Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Dužina radne nedelje

elitemadzone.org :: MadZone :: Dužina radne nedelje

Strane: << < .. 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 14558 | Odgovora: 352 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Zurg

Član broj: 340713
Poruke: 16+143 Profil

icon Re: Dužina radne nedelje19.08.2019. u 15:28 - pre 6 meseci
U vreme druga Tita slično je bilo u celoj Evropi. Slučajnost? Ne bih rekao.

Podela na četnike i partizane je prevaziđena. Ljude treba deliti na obrenovićevce i karađorđevce.
 
Odgovor na temu

dejanet
Beograd

Član broj: 19240
Poruke: 986
87.116.177.*+704 Profil

icon Re: Dužina radne nedelje19.08.2019. u 15:48 - pre 6 meseci
Cek da vidimo popise u Jugoslaviji:

1931 6.7M Srba - 48%
1991 8.5M Srba - 36%


Popisi:

https://sr.wikipedia.org/wiki/...%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%98%D0%B8

https://sh.wikipedia.org/wiki/...stanovni%C5%A1tva_1991._u_SFRJ
 
Odgovor na temu

alimamnekolikokuća
Jugoslavijo narod te slavio.
Budi ponosna Jugoslavijo!

Član broj: 338957
Poruke: 309+448 Profil

icon Re: Dužina radne nedelje19.08.2019. u 15:53 - pre 6 meseci
Citat:
Shadowed

Citat:
alimamnekolikokuća:Elem, pored zimskog i letnjeg raspusta kvazikapitalizam je u Srbiju uveo i prolećni i letnji raspust.


Samo da ne uvedu jos i letnji raspust...

Hvala na primedbi, raspusti su "prolećni, letnji, JESENJI i zimski".
Ukupno, sada nastavnici imaju 4 raspusta u toku jedne školske godine.


Citat:
component

alimamnekolikokuća, pretpostavljam da se ti sada ubijaš od posla pa možeš tako da sudiš. Nisi u penziji ili na "državnoj sisi" već radiš kod privatnika?

Sve sam prošao (kao i većina u bivšoj SFRJ) privatluk, državnu sisu, honorarno, na crno...

I nikad se nisam žalio da mi je teško kad moram da putujem ili kad ne moram.
Niti sam se žalio na malu platu, niti na teške uslove rada
i nije mi bio kriv ni Tito ni kralj ni car Lazar.
Za mene je NOVOST da čujem da je nekom Tito kriv 40 godina posle.

Onda kad mi uslovi/plata nisu odgovarali uzeo bih radnu knjižocu,
sve bez cike i galame.


Što se tiče ostalog što si napisao odgovoriću ti na sledeći način:


Uzmi čest primer u Srbiji na placu 100x100 metara: Gimnazija (oba smera), Pravno-birotehnička i Mašinsko-tehnička škola obe sa tehničarima i zanatima (sve Titovi izgradili).
Ili neka slična kombinacija sa ekonomskom, trgovinskom, hemijskom, elektrotehničkom ili medicinskom školom (i to sve Titovi izgradili).
60% nastavnika ima pun fond i 40% nastavnika ima manjak časova.
Nema sumnje da tu ima višak nastavnog osoblja.

Sva putovanja/premeštanja/uskladjivanja su unutar ista 4 zida, nema dodatnih putnih troškova itd.
Niko me ne može ubediti da se na tako malom prostoru ne može izvršiti uvodjenje kapitalizma: hoćeš radiš onda igraš kako gazda svira, nećeš radiš - radna knjžica na izvolte. 
Odgovor na temu

bananaphone
Amsterdam

Član broj: 326748
Poruke: 420+1218 Profil

icon Re: Dužina radne nedelje19.08.2019. u 19:59 - pre 6 meseci
Citat:
dejanet:
Cek da vidimo popise u Jugoslaviji:

1931 6.7M Srba - 48%
1991 8.5M Srba - 36%


Popisi:

https://sr.wikipedia.org/wiki/...%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%98%D0%B8

https://sh.wikipedia.org/wiki/...stanovni%C5%A1tva_1991._u_SFRJ


Lose si sabrao, 44.3% pravoslavnih - 1991 - ako ne racunamo Jugoslovene, a ako ubrojimo i Jugoslovene - onda 47.3%. Dok je 1931 48.7% pravoslavnih gradjana bilo.

 
Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475
Poruke: 5926+1021 Profil

icon Re: Dužina radne nedelje19.08.2019. u 20:54 - pre 6 meseci
Za vreme kraljevine Jugoslavije postojao je ogroman broj Srba katolika kao i tada se nazivalo " muhamedanske veroispovesti " !

Tako da niti treba sve Pravoslavne , brojiti u Srbe , niti sve Katolike i ostale veroispovesti u Nesrbe !
 
Odgovor na temu

Ajeje Bradzorf
NKVD

Član broj: 340002
Poruke: 28+41 Profil

icon Re: Dužina radne nedelje19.08.2019. u 21:03 - pre 6 meseci
Pošto sam se malo igrao, ne mogu da odolim da budem i ozbiljan.

Velika je pojmovna i svaka druga zbrka u glavama mnogih diskutanata. Na primer, dobit, prihod, rashod ili pojam tzv. "državnog sektora". Moraću da vas razočaram, tako nešto ne postoji. Možda se ponekad ne mogu povući jasne i precizne granice, ali to ne znači da bi trebalo da se gađamo tramvajima. Dakle, postoje javna preduzeća(na primer EPS ili vodovod), javne ustanove(na primer škola ili dom zdravlja), kao i drugi korisnici budžeta(pravosuđe, vojska, policija). Sve to je tzv. javni sektor.

Kada se ovde govori o kompanijama, preduzetnicima i sličnim stvarima(the Firma), onda se tu radi o nekim petnaestim subjektima.

Najbolje bi bilo da se to ilustruje na primeru neke javne ustanove, recimo doma zdravlja ili škole. Opština Čekrčići ima deset hiljada stanovnika, od toga osam stotina dece uzrasta od sedam do petnaest godina, dakle za osnovnu školu. Pošto nam ustav garantuje pravo na zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, građani Čekrčića će u skladu sa zakonom tražiti način da reše svoje potrebe za zdravstvenom zaštitom ili da školuju svoju decu. Ako plaćaju porez, s pravom će tražiti od države da im pomogne u rešavanju tih problema. Dakle, kada građanin Pera Perić plati porez, deo tog novca ide u lokalnu kasu, a deo u republičku. Država kaže ok, od tih para koje ste prikupili u svoju sopstvenu kasu izgradite dva objekta, školu i dom zdravlja. Kabinete u školi opremite takođe od svojih para, kao i dom zdravlja odgovarajućom opremom. Takođe, tekuće i investiciono održavanje plaćajte sami. Dalje, država kaže, iz republičke kase plaćaćemo plate za osamdeset nastavnika i deset lekara. Ima li tu nekakve dobiti, profita? Pa naravno da nema. Dajemo svi koliko možemo, da bismo svi dobili uslugu na istom nivou. U čemu je poenta? Pa u tome da postoji solidarnost, pa će svako moći da se leči ili da pošalje dete u školu. Onaj koji ima dvesta evra plate i onaj koji ima dve hiljade i onaj koji je nezaposlen. Svako bez izuzetka.

Gde nastaje problem? Mnogi nisu zadovoljni kvalitetom usluga u ovim ustanovama i hoće više i bolje. Naročito ovi koji zarađuju pomenutih dve hiljade evra. Takvi bi trebalo da znaju da su sami poslodavci i osnivači "preduzeća" tj. javnih ustanova OŠ "Dositej Obradović" Čekrčići, odnosno Dom zdravlja "Miloje Ilić" Čekrčići. Trebalo bi da znaju, da se u svemu i za sve pitaju oni sami(u skladu sa zakonom). Ovo u skladu sa zakonom znači samo i jedino to da nije moguće kao nastavnika književnosti u školi zaposliti diplomiranog vulkanizera, odnosno nije moguće kao pedijatra u domu zdravlja zaposliti diplomiranog varioca. Samo to i ništa više. Dakle, ako niste zadovoljni kvalitetom usluge, trebalo bi da znate da je to "preduzeće" delom i vaše. Školski odbor koji upravlja školom ima predstavnike zaposlenih, lokalne samouprave i roditelja. Oni se(u skladu sa zakonom - već sam rekao šta to znači) pitaju za sve. Isto tako, upravni odbor doma zdravlja ima članove iz reda zaposlenih i iz lokalne samouprave. Opet, oni se takođe pitaju za sve što je bitno u radu doma zdravlja. Gde je problem? Dakle, osnujete sopstveno preduzeće, zaposlite lica koja sami odaberete, a onda se žalite kako preduzeće loše radi. Kome se žalite? Pa, sami ste ih birali.

E sad, stvar može da se razvija dalje. Na primer, onaj koji nije zadovoljan uslugom, uvek može dete da pošalje u privatnu školu ili da se leči u privatnom domu zdravlja(ordinaciji). Samo, to košta ohoho, to se plaća, a onaj koga plaćate osim što brine o vašem zdravlju(ako brine), brine još i za svoj profit. Jednostavno zar ne? Kako to? Evo kako.

Kada se u Čekrčićima pojavi dovoljno onih koji mogu i žele da plate usluge lekara pojaviće se i Žika koji je spreman da investira u posao. On će od svojih para da sagradi objekat, kupi opremu i sve ostalo, a zatim i da zaposli osoblje. Međutim, njemu ni država ni lokalna samouprava neće dati ni dinara. Zato on svoje usluge mora da naplaćuje, ali ne samo zato. Ušao je u biznis, teško je poverovati da to radi samo zato što je human, hoće i da zaradi. Zato on naplaćuje usluge, pa kada sve sabere, pomnoži sa PI i izvuče treći koren, a zatim od toga oduzme troškove kaže dobar sam toliko i toliko. Škola ili dom zdravlja, svejedno. Uzgred, baš pre neki dan sam čitao tekst koji otprilike kaže ovako. Ne sećam se baš tačnih cifara, ali u USA građani u proseku daju dva tri puta više za zdravlje nego u EU, a usluga je bolja u EU. Paradoks? Nisam baš siguran.

Sada dolazimo do one petnaeste stvari(the Firma) o kojoj drvi Branimir, ali malo šta pametno ima da kaže. Pretpostavimo da građani Čekrčića žele da voze biciklO. Pošto ni u ustavu, ni u konvenciji UN o ljudski pravima ne postoji pravo na posedovanje i vožnju bajsa država kaže baš me briga. Onda Branimir od svojih para napravi fabriku bicikala i izađe na tržište, pa prodaje bicikle. Da li će da ima konkurenciju, da li će da uspe u biznisu ili ne, da li će da ima profit ili će da pukne, pa to je samo njegov problem.

Ima još dosta detalja, ali i ovo je dovoljno za početak.
 
Odgovor na temu

bananaphone
Amsterdam

Član broj: 326748
Poruke: 420+1218 Profil

icon Re: Dužina radne nedelje19.08.2019. u 21:04 - pre 6 meseci
Citat:
ademare: Za vreme kraljevine Jugoslavije postojao je ogroman broj Srba katolika kao i tada se nazivalo " muhamedanske veroispovesti " !Naravno, po prvom proroku rimokatolicke veroispovesti. I danas najveca bogomolja u Rimu nosi naziv Bazilika svetog Muhameda, po njemu.
 
Odgovor na temu

alimamnekolikokuća
Jugoslavijo narod te slavio.
Budi ponosna Jugoslavijo!

Član broj: 338957
Poruke: 309+448 Profil

icon Re: Dužina radne nedelje19.08.2019. u 21:53 - pre 6 meseci
Citat:
Ajeje Bradzorf

Ovo u skladu sa zakonom znači samo i jedino to da nije moguće kao nastavnika književnosti u školi zaposliti diplomiranog vulkanizera

Ovaj, grešiš, silno grešiš.
Ne postoji zakon po kome je direktor obavezan da po konkursu zaposli stručno lice.
Može da zaposli koga hoće pa i vulkanizera.

Relikvija prošlosti i Titoizma su rang liste po kojima su kandidati dobijali prednost
na osnovu stručne spreme.
U vreme Titoizma sudovi udruženog rada su lako (i rado) obarali mangupluke direktora koji su odbijali da za nastavnika izaberu stručno lice (ako se takvo lice javilo na konkurs). Čak je sud mogao na osnovu priložene dokumentacije kandidata odredi koga treba zaposliti.


No, kao što kažem, to su relikvije iz praistorije
i sada se ne begenišu
jer je došao demokratizacionizam i kapitalistika.


 
Odgovor na temu

Zurg

Član broj: 340713
Poruke: 16+143 Profil

icon Re: Dužina radne nedelje19.08.2019. u 22:09 - pre 6 meseci
Citat:
Može da zaposli koga hoće pa i vulkanizera.


Pod uslovom da vulkanizer ima odgovarajuću stručnu spremu.
 
Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475
Poruke: 5926+1021 Profil

icon Re: Dužina radne nedelje19.08.2019. u 22:20 - pre 6 meseci
Citat:
bananaphone:
Citat:
ademare: Za vreme kraljevine Jugoslavije postojao je ogroman broj Srba katolika kao i tada se nazivalo " muhamedanske veroispovesti " !Naravno, po prvom proroku rimokatolicke veroispovesti. I danas najveca bogomolja u Rimu nosi naziv Bazilika svetog Muhameda, po njemu.


Ne znam zasto ti je to cudno , jer taj popis iz Kraljevine , nije bio popis , naroda ili nacija vec veroispovesti .
Kako u tom popisu razlikujes katolike Hrvate i katolike Slovence ? Naravno nikako !

Na primer poznat je primer Alije Izetbegovica koji se na popisima 1948. i 1953. izjasnio kao Srbin !

E sad ako se tako osecao u Titovoj Yu , zasto mislis da se isto nije osecao i u Kraljevini ??

Ono sto je danas neko stanje i cinjenica , ne znaci da je tako bilo pre 100 godina . Zato sam i napisao post u proslom vremenu , locirajuci ga u vreme Kraljevine Jugoslavije . A tako je bilo i znatno ranije .

Istorija i sadasnjost se cesto dosta razlikuju .
 
Odgovor na temu

bananaphone
Amsterdam

Član broj: 326748
Poruke: 420+1218 Profil

icon Re: Dužina radne nedelje19.08.2019. u 22:29 - pre 6 meseci
Ne cudi me nista - nego si napravio gresku, tako da tvoj post zvuci kao da su Srbi katolici bili muhamedanske veroispovesti .

U svakom slucaju poenta je da tumacenje koje je dao dejanet - nije bas precizno.

Alija Izadbegovic mi nije interesantan lik.

Imas Ivu Andrica i Mesu Selimovica koji su daleko reprezentativniji primeri visoko obrazovanih ljudi sa prostora bivse YU, poreklom katolika i muslimana, koji su se izjasnili kao Srbi...
 
Odgovor na temu

alimamnekolikokuća
Jugoslavijo narod te slavio.
Budi ponosna Jugoslavijo!

Član broj: 338957
Poruke: 309+448 Profil

icon Re: Dužina radne nedelje19.08.2019. u 22:30 - pre 6 meseci
Citat:
Zurg

Pod uslovom da vulkanizer ima odgovarajuću stručnu spremu.

Slobodan si da citiraš odgovarajući zakon.
Evo, čekamo....
 
Odgovor na temu

Ajeje Bradzorf
NKVD

Član broj: 340002
Poruke: 28+41 Profil

icon Re: Dužina radne nedelje19.08.2019. u 22:37 - pre 6 meseci
http://www.mpn.gov.rs/wp-conte...88%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8.pdf
 
Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475
Poruke: 5926+1021 Profil

icon Re: Dužina radne nedelje19.08.2019. u 22:49 - pre 6 meseci

Citat:
bananaphone:
Citat:
ademare: Za vreme kraljevine Jugoslavije postojao je ogroman broj Srba katolika kao i tada se nazivalo " muhamedanske veroispovesti " !Naravno, po prvom proroku rimokatolicke veroispovesti. I danas najveca bogomolja u Rimu nosi naziv Bazilika svetog Muhameda, po njemu.


Citat:
bananaphone:
Ne cudi me nista - nego si napravio gresku, tako da tvoj post zvuci kao da su Srbi katolici bili muhamedanske veroispovesti :).Dobro , sada vidim sta si hteo da kazes . Ali u mom prvom postu nema greske ! Jer u citiranoj recenici postoje dve grupe . Jedna grupa pise Srbi katolici , druga Odvojena od te , jer pise kao i , ovo i znaci da se radi o drugoj grupi . Naravno bilo bi jasnije da pise Srbi jos jednom , ali nije potrebno da bi se razumelo da se radi o Dve grupe Srba .

U vreme KJ , nije se koristio izraz , Islamska ili Muslimanska veroispovest , vec Muhamedanska .
 
Odgovor na temu

alimamnekolikokuća
Jugoslavijo narod te slavio.
Budi ponosna Jugoslavijo!

Član broj: 338957
Poruke: 309+448 Profil

icon Re: Dužina radne nedelje19.08.2019. u 23:02 - pre 6 meseci
Citat:
Ajeje Bradzorf

http://www...

Nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada u razrednoj nastavi može da izvodi:

I ostatak famoznog "Pravilnik o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika i stručnih saradnika u osnovnoj školi" je u istom nonšalantno neobavezujućem fazonu.

"Može" može da znači svašta i ništa jer nije obavezujuće.
Sve je kondicional. Ništa nije imperator.

Zato direktor može da primi koga hoće.


 
Odgovor na temu

Steve Lonmo
Mrčendajzer

Član broj: 331472
Poruke: 48
*.dynamic.isp.telekom.rs.+430 Profil

icon Re: Dužina radne nedelje20.08.2019. u 08:43 - pre 6 meseci
Citat:
bananaphone: U svakom slucaju poenta je da tumacenje koje je dao dejanet - nije bas precizno.


Sve je to vrlo precizno, samo ti ne razumeš njihove činjenice...

- Ako su Srbi muhamedanske i katoličke vere - onda su oni Srbi.
- Ako su Makedonci i Crnogorci pravoslavne vere - onda su oni Srbi.
- Ako Srbi u Krajini i Vojvodini čine većinu - onda su one srpske.
- Ako na Kosovu i Metohij čine manjinu - onda je ono srpsko, istorijski.
- itd.

Kapiraš sad? Bitna je logika i da se držiš principa.
 
Odgovor na temu

dejanet
Beograd

Član broj: 19240
Poruke: 986
87.116.176.*+704 Profil

icon Re: Dužina radne nedelje20.08.2019. u 09:48 - pre 6 meseci
Da vidimo kako je bilo kod "propalih" Grka:

1931: 6.4M
1991: 10.2M
 
Odgovor na temu

Zurg

Član broj: 340713
Poruke: 16+143 Profil

icon Re: Dužina radne nedelje20.08.2019. u 10:02 - pre 6 meseci
Citat:
Ali Imam:
Sve je kondicional. Ništa nije imperator.


Imperator je muški monarh i suvereni vladar imperije.

https://sr.wikipedia.org/sr-ec...%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80

Imperativ je glagolski način kojim se izražavaju zapovesti i želje da se obave određene radnje

https://sr.wikipedia.org/sr-ec...%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2
 
Odgovor na temu

Steve Lonmo
Mrčendajzer

Član broj: 331472
Poruke: 48
*.dynamic.isp.telekom.rs.+430 Profil

icon Re: Dužina radne nedelje20.08.2019. u 10:26 - pre 6 meseci
I pravoslavni Grci su Srbi.
Grčka je istorijski srpska, jer je u doba cara Dušana bila u Srbiji.
 
Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

Član broj: 11890
Poruke: 7966
*.static.avana.rs.+9417 Profil

icon Re: Dužina radne nedelje20.08.2019. u 10:32 - pre 6 meseci
Govori srpski, da te ceo svet razume!
Pametni ljudi su uvek puni sumnji. Samo su budale uvek savršeno sigurne.
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: MadZone :: Dužina radne nedelje

Strane: << < .. 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 14558 | Odgovora: 352 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.