On misli na one stare roletne od zelenog platna. Poslednji put kada sam bio u Beogradu na Novom groblju prosao sam pored roletnarske radnje u Ruzveltovoj. Google Maps kaze
Ruzveltova 30. U pitanju je stari majstor, iz vremena kada je bilo popularno popravljati pokvarene stvari. Danas svi kupuju kinesku plastiku-fantastiku, kada crkne - bacaju. Pa majstora sve manje ima, jer niko ne popravlja vise nista.
Takve roletne su bile popularne u starim beogradskim zgradama (godiste < 1940), gde su po uzoru na Bec instalirani dupli prozori, a roletne su se stavljale izmedju spoljnog i unutrasnjeg prozora. Mada sam vidjao i varijantu da se pravi nosac za tu "oklagiju", koji se bi se usrafio na prozor s unutrasnje strane, naravno drveni. Moji su to imali u stanu gde sam rodjen, to pamtim iz ranog detinjstva. I nase "oklagije" za roletnu su bile metalne, a ne drvene. Po kucama kod rodbine vidjao sam i drvene.
Ma te roletne su bile nevidjeni smor! Par puta umalo da mi jenda padne na glavu, kada sam je jace povukao. A umele su da se zaglave samo tako.
Neke modernije varijante koje lice na to imas ovde:
https://roletneipvcstolarija.com/roletne-platnene/
Mislim da se u danasnje vreme ne isplati. Pametnije je uloziti u spoljnu roletnu.
P. S. - Prosle godine, prilikom rasciscavanja stana nakon majcine smrti, u jednom ormanu se zadesilo nekih 10 metara tog tamno zelenog platna za roletne ... pored tone nekakvih drugih platnenih materijala za sivenje kojecega od pre 100 godina, kada nije bilo konfekcije, nego se kupovao materijal, a onda se to nosilo kod krojaca ili se silo po kucama, na sivacim masinama. Moja matora je to cuvala za nekakva buduca pokoljenja, ja sam to naravno sve pobacao, ali - komsinica kada je videla to zeleno platno zamolila me je da joj to dam, jer kako je rekla - takvo se vise ne proizvodi. Gledao sam je u cudu, a ona je uzela komad tog platna i iz sve snage pokusala da ga pokida - bez uspeha. Dok ovo moderno, koje se prodaje i po buvljacima, se pocepa ocas posla. I tako ... otislo zeleno platno u prave ruke! :-)
[Ovu poruku je menjao B3R1 dana 18.02.2025. u 12:50 GMT+1]