Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

600 grama = 100 Dinara

elitemadzone.org :: MadZone :: 600 grama = 100 Dinara

Strane: < .. 1 2 3 4 5

[ Pregleda: 24803 | Odgovora: 83 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 8226



+5028 Profil

icon Re: 600 grama = 100 Dinara02.11.2016. u 18:15 - pre 90 meseci
eeestablishment
Citat:
E sad , kako gore ( planina bresnik , niko ne zna da pravi kobasice ) mogu li ove kupovne sirove ( supermaxi ) da okachim uz meso i sve zajedno osusimo ?
Przene jesu dobre , ali me zanima mogu li se bez problema i susiti ili je sastav kobasica namenjenih susenju nesto drugaciji ?
Inace gore suse meso 21 dan


Moze,sto ne moze.Ovcija crevca ako pravis su negde oko 290 kg kilo.E sad ja imam uvek u steku sljivu sa kojom dimim meso 3-4 dana

i ono najvaznije,MRAZ.Ako ga bude bilo bi mrak.

21 dan me plasi da ne bude mnogo pa da kobaja bude kao kamen.Treba pratiti situejšn.Video si levacku od yuhora ili zlatiborac

vakumirani kulen.Skoro zivo meso obojeno paprikom.

Na 60 kg mesa,10 kesica aleva bibera,15 kesica aleve parike blage i 5 ljute,aleva.Beli luk deset lukovica i cen koji se gnjeci masinicom

u mlakoj vodi koja se posle doda u celu kolicinu sa mesom i polako prevrce ( mesa ).Masina za kobasice koja prima 700gr mesa i

polako jedan vrti a drugi zavrce kobasicu na neku duzinu po izboru.Prosto da ne moze biti.Kazem ti,samo je stvar vremena i

kontrole susenja.Posto je meni luksuz da ostzanem vise od vikenda to ce rodbina odraditi u nastavku vremena.

 
Odgovor na temu

eeestablishment
srbija

Član broj: 268550
Poruke: 787
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Jabber: eeestablishment


+480 Profil

icon Re: 600 grama = 100 Dinara02.11.2016. u 19:15 - pre 90 meseci
E hvala lave . . .
dobar ti ovaj recept za domace kobaje
Pokusacu sa ovim kupovnim pa javim kako je proslo .
Inace starac to sam susi godinama po nekoj svojoj dinamici , meso odstoji nekoliko dana usoljeno, i onda jedna vatra , pa par dana mraz , pa opet tako nekako u krug . . . . . verovatno ima uticaja sto je planina u pitanju a i cekaju mrazeve pa kolju , sve u svemu suvo meso i slanina su vrhunski, ali kobasice ne prave
PozZz . . .
zašto bogati ne uživaju u bogatstvu i jelu i piću nego odmah pokušavaju da naprave

bombu i unište svijet . . . ( Bob Rock )
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 8226



+5028 Profil

icon Re: 600 grama = 100 Dinara02.11.2016. u 19:37 - pre 90 meseci
Citat:
sve u svemu suvo meso i slanina su vrhunski, ali kobasice ne prave

Posle ovog nema mesa za kobaje pa zato i ne prave.;).
 
Odgovor na temu

dusanboss

Član broj: 329401
Poruke: 730
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Jabber: dusanboss


+592 Profil

icon Re: 600 grama = 100 Dinara03.11.2016. u 00:35 - pre 90 meseci
Lave da li sušiš i šunke? Ja ostvim kad se osuše da se ubudjaju i sazru godinu dana u podrumu. Mislim da ih ćale ne osuši dobro. Prjaka vatra, predugo dimi i ne kroristi dobro drvo. Napravi se korica, te spoljni deo bude previše suv, a unutrašnji živ. Plus gorče malo. Mislom da je bukva dobra za sušenje. Jel imaš neki dobar metod za šunke?
 
Odgovor na temu

Living Light

Član broj: 331540
Poruke: 6714



+1159 Profil

icon Re: 600 grama = 100 Dinara03.11.2016. u 05:08 - pre 90 meseci
Dimljenje šunke:




i kobaje:
https://www.youtube.com/watch?...ob5sI7nLnTnrySzei5AdRAIL2sQ7Oc

pOz
Toliko mnogo knjiga, toliko malo vremena...
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 8226



+5028 Profil

icon Re: 600 grama = 100 Dinara03.11.2016. u 05:20 - pre 90 meseci
Da,ovo sa kobajama je slicno kao kod jednog rodjaka samo sto se taj deo lozista nalazi u desnom uglu pusnice (manji je)

i sa jednom lulom taj dim ide u mnogo veci deo gde je meso.Niko ne susi sunke pa tako ni ja.Milim da bi zabrljao nesto.

Living Light...da li je ono piljevina sto nabacuje ?

 
Odgovor na temu

Living Light

Član broj: 331540
Poruke: 6714



+1159 Profil

icon Re: 600 grama = 100 Dinara03.11.2016. u 05:24 - pre 90 meseci
Ebg, nisam nasao YT na srpskom a da bude onako domacinski a ne industrija.

Piljevina ?
Samo kazi u kom klipu, na koje vreme ? .... od prilike,

Edita,
Evo nasao sa sta nabacuje,

Kaze lik da dimi 30 kg kobaje :D

Da, na 1:35 nabacuje upravo to, piljevinu

[Ovu poruku je menjao Living Light dana 03.11.2016. u 06:34 GMT+1]
Toliko mnogo knjiga, toliko malo vremena...
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 8226



+5028 Profil

icon Re: 600 grama = 100 Dinara03.11.2016. u 05:39 - pre 90 meseci
Aludiram da je nesto kao mekike sto ovi moji daju za stoku,a slici na piljevinu.Ima neka fora u tome sto baca.

2:33 je deo u klipu.

edit:mora da nadjem zasto piljevina.Da prigusi vatru,mozda.I piljevina od cega.Ovo njegovo drvo mi se cini da nije bagrem.

Mozda hrast !?
 
Odgovor na temu

Living Light

Član broj: 331540
Poruke: 6714



+1159 Profil

icon Re: 600 grama = 100 Dinara03.11.2016. u 05:41 - pre 90 meseci
Da, i na 1:35 i na 2:33 jos dodaje piljevine,

Na 1:08 objasnjava da takva vatra kao sto se vidi na 1:08 NE SME da bude,

ako se vatra "razgori" oma gasi/gusi sa piljevinom,

da ne bi visoka temperatura dima ulazila na kobaje.

Ulovio sam,
na 1:58 objasnjava da on koristi bukvu i u komadu i u piljevini

[Ovu poruku je menjao Living Light dana 03.11.2016. u 06:52 GMT+1]
Toliko mnogo knjiga, toliko malo vremena...
 
Odgovor na temu

dusanboss

Član broj: 329401
Poruke: 730
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Jabber: dusanboss


+592 Profil

icon Re: 600 grama = 100 Dinara03.11.2016. u 15:39 - pre 90 meseci
Ovaj madžarski snimak, tako isto i mi u Vojvodini sušimo. Srbijanci imaju malo drugačiji metod. Ne znam koji je bolji. Bitno je da se ne ne loži jaka vatra da se meso ne bi okorelo. Ta kora pored toga što je teška za žvakanje onemogućava da se šunke dobro osuše u drugoj fazi kad promaja treba da izvuče vodu iz njega.
Najbolja varijanta je kad je ložište fizički odvojeno od dela gde visi meso tako da samo dim može da prolazi. Tad nema bojazni od stvaranja kore.

Ovih dana treba da načnem prošlogodišnju :) Da vidim kako je ispala. Zrenjem šunka dobija specifičan ukus i miris koji se ne može postići za kratko vreme. Minimalno vreme zrenja je 7-8 meseci, a idealno par godina.
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 8226



+5028 Profil

icon Re: 600 grama = 100 Dinara03.11.2016. u 17:09 - pre 90 meseci
Ovi izgleda citali temu pa se dokazuju.

Citat:
U našim radnjama veliki je izbor namaza i pašteta, od onih jetrenih, pilećih i kokošijih, do ribljih i onih sa povrćem. Među kokošijim paštetama od skoro se na našem tržištu pojavila i Carnex Selection kokošija pašteta koja je napravljena od najboljih delova kokošijeg mesa – kokošijih grudi i bataka.


http://www.kurir.rs/vesti/drus...steti-moguce-je-clanak-2523401
 
Odgovor na temu

AstralPro
NS

Član broj: 73891
Poruke: 901
62.193.158.*



+288 Profil

icon Re: 600 grama = 100 Dinara03.11.2016. u 19:56 - pre 90 meseci
I ima budala da u to poveruju...
 
Odgovor na temu

Living Light

Član broj: 331540
Poruke: 6714



+1159 Profil

icon Re: 600 grama = 100 Dinara04.11.2016. u 05:04 - pre 90 meseci
Citat:
AstralPro: I ima budala da u to poveruju...

Bas tako AstralPro,
ma sve vrvi od bataka, karabataka i "pilece belo"-ga,
-naravno da nema ni traga kožice, trtice, i nogice :D

"Pa-šteta" --sto narodu posle svega toga, sto maze na leba, Lipidni status, sa sve :
-holesterolom (LDL↑, HDL↓), trigliceridima↑, indexom arterioskleroze↑, faktorom rizika↑ ......ode u Crveno !

Pa se onda desava poznata scena:
-pa do juce bio zdrav k'o dren, nije mu bilo nista, a jutros u 5h, od jednom, strefio ga...

Dobro je ono pitanje kad kaze:

-Hoces li, da Ti skuvam nesto lepo i ukusno..... ILI....... nesto zdravo ?

pOz

Toliko mnogo knjiga, toliko malo vremena...
 
Odgovor na temu

dusanboss

Član broj: 329401
Poruke: 730
109.92.0.*

Jabber: dusanboss


+592 Profil

icon Re: 600 grama = 100 Dinara04.11.2016. u 12:24 - pre 90 meseci
Pa ni nemože se napraviti pašteta od čistog mesa. Može ali to ne bi imalo ukus paštete.
 
Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

Član broj: 11890
Poruke: 9495
89.216.32.*



+10253 Profil

icon Re: 600 grama = 100 Dinara04.11.2016. u 13:34 - pre 90 meseci
Generalno uzevši, nema potrebe da se paštete, viršle i slične prerađevine preterano hejtuju.

To što meso nije u komadu, nego u sitnim dronjcima skinuto sa kostiju ne znači da je na bilo koji način, nutritivno gledano, lošije. I to je meso, po sastavu isto kao batak ili belo meso. OK, trtica naravno nije za jelo u komadu, ali kad se skine meso sa kostiju (mašinski) - šta fali ?

Iznutrice ? Guščija džigerica je skupi delikates. Ostale iznutrice nisu, naravno, ali samlevene i pomešane sa mesom (onim gore opisanim), sa nutritivne tačke gledišta, sasvim OK. A cena je primerena proizvodu.

Slično i sa junećim/svinjskim mesom. Jeste biftek najatraktivniji, ali to ne znači da treba june zaklati zarad bifteka samo.


Što se tiče holesterola, treba znati da da se samo oko 10% - 15% ukupnog holesterola unese kroz hranu. Ostalo sintetiše (stvara) ljudski organizam. Sasvim je moguće, i uopšte nije retko, da vegetarijanci imaju povišen holesterol.

A i uostalom, ako ćemo o hrani, sve ostale bolesti je jednako lako dobiti jedući krtinu i jedući otkoščeno meso.



Može se diskutovati o konzervansima. Nitrati, nitriti i ostali. Treba se truditi da se unose u što manje, ali svaki kupovni delikates, fabrički, mora da ima konzervanse. Svejedno da li je to parizer ili pečenica.
OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji
 
Odgovor na temu

DaliborP

Član broj: 113174
Poruke: 1173



+3258 Profil

icon Re: 600 grama = 100 Dinara04.11.2016. u 13:43 - pre 90 meseci
Processed meats - such as bacon, sausages and ham - do cause cancer, according to the World Health Organization (WHO).

http://www.bbc.com/news/health-34615621

Ponekad jeste lepo pojesti nesto suseno ili dimljeno, ali sigurno nije zdravo i treba biti umeren. Svakako ne treba kupovati najjeftinije iz supermarketa.
 
Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157
Poruke: 16357



+2922 Profil

icon Re: 600 grama = 100 Dinara04.11.2016. u 13:43 - pre 90 meseci
Citat:
dusanboss:
Pa ni nemože se napraviti pašteta od čistog mesa. Može ali to ne bi imalo ukus paštete.

Ne moze ni kobasica...

probali mi, kupili domaca creva i samleli cisto meso sa zacinima, to jedva da je licilo na kobasicu.
Na kraju smo zakljucilo da u kobasicu definitivno ne ide meso prve klase.

Zato odmah na pocetku i rekoh da nije sva poenta ni u tome da nesto bude prirodno i cisto...
gaditi se na iznutrice, trtice, parizer i pastete a pritom jesti pihtije, kavurme i krvavice je licimerno.

Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!
 
Odgovor na temu

dusanboss

Član broj: 329401
Poruke: 730
109.92.0.*

Jabber: dusanboss


+592 Profil

icon Re: 600 grama = 100 Dinara04.11.2016. u 14:15 - pre 90 meseci
Od čistog mesa može kulen da se napravi, ali će biti jako suv ako se ne ubaci malo masnijeg. Kao i pljeskavica što ne može od prve klase govedine da se pravi.

Pašteta može od čiste jetre da se pravi.
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 8226



+5028 Profil

icon Re: 600 grama = 100 Dinara04.11.2016. u 16:23 - pre 90 meseci
Citat:
gaditi se na iznutrice, trtice, parizer i pastete a pritom jesti pihtije, kavurme i krvavice je licimerno.

Mislis licemerno?Ne zbog prideva i ispravnosti kako je napisano, nego se u oba slucaja zna na sta se misli .

Zna se na sta se misli kao i sta je pasteta i podrigusa od salame.

Poenta je da ti poredjenje nije bas jednako po pitanju tih pihtija i kavurme.Jesam probao ali nisam ljubitelj i izbegavam kada sam ponudjen.

Nekako mi deluje masno i ljigavo isto kao sto se nikad nisam navikao na skembice (citaj: probao samo jedanput).

Poenta sa mesom u domacoj radinosti je sta je zivotinja jela.Jedno je koncentrat(i) a drugo je kada se prokuvaju jabuke ili hraniti

sa zitom i kukuruzom,jecmom,mekinjama ili jarmom.Isti sadrzaj ali drugo "pakovanje".

Da, i trava,detelina kao i sljive.Ajde ove godine je sve pucalo sto se tice voca,koje je i prskano samo kisom.

Razlika je ocigledna.
 
Odgovor na temu

dr killer

Član broj: 335118
Poruke: 1



+103 Profil

icon Re: 600 grama = 100 Dinara04.11.2016. u 20:57 - pre 90 meseci
Ja gledo na tv da lavovi vole najviše iznutrice.
<*)))>{
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: MadZone :: 600 grama = 100 Dinara

Strane: < .. 1 2 3 4 5

[ Pregleda: 24803 | Odgovora: 83 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.