno ima 17 hirdraulickih cilindara ili klipova.
Tri rasporedjena po sredini stola duzinom u liniji (male snage ali jako brzi)
Cetrnaest cilindara rasporedjenih lijevo i desno od ta srednja tri (extrtemne snage i "jako jako" spori)
To sto su spori me zbunilo jer sam na oko nisam bas primjecivao pomjeranje.
Znaci mali brzi klipovi podignu sto di kraja,tad se ukljucuje ovih 14 snaznih. U narednih desetak sekundi pritisak na presi treba da ide do cca 190 bara.
Ne postize i pumpa ne iskljucuje radila bi do besvijesti.
U pomoc uskace kolega Dragan kome je to struka(bio zauzet pre)ozracuje sve klipove, presa stojala pod nekom kruskom zadnjih 20 godina u italiji i bila pokrivena ceradom.
Spaja kalibrisane mjerne isnstrumente i zakljucak da pritisak ne moze preko 168 bara.Malo za ono sto treba da radi.
Pumpa mora na reparaciju...nekoliko cilindara takodje jer na nekim diskretno a na nekim "masala"curi ulje.
Presa je namjenjena za prizvodnju poliuretanskih termopanela,ono limovi svana unutar ona pjena.Ima metalne okvire koji su kao salonga a donji i gornji dio prese drze to 20 minuta dok poliuretan radi da se ne bi promjenile dimnezije po debljini.
Instrumnet sa slike pokazuje da je odrzavajuci pritisak izmedju crvenih kazaljki,crna pokazuje ono sto uspijeva pumpa.
Znaci pritisak pumpe za sada problem i dok se ona ne reparira dalje ne moze.
Ne mogu se pomjeriti pritisci jer je mehanizam za podesavanje na instrumnetu potrgan.A ne bi ni dirao jer cemu to,jednom postimani parametri vrijedi za cijeli zivotni vjek prese.
[img][/img]

Ja sam iz BiH sporo "kontam"pa molim za razumijevanje!