Citat:
gml:
Citat:
malden mb:
Da, polaz je 55, povrat je 42, razlika je 13 stupnjeva na vanjskih -2, kad je vanjskih do 5 stupnjeva polaz je 55, povrat je 45 a razlika je 10 stupnjeva, u 11om mjesecu kod vanjskih 12 stupnjeva na polazu od 55 povrat je 49 a razlika 6 stupnjeva, takve rezultate postižem samočistečim kotlom ložišta i dimovodnih kanala koji ima sagorijevanje uz pomoč lambda sonde i rad u pametnoj modulaciji prema temperaturi te regulaciju polazne temperature kruga grijanja sa predimenzioniranim radijatorima koji na sebi imaju termostatske ventile, i za takav rezultat netreba nobelova nagrada nego prihvatiti i primijeniti savjete i znanje stručnjaka sa praktičnim iskustvom, pošto su pokazivači vrijednosti polaza i povrata analognomehanički moguča su odstupanja do 5% navedene vrijednosti
Razlika izmedju polaza i povrata ovisna od gubitaka sa radijatora ili pumpa povecava ili smanjuje protok i time smanjuje ili povecava polaz i povrat.
Imaš krivu percepciju o regulaciji kod mene, kod mene automatika baš uvijek drži potrebno zadanu temperatutu polaza, smanjuje se samo povrat i to maksimalno do 15°C razlike polaza, pa bit i je kotla da može proizvesti samo potrebnu količinu energije a regulacija uvijek predaje samo onoliko koliko je zadano kao potreba,temperatura sobe se regulira termostatskim ventilima, polaznih 55 je dovoljno da zagrije cijeli radijator kad je ventil na maksimalno i tako zagrijani radijator isijava dovoljno energije za grijanne prostorije, što je vanjska temperatura veča to je ventil pritvoreniji i povratna temperatura je veča, ma najbitnije je da regulacija može u potrebnom trenutku isporučiti samo onoliko koliko je potrebno a kotao toliko proizvesti, zato i imam predimenzioniranih po mkv 122W da niža temperatura na velikoj površini radijatora može isporučiti potrebnu energiju, ovo što si rekao o kvaliteti kotla o samočistečem ložištu u komori sagorijevanja i opet dodatno samočiščenje dimovodnih kanala 8 puta (kod mene) u 24 sata je točno, isto kao i o dimnjaku na kojem se i ne primijeti da kotao radi jer su temperature dimnih plinova maksimalno koliko sam uspio vidjeti 105°C s prosjekom ispod 90°C, nekad je temperatura kotla u radu u 1. i 2. snazi veča od temperature na dimnjači, moram priznati da imam velikih problema sa kondenzacijom u 180mm šindlovom 7 m visokom dimnjaku koji je 5 metara u zatvorenom prostoru kojih je 3 m grijan a 2 m nije kao ni 2 metra vani iznad krova-curi mi kondenzat na vratima dimnnaka u kotlovnici jer se dimnjak ne može ugrijati, nije čak ni malo topli, naravno da postavke moraju biti kvalitetno posložene jer zato i postoje da kotlu omoguče najkvalitetniji rad,
za to ne treba nobelova nagrada, potrebno je barem malo znanja o termodinamici koje se itekako može naučiti od pametnih fotumaša sa znanjem i praktičnim iskustvom (npr. pzec,ramzay,dajc,akg...)
[Ovu poruku je menjao malden mb dana 28.01.2022. u 15:45 GMT+1]