Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

bunar-vetrenjaca

elitemadzone.org :: TechZone :: bunar-vetrenjaca

Strane: 1 2

[ Pregleda: 8816 | Odgovora: 20 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

bogdan.kecman
Član broj: 201406
Poruke: 15887
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: mysql.rs


+2377 Profil

icon bunar-vetrenjaca01.10.2017. u 16:37 - pre 81 meseci
vozdra raja, treba mi (u vojvodini) da busnem bunar (to kanda ima ko) tipa 25m dubine, uski, i onda da se montira vetrenjaca neka koja bi vukla vodu sa dubine .. ljudi kazu mozda bolje mehanicko resenje, dakle bez struje, pumpe, invertera, samo vetrenjaca mehanicki spojena kako god na sta god da izvlaci vodu... ima li ko ikakvog iskustva da podeli? (dole nema pritiska da moze voda sama da izlazi)
 
Odgovor na temu

scoolptor

Član broj: 305514
Poruke: 1660



+596 Profil

icon Re: bunar-vetrenjaca01.10.2017. u 19:21 - pre 81 meseci
Auuu. To ce da kosta.

Znao sam jednog coveka koji se bavio time. Cak je i patentirao elise sa promenjivim uglom napadanja, kako bi vetrenjaca imala bolju efikasnost, i prezivela jake vetrove.
Izgradio je i postavio par vetrenjaca-pumpi. Cisto mehanickih.

Nazalost, covek se razboleo.
People are the greatest asset.
The dedicated 5% that can compensate for the remaining 95%.
 
Odgovor na temu

morihei ueshiba

Član broj: 174125
Poruke: 294
151.36.141.*



+439 Profil

icon Re: bunar-vetrenjaca01.10.2017. u 20:16 - pre 81 meseci
Pre dosta godina (valjda nekih 20-tak) lovci iz Stajiceva kod Zrenjanina su napravili vetrenjacu za izvlacenje vode iz bunara i napajanje zivotinja na tom njihovom lovnom podrucju. Nalazila se na putu Orlovat-Zrenjanin, kad se ide iz Orlovata sa leve strane strane negde na pola puta, ima neka poljska dzada, pa posle jedno 200m, ne mogu da se setim da li se vetrenjaca videla sa tog puta.

Ja sam nesto isao da je vidim i koliko se secam imala je neki prosti ekscentricni mehanizam koji je pretvarao rotaciono u pravolinijsko kretanje, a na bunar je bila postavljena obicna klipna pumpa. Ja nisam video da radi, ali su mi rekli da je u funkciji, samo treba jaci vetar da pokrene pumpu - doduse, kad sam ja bio nije ni bilo vetra, pa se elise nisu ni okretale.

Ne znam da li jos uvek stoji tamo, ako poznajes nekog da proveri sta se desava i da li radi, mislim da je to resenje ono sto tebi treba. Pogotovu sto je u Vojvodini podzemna voda dosta visoko i nece trebati velika snaga da povuce vodu, mada treba dobro proracunati potrebnu snagu. Bila je ovde tema o vetrenjacama http://www.elitesecurity.org/t...ace-za-proizvodnju-el-energije, pa mozda neko od ucesnika moze da ti pomogne sa proracunom.
Mio papa' dice che ogni uomo ha tre misure:
altezza, larghezza e lunghezza
 
Odgovor na temu

morihei ueshiba

Član broj: 174125
Poruke: 294
151.36.141.*



+439 Profil

icon Re: bunar-vetrenjaca01.10.2017. u 20:37 - pre 81 meseci
gugl, vetrenjaca za vodu.....https://www.google.it/search?c...pera&ie=UTF-8&oe=UTF-8
Mio papa' dice che ogni uomo ha tre misure:
altezza, larghezza e lunghezza
 
Odgovor na temu

scoolptor

Član broj: 305514
Poruke: 1660



+596 Profil

icon Re: bunar-vetrenjaca01.10.2017. u 20:44 - pre 81 meseci
A iz te pretrage je iskocila stara tema http://www.elitesecurity.org/t358318-0

People are the greatest asset.
The dedicated 5% that can compensate for the remaining 95%.
 
Odgovor na temu

paterson




Profil

icon Re: bunar-vetrenjaca02.10.2017. u 00:18 - pre 81 meseci
Bogdane,

nisi nam rekao zašto baš vetrenjača?

Za razliku od veoma skupe i komplikovane vetrenjače, postoji drugi mnogo bolji, jednostavniji i jeftiniji mehanički način izvlačenja vode iz još većih dubina uz obavezno prisistvo čoveka. Ali, ako zaista hoćeš da ti izvlači vodu bez ljudskog prisustva, onda uz postojeću konstrukciju zahteva i dodatne delove.....
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

bogdan.kecman
Član broj: 201406
Poruke: 15887
*.com
Via: [es] mailing liste

Sajt: mysql.rs


+2377 Profil

icon Re: bunar-vetrenjaca02.10.2017. u 06:52 - pre 81 meseci
treba da radi 24/7 bez prisustva coveka, jedino sto mi je palo na pamet
je vetrenjaca, mozda ima drugo resenje?
 
Odgovor na temu

paterson

Član broj: 280661
Poruke: 535



+47 Profil

icon Re: bunar-vetrenjaca02.10.2017. u 08:17 - pre 81 meseci
Citat:
bogdan.kecman: treba da radi 24/7 bez prisustva coveka, jedino sto mi je palo na pamet
je vetrenjaca, mozda ima drugo resenje?

Teško da možeš uz pomoć vetrenjače da radi non-stop jer zavisi od vetra, a vetra nema skoro uvek na raspolaganju.

Možda bi ti bolje rešenje bilo ovo?

Osnova za ručno pokretanje.




Osnova za non-stop izvlačenje vode:




A Indijci su izgleda uspeli non-stop pokretanje:

http://kpv.rs/?p=3653



 
Odgovor na temu

mali genije
servis gasnih kotlova

Član broj: 104246
Poruke: 1639
*.static.madnet.rs.



+86 Profil

icon Re: bunar-vetrenjaca02.10.2017. u 08:56 - pre 81 meseci
Koje selo u Vojvodini i cemu sluzi voda koja se izvuce iz bunara?
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

bogdan.kecman
Član broj: 201406
Poruke: 15887
*.com
Via: [es] mailing liste

Sajt: mysql.rs


+2377 Profil

icon Re: bunar-vetrenjaca02.10.2017. u 11:19 - pre 81 meseci
@genije, slankamenacki vinogradi, tehnicka voda, zalivanje vocnjaka,
vinograda, basta, zivotinje, pranje kola ..
 
Odgovor na temu

paterson

Član broj: 280661
Poruke: 535



+47 Profil

icon Re: bunar-vetrenjaca02.10.2017. u 12:34 - pre 81 meseci
Citat:
bogdan.kecman:......slankamenacki vinogradi, tehnicka voda, zalivanje vocnjaka,
vinograda, basta, zivotinje, pranje kola ..

Nemaš vremena da budeš stalno prisutan tu na imanju?
 
Odgovor na temu

dejanet
Beograd

Član broj: 19240
Poruke: 1184



+839 Profil

icon Re: bunar-vetrenjaca02.10.2017. u 12:49 - pre 81 meseci
Ako imas struju na placu, moje "amatersko" misljenje da je bolje resenje hidrofor i eventualno cisterna na nekom uzvisenju(ako postoji).
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

bogdan.kecman
Član broj: 201406
Poruke: 15887
*.com
Via: [es] mailing liste

Sajt: mysql.rs


+2377 Profil

icon Re: bunar-vetrenjaca02.10.2017. u 13:07 - pre 81 meseci
prvo, nije uopste za mene, meni na 5tom spratu ne treba ni vetrenjaca ni
bunar ni ... drugo, pitanje je kako bez struje i bez prisustva coveka
resiti problem, zasto "bez struje", verovatno zato sto struje tu nema,
zasto bez coveka, verovatno zato sto tu niko ne zivi... umem ja da
gurnem hidrofor, umem i da napravim struju sa panelima i vetrenjacom,
inverterom, akumulatorima, ali je pitanje

- da li je bolje bez struje (direkt mehanicko okretanje vetrenjace na
neki klipni motor) ili je bolje sa strujom (ovo umem sam da napravim coveku)
- ako je bolje mehanicki, gde ima se kupi / naruci / nadje neko da
napravi i montira

nemam potrebu ni da otkrivam perpetum mobile, ni da mimoilazim zakone
termodinamike, ni da to ima iskoristenost 0.9+, imam potrebu da pomognem
coveku da resi problem tako sto cu ga uputiti na firmu/coveka koji ce mu
to napraviti... da stavi mehanicku pumpu i da pumpa rucno ume i sam, kao
sto ume i da gurne hidrofor i zakaci ga na mrezu, nije u pitanju nikakav
zaostali mozdano skracen covek .. pitanje je prilicno normalno i rekao
bih uobicajeno..


za pocetak ce probati da kontaktira coveka koji je to sebi vec napravio
(scoolptor fala za link na drugu temu)

https://www.youtube.com/watch?v=YaazFXxZKrU

ako uspe da iskopa negde kontakt
 
Odgovor na temu

scoolptor

Član broj: 305514
Poruke: 1660



+596 Profil

icon Re: bunar-vetrenjaca02.10.2017. u 14:06 - pre 81 meseci
Evo jos jednog


Pricaju o patentu, a takve vetrenjace smo mogli da vidimo u jos kaubojskim filmovima.
People are the greatest asset.
The dedicated 5% that can compensate for the remaining 95%.
 
Odgovor na temu

scoolptor

Član broj: 305514
Poruke: 1660



+596 Profil

icon Re: bunar-vetrenjaca02.10.2017. u 14:08 - pre 81 meseci
Bogdane, ovo je lik o kome sam pricao u prvom postu
link
Mozda je neko nasledio posao.
People are the greatest asset.
The dedicated 5% that can compensate for the remaining 95%.
 
Odgovor na temu

mali genije
servis gasnih kotlova

Član broj: 104246
Poruke: 1639
*.static.madnet.rs.



+86 Profil

icon Re: bunar-vetrenjaca02.10.2017. u 14:43 - pre 81 meseci
Zalivanje vocnjaka je ozbiljna kolicina vode,jel neko izracunao koja je kolicina potrebna?
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

bogdan.kecman
Član broj: 201406
Poruke: 15887
*.com
Via: [es] mailing liste

Sajt: mysql.rs


+2377 Profil

icon Re: bunar-vetrenjaca02.10.2017. u 14:55 - pre 81 meseci
nisam ulazio u detalje, pitao me covek dal znam gde moze da naruci/kupi
sistem koji ce da crpi vodu iz bunara na snagu vetra i ja mu rekao "ne,
ali znam gde da pitam", te, kao sto rekoh, pitah, i prosledicu mu
odgovore (tj link na temu), a on onda neka se sa "ko god to bude hteo da
radi" dogovara sta kako koliko koliko veliko koliko para koliko klikera
koliko bambusa .. ne me se tice :D (covek nije pajser, masinski je
inzenjer i to dobar, ali nema on vremena da izmislja toplu vodu a to su
ljudi pravili pre vise vekova tako da samo treba da se iskoristi
postojece resenje koje radi).. mene samo zanimalo dal neko ume da kaze
zasto je mehanicki sistem bolji od strujnog (vetrogenerator -> hidrofor)
posto kazu da jeste, ja jedini razlog koji vidim je u elektricnom ima
"vise stvari koje mogu da crknu"
 
Odgovor na temu

mali genije
servis gasnih kotlova

Član broj: 104246
Poruke: 1639
*.static.madnet.rs.



+86 Profil

icon Re: bunar-vetrenjaca02.10.2017. u 15:34 - pre 81 meseci
Da bi se dimenzionisao i odabrao adekvatan sistem potrebno je znati staticki nivo vode i potrebna kolicina
 
Odgovor na temu

scoolptor

Član broj: 305514
Poruke: 1660



+596 Profil

icon Re: bunar-vetrenjaca02.10.2017. u 15:42 - pre 81 meseci
Kaze covek
Citat:
U bunarima gde je statički nivo vode ispod 10m vetrenjača pokreće kompresor, koji je u stubu,i proizvodi vazduh pod pritiskom i u sprezi sa „mamut“ pumpom obezbeđue vodu sa dubine preko 100m.

People are the greatest asset.
The dedicated 5% that can compensate for the remaining 95%.
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

bogdan.kecman
Član broj: 201406
Poruke: 15887
*.com
Via: [es] mailing liste

Sajt: mysql.rs


+2377 Profil

icon Re: bunar-vetrenjaca02.10.2017. u 15:52 - pre 81 meseci
draganeeeeee ako mozes da odradis posao dam ja coveku tvoj tel pa se
dogovorite :D

svasta tu nesto treba da se zna, da se izracuna i da se finalno napravi,
ali niti cu to ja da radim niti on znaci potreban je neko ko to ume i
hoce za neki kikiriki da uradi, on kaze koliko kikirikija treba za sta,
koliko vremena uz kikiriki, i uzme i radi... nema potrebe na forumu da
razradjujemo resenje u detalje (precnik rupe, ugao lopatica, visinu...)
niti ja znam detalje niti me zanimaju :D, osnova je ima vetar, ima komad
zemlje, treba se iskopa rupa i zabode u nju neka pumpa i pumpa da se
pokrece vetrom (kapiram struje nema inace me ne bi ni pitao nego bi
butno hidrofor dole)... sve detalje onda "izvodjac" i "potrazilac" medju
sobom (kolicina vode, kolicina kikirikija...)
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: TechZone :: bunar-vetrenjaca

Strane: 1 2

[ Pregleda: 8816 | Odgovora: 20 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.