Citat:
Mladen:
Da li si vozio superba 3 sa 190ks? Ja znam bar 20ak ljudi i niko nikad nije imao problema sa potrosnjom ulja. S druge strane, 2.0 od 200ks znam i pricao sam sa bezbroj ljudi i svi redom dolivaju ulje. Cak ni u ovlascenim servisima to ne kriju.
Novi od 193ks je isti ali ne identican. Kod novijih serija EA288 evo motora napravljene su sitne tehničke revizije na karikama/klipnim prstenovima i softveru podmazivanja kako bi se dodatno osigurala optimalna potrošnja ulja. To kazu zvanicno. Praksu cu reci kroz neko vreme, tek sam na 5000 predjenih
Znam njih 10ak sa oba, 190 i 200KS (Mk3 i Mk3 facelift) koji imaju potrosnju ulja od 2 do preko 3L na 10.000km. Skoro svi osim jednog se voze gradski i prigradski, par su sluzbeni, par se gasira u eco i normal modu, par se aljkavo odrzava, par je kupljeno sa krajnje sumnjivom kilometrazom, jednom se klip istopio (kod prethodnog vlasnika). Na jednom je reseno promenom ulja, na jednom zamenom EGR i turba, na jednom je bio PCV i jos nesto, ostali dosipaju jer su ih ubedili da je to normalno.
Sto se izmena tice, znam za softversko zbog hladjenja i emisije gasova (Euro 6e umesto 6d) i dizne, a za karike ne verujem dok ne vidim novi part number. Sa tvojom voznjom verovatno ne bi imao problema ni sa jednim od ta tri motora (ili bi imao samo sa DFHA), uz pridrzavanje razumnim a ne fabrickim servisnim intervalima.
Citat:
Nebojsa Milanovic:
Huh, pa nije valjda ga gledaš fabričke podatke, nema to veze sa vezom...
Motor 2.0TDI od 200KS je puno jači i značajno tiši od onog 190KS, a taj od 190 skoro uopšte nije jači od osnovnog od 150KS. Štaviše, taj osnovni od 150KS kada mu se stavi dobra mapa u vožnji se ponaša bolje od tog od 190KS, a ne može nikad da priđe blizu onom od 200KS.
Motor od 200KS (EA288 Evo) je tisi od starog od 190KS i 150KS (DFHA i CRLB) zato sto je alu blok. A EA288 Evo motori od 150KS (DTSB i DXPA) imaju liveni blok i celicne klipove, za razliku od ovih od 200HP i 193HP (DTUA i DXNB) koji su alu.
https://esperformance.net/ssp/vw/SSP_595_EN.pdf
[Ovu poruku je menjao 2020 dana 24.07.2026. u 14:48 GMT+1]