Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

[Military]: Novi srpski tenk ... M-84AB1

elitemadzone.org :: TechZone :: [Military]: Novi srpski tenk ... M-84AB1

Strane: 1 2 3 4 5 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 203386 | Odgovora: 416 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5221
217.26.66.*

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon [Military]: Novi srpski tenk ... M-84AB126.06.2004. u 19:30 - pre 182 meseci
Povodom 55 godina postojanja i uspešnog rada, kompanija „Jugoimport–SDPR” predstaviće ovih dana najnoviju verziju jugoslovenskog tenka M-84, koji je toliko modernizovan da zapravo predstavlja novi tenk.

Prošlo je 14 godina otkako je Jugoslavija prodala Kuvajtu 175 tenkova M-84AB i to je do sada najbolji pojedinačni izvozni posao na ovim i bivšim jugoslovenskim prostorima, jer je vrednost ugovora iznosila oko 600 miliona dolara. Dakle, šta karakteriše M-84AB1 da bi se o njemu moglo da govori kao o novom tenku?


Pre svega, ovaj tenk ima novi:

1) sistem za upravljanje vatrom sa integrisanom dnevno-noćnom nišanskom spravom s četiri kanala, dnevnim, termovizijskim (s kamerom treće generacije) kanalom laserskog daljinomera i kanalom za lasersko vođenje protivoklopnih raketa, koji bitno povećava verovatnoću pogađanje cilja na mnogo većim daljinama u odnosu na dosadašnje rešenje. Novi sistem omogućava komandiru tenka prioritetno preuzimanje uloge nišandžije i gađanje ciljeva po sopstvenom izboru.

2) U modernizovani tenk M-84AB1 ugrađen je i novi top veće preciznosti, produženog životnog veka, cev je lako zamenljiva i u pustinjskim uslovima, a može da ispaljuje i laserski vođenu raketu.

3) Protivavionski mitraljez kalibra 12,7 milimetara na tenku M-84AB1 moći će da se koristi uz pomoć daljinskog upravljanja, pri čemu komandir tenka ne mora da izlazi iz unutrašnjosti vozila, a ima novu nišansko-osmatračku spravu.

4) Kupola tenka je dobila nov ležaj, modifikovan je automatski punjač topa koji obezbeđuje korišćenje četiri vrste projektila: APDSFS, HE, HEAT i rakete „refleks"...

5) U odnosu na kupolu starog tenka M-84 na novom M-84AB1 nema dnevno-noćne nišanske sprave DNNS-2 i dnevno-noćne sprave komandira DNKS-2. Na mestu gde je bila komandirska sprava DNKS-2 sada je na tenku M-84AB1 osmatračko-nišanski uređaj komandira tenka i termovizijski kompleks nišandžije tipa „agava-2”.

6) Novi izgled kupole prepun je iznenađenja – od novog meteorološkog senzora do novih periskopa. Na M-84AB1 ugrađena je najnovija generacija aktivno-reaktivnog oklopa tako da su kutije sa eksplozivom praktično ugrađene u osnovni kombinovani oklop od specijalnih vrsta čelika, aluminijuma i plastike, što je nivo oklopne zaštite tipa „kontakt-5” na ruskom tenku T-90S, odnosno ekvivalent od čak 900 milimetara čelične zaštite.

7) Bacači dimnih kutija nešto su povučeniji ka sredini bočnih strana kupole u odnosu na osnovnu verziju tenka M-84.

8) No, ono što je vizuelno sigurno najimpresivnije na tenku M-84AB1 jeste podsistem za optičko-elektronsko neutralisanje protivničkih vođenih raketa druge generacije tipa „štora-1” ruske proizvodnje. Taj elektrooptični sistem je sastavljen od ometača, identifikatora, laserskog ozračenja i bacača dimnih kutija sa posebnim aerosolnim brzorasprskavajućim dimnim minama. Sistem radi u talasnom području od 0,7 do 2,5 mikrona, identifikuje talasnu dužinu na kojoj se vodi raketa koja je lansirana na tenk i ispaljivanjem dimnih kutija stvara „kišobran” oko tenka koji otežava čak i lasersko vođenje protivoklopnih projektila. Sistem „štora” povećava zaštitu tenka za tri do pet puta u odnosu na rakete sa IC navođenjem, od četiri do pet puta za laserski vođene rakete i do dva puta u odnosu na artiljerijski samonavođene projektile.

9) Novi tenk M-84AB1 ima i nove elemente hodnog uređaja, dvoosovične kovane gusenice s gumeno-metalnim naplacima, nove efikasnije amortizere i nove torzione štapove, čime mu je povećana i srednja brzina.

10) novi komandno-informacioni sistem, novi starter-generator, klima uređaji u tenku, nova elektrooprema i elektroinstalacije... Po želji kupaca, tenk može da dobije i novu pogonsku grupu MPG-1000 ili PG, odnosno motor od 1.200 konjskih snaga sa petostepenim menjačem.

Elementi koji čine set modernizacije za tenk M-84AB1 proizvedeni su u Srbiji i Crnoj Gori, Rusiji i, verovatno, Belorusiji. Cena po jednom setu verovatno je oko milion dolara, što znači da armije koje su svojevremeno kupovale jugoslovenski tenk M-84 za 1,6 miliona dolara mogu sada da ga modernizuju na standard M-84AB1 – takav tenk ukupno staje 2,6 miliona dolara, što je i dalje mnogo jeftinije u odnosu na sovjetski tenk T-90S koji mu je i ekvivalent. U svakom slučaju, lepe izvozne šanse naše privrede.

Miroslav Lazanski

[Ovu poruku je menjao secret dana 22.03.2005. u 18:28 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5221
*.mediaworksit.net

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon Re: [Military]: Novi srpski tenk ... M-2001 01.07.2004. u 11:44 - pre 182 meseci
Vojska Srbije i Crne Gore (VSCG) predstavila je prototip novog domaćeg tenka četvrte generacije M-2001, napravljenog na osnovu dosadašnjeg najmodernijeg tenka domaće proizvodnje tipa M-84A.

Na proslavi 55. godišnjice rada firme Jugoimport-SDPR, VSCG prikazala je tehničke karakteristike i vatrenu moć prototipa tenka M-2001, koji je izrađen u koprodukciji sa oružanim snagama Rusije.

Dosadašnji najmoderniji tenk u oružanim snagama SCG M-84A, koji je početkom devedesetih godina izvožen u zemlje Bliskog istoka, temeljno je unapređen a postignute karakteristike svrstavaju M-2001 u red najmodernijih svetskih tenkova.

Modernizacijom su unapređene tri osnovne karakteristike svakog tenka - vatrena moć, zaštita od dejstva neprijatelja i pokretljivost. Osnovno poboljšanje postignuto je ugradnjom novog sistema za upravljanje vatrom (SUV), koji raspolaže sa čak četiri sistema vođenja.

Novi SUV na M-2001 obuhvata dnevni i termovizijski kanal sa kamerom treće generacije, kanal laserskog daljinomera i kanal za lasersko vođenje protivoklopnih raketa čime se obezbeđuje veoma visoka verovatnoća uništenja cilja prvom granatom u svim uslovima vidljivosti i na daleko većim udaljenostima nego što je to slučaj sa M-84A.

Nova rešenja na SUV-u omogućavaju komandiru tenka da preuzme ulogu nišandžije i gađa ciljeve po sopstvenom izboru. U modernizovani tenk ugrađen je i novi top, značajno veće preciznosti i produženog životnog veka koji, pored nove lako zamenljive cevi, može da ispaljuje i laserski vođenu raketu.

Komandir tenka M-2001 ima mogućnost da koristi protivavionski mitraljez od 12,7 milimetara pomoću nove nišansko-osmatračke sprave i danju i noću ne izlazeći iz unutrašnjosti tenka, sa zatvorenim poklopcem na tureli. Obezbeđena je grafička vizuelizacija terena i borbene situacije, sa mogućnošću unosa sopstvenog borbenog rasporeda i neprijateljskih formacija.

Nova generacija eksplozivnog reaktivnog oklopa, koji je ugrađen na čeonu strukturu M-2001, obezbeđuje značajno viši nivo zaštite od kumulativnih i potkalibarnih projektila, a postoji i podsistem za optičko i elektronsko neutralisanje protivoklopnh vođenih raketa druge generacije. Takođe je ugrađen i sistem za elektromagnetsku zaštitu od protivtenkovskih mina.

Modernizovani tenk ima i radiološko-hemijski detektor, kao i sistem za automatsku zaštitu od eksplozije goriva u unutrašnjosti tenka izazvane prodorom kumulativnog mlaza neprijateljskih projektila. Ugrađena je i dvoosovična kovana gusenica, sačinjena od mešavine gume i metala, značajno dužeg veka trajanja.

Nova pogonska grupa od 1.000 konjskih snaga i transmisija sa hidrauličnim sistemom upravljanja obezbeđuju kretanje tenka maksimalnom brzinom od 65 kilometara na sat.

Vojska SCG ne raspolaže novcem za izradu većeg broja tenkova M-2001 i njegovu serijsku izradu. Uvođenje novog tenka u jedinice VSCG biće moguće jedino ako se ta sredstva zarade eventualnim izvozom novog borbenog sredstva na inostrano tržište.

(beta)
 
Odgovor na temu

Au197/79
Zlatan Kadragić
Minhen

Član broj: 3556
Poruke: 772
*.ptt.yu

Sajt: aurelije.blogspot.com


+47 Profil

icon Re: [Military]: Novi srpski tenk ... 02.07.2004. u 13:54 - pre 182 meseci
Još jedan projekat koji služi zamajavanju javnosti iako je svima jasno da od njega 'leba nema, kao ni od novih jugića 2007.

Prvo mi nismo sposobni da ga sami proizvedemo. Pitanje je da li još uvek postoje fabrike koje su radile M-84, a kojih je bilo diljem naše socijalističke domovine.

I u hrvatskoj fabrici u kojoj je sklapan M-84 su pokušali da naprave novi tenk na osnovi prototipa Vihora, nazvaše ga Degman i ostadoše na prototipu.

Još je problem para. Da bi se uopšete krenulo sa proizvodnjom mora država u kojoj bi se proizvodio da pokaže interesovanje za njega. Ne može se proizvoditi samo za eventualni izvoz jer on nije siguran. A znamo da nam je država u buli, A još se u međuvremenu skupila, pa ima i ograničenja u količini naoružanja. A eventualne pratnerske zemlje su u istoj situaciji. Hrvatska je čak i rekla da joj tenkovi ne trebaju.

Ovaj prototip osim za podgrevanje lažnih nada može poslužiti kao ideja za modernizaciju postojećih M-84 naših a potom i izvezenih, a mogli bi u saradnji sa Rujama i Izraecima da modernizujemo i slične sovjetske tenkove srednje kategorije tipa T-72, T-80...
Bolje džaba ležat nego džaba radit.
 
Odgovor na temu

-=k3rn3l=-
BG-PB

Član broj: 20065
Poruke: 395
195.178.35.*

Sajt: www.dnesicart.com


Profil

icon Re: [Military]: Novi srpski tenk ... 02.07.2004. u 14:06 - pre 182 meseci
Pa dobro znamo da se nas tenk najbolje pokazao u "pustinjskoj oluji". Tacno da je bilo pre vise od decenije ali opet znaci da imamo smeka u tome. Izvozilli smo i galebove amerima ali kao sto rece covek tesko da cemo se mi leba najesti od toga. Mada ko zna mozda ljudi imaju neku shemu, valjda ima neko ko odredjuje ta pravila. I gleda da li je to isplativo a znam da nisam ja.
 
Odgovor na temu

salec

Član broj: 6527
Poruke: 1738
*.rcub.bg.ac.yu+25 Profil

icon Re: [Military]: Novi srpski tenk ... 02.07.2004. u 16:10 - pre 182 meseci
Citat:
Au197/79:
Prvo mi nismo sposobni da ga sami proizvedemo.


Ej, cao! Nesto te nije bilo jedno vreme...

Ne citas pazljivo, nece oni da ga prave, nego je to usluga apgrejda postojecih tenkova koji su vec isporuceni ranije. Osim toga, neke ex-SSSR drzave ce se pozabaviti teskim hardverom koji mi ne mozemo da pravimo.
 
Odgovor na temu

Au197/79
Zlatan Kadragić
Minhen

Član broj: 3556
Poruke: 772
*.ptt.yu

Sajt: aurelije.blogspot.com


+47 Profil

icon Re: [Military]: Novi srpski tenk ... 02.07.2004. u 17:32 - pre 182 meseci
Da je to tako lako ne bi se Hrvatska odrekla svog Degmana u koga su već spucali dobre pare, a čak su ga i promovisali na raznim sajmovima naoružanja.

Eto nadam se da će ipak biti nešto od toga. Mnogo bi nam značilo i to ne samo nama već i susjedima.

A kad smo se dotakli aviona, šta nam je sa avioindustrijom? Da li je ostalo štogod posle bombardovanja, šta je sam galebom 4M (ili je to bio g-5)? Gde su sklonjene mašine iz Sokola koje smo "pozajmili" 92?
Bolje džaba ležat nego džaba radit.
 
Odgovor na temu

markom
Marko Milivojević
Network Engineer
Google
Mountain View

markom
Član broj: 18427
Poruke: 4227
*.lina.net

Sajt: https://markom.rs


+16 Profil

icon Re: [Military]: Novi srpski tenk ... 02.07.2004. u 17:45 - pre 182 meseci
Citat:
dobro znamo da se nas tenk najbolje pokazao u "pustinjskoj oluji"


Ovo su, naravno, priče za malu decu. Pokazao se najbolje... kad, gde, kako? Ni u jednom izveštaju se ne spominje, sem u našem viđenju rata. Pokazao se najbolje od svih tenkova u kuvajtskoj armiji. Naravno da su i Abramsi i Challengeri bar za dve generacije ispred bili tad.

Marko.
 
Odgovor na temu

-=k3rn3l=-
BG-PB

Član broj: 20065
Poruke: 395
195.178.35.*

Sajt: www.dnesicart.com


Profil

icon Re: [Military]: Novi srpski tenk ... 02.07.2004. u 17:56 - pre 182 meseci
Pa ne znam da li su price za malu decu jer sam stvarno ovo i cuo od vojnih lica. Ali ono sto i dan danas tvrde je da su njega najvise koristili zbog zemljista itd. ovo su doduse reci mog prijatelja koji je na vojnoj akademiji ja se i dalje ogradjujem od ove oblasti mogu da pricam samo ono sto sam cuo a vrlo verovatno sve to moze biti laz. Jedino da neko strucan da sud o svemu ovome jer ja stvarno nisam kompetentan po tom pitanju.
 
Odgovor na temu

lancia88
lancia88
Beograd

Član broj: 10215
Poruke: 6528
*.vdial.verat.net

ICQ: 281338349


+14 Profil

icon Re: [Military]: Novi srpski tenk ... 02.07.2004. u 18:04 - pre 182 meseci
Pozdrav,
kakva prica o dve klase razlike!? Pa koji to tenkovi u svetu postoje da bi se razlikovali u dve klase a proizvodili se? Malo razmisljanja pre preterivanja. Istina jeste da je u Pustinjskoj oluji ovaj tenk u kuvajtskim jedinicama bio najbolji proizvod ali je i Kuvajt tada kupio M1 (Abrams). Tu mozemo pricati i o obucenosti i mozda je izlisno bilo sta tvrditi da li je to bio najbolji tenk u pustinji ali nikako nijedan od tih tenkova nije za klasu a kamoli za dve zaostao za bilo kojim. Americka vojska ne uvozi nista sto sama moze da proizvede i tu nema mesta ni za slovo o privi o nekakvoj kooperaciji ili izvozu ali jos uvek postoje zemlje koje su kupovale svojevremeno M84A i sada mogu da ga modernizuju. To je stara praksa kojom se sluze sve zemlje sveta koje proizvode i izvoze naoruzanje. Jos jedna napomena: Fabrika Vagona Kraljevo je i tokom devedesetih proizvodila M84 ali ne u borbenim varijantama vec logistickim (tenk za izvlacenje tenkova itd) dok kooperacija sa bivsim Djuro Djakovic iz Slavonskog broda gde se i sklapao cuveni izvizni "uspeh" nikada prakticno nije ni prestala.Tu je i deo u kome Au197/79 daje realnu danasnju sliku mogucnosti za proizvodnju ozbiljnijeg obima- prakticni izgledi su gotovo nikakvi. Ipak ostaje ta restilizacija i modernizacija koja i jeste tema ovog projekta. Slicna poboljsanja su uvedena pocetkom devedesetih i na T55 (ojacanje oklopa, pojacanje pogonske grupe, disperzori dimnih kutija, laserski daljinomer i novi SUV itd) a neko je pitao za avijaciju u kojoj su sve verzije nasih borbenih aviona osim jurisnika Orao dozivele ovakve modifikacije pa su svi Migovi 21 prevedeni u BIS standard (poslednja verzija najcuvenijeg i nazalost naseg osnovnog lovca) a takvu modifikaciju su imale i 29-ke i galebovi (opstali su samo G4 i supergaleb G5 verzije).
pozdrav
 
Odgovor na temu

MaRaToNcI
Dragan Galic MrVa
Beograd

Član broj: 164
Poruke: 805
*.nat-pool.sbb.co.yu

ICQ: 25826629
Sajt: www.crumbgroup.com


Profil

icon Re: [Military]: Novi srpski tenk ... 02.07.2004. u 18:06 - pre 182 meseci
-ne znam koji je to novi tenk nastao od t-84 , posto je i sam t-84 nastao modifikacijom t-72 i ko to moze da proizvodi kod nas, piosto je t-84 proizvodjen u celoj sfrj (u hrvatskoj najvise)
-secam se kad sam bio u vojsci 88/89, bio je prikazan prototip najsavrsenijeg tenka do tad -vihor (bez kupole, vreme ukopavanja strasno brzo, mala senka itd) i sa tim se stalo radi rata- zna li ko sta se desilo sa tim projektom?
 
Odgovor na temu

lancia88
lancia88
Beograd

Član broj: 10215
Poruke: 6528
*.vdial.verat.net

ICQ: 281338349


+14 Profil

icon Re: [Military]: Novi srpski tenk ... 02.07.2004. u 18:25 - pre 182 meseci
Pozdrav,
napisao sam vec gde se sklapao M84a i u SFRJ i u ovim kasnijim varijacijama na temu Jugoslavija. Sto se tice Vihora, projekat nije nikada ozbiljno zaziveo jer je zavrsen samo sasijski i pogonski deo ali su ostali cinioci bili preskupi za zavsetak ispitivanja uopste. To je jedan najzad dobar potez obzirom da je u nekoliko navrata bilo guranja takvih projekata "na silu boga" a objektivno se nije dobijalo mnogo time. Najbolji primeri za takve sunovrate su ipak u avijaciji i mornarici gde ponutkani nekim drugim proizvodnim uspesima (mahom u adaptaciji a ne proizvodnji gotovih sredstava) krugovi u kojima su se donosile ovakve odluke, lansiraju i forsiraju projekte kao sto su kooperacijski jurisnik Orao ili raketna topovnjaca tip 411. U prvom primeru, ohrabrenje za pustolovinu lezi u solidnom izvoznom uspehu S/B Galeb G4 a u drugom u modifikaciji dve postojece raketne topovnjace 401 i 402. Potreba za modernizacijom vlastite armije uvek postoji ali praviti jurisnik u doba kada je on funkcijski potpuno prevazidjen od strane protivoklopnih helikoptera je zaista guranje na silu boga. Topovnjaca je posebna prica jer je podrazumevala mnoge logisticke probleme (Svedske rakete itd) koji nisu postojali u standardima tadasnje JNA. Orao takodje nosi oruzje americke i ruske proizvodnje, ali ga pogone engleski agregati, primera koliko hoces. Jednom recju, dobro je da se projekat Vihor zaustavio kada ne postoji ekonomsko opravdanje za njega.
pozdrav
 
Odgovor na temu

markom
Marko Milivojević
Network Engineer
Google
Mountain View

markom
Član broj: 18427
Poruke: 4227
*.lina.net

Sajt: https://markom.rs


+16 Profil

icon Re: [Military]: Novi srpski tenk ... 02.07.2004. u 18:38 - pre 182 meseci
Citat:
Pa koji to tenkovi u svetu postoje da bi se razlikovali u dve klase a proizvodili se?


Lepo sam napisao. Američki Abrams i britanski Challenger. Abrams je bio u upotrebi u Pustinjskoj oluji, dok Challenger nije. Oba su za bar dve klase ispred M-84 koji je bio u upotrebi u kuvajtskoj armiji u istom ratu.

Verovatno da ima i nemačkih i izraelskih tenkova koji mogu da pariraju M-84 bez većih problema.

Kao što rekoh, M-84 je samo big fuss. Ništa specijalno. T-72 na steroidima. Sa ovim novim dodacima je negde u rangu sa tenkovima s kraja prošlog veka, u najbolju ruku.

Marko.
 
Odgovor na temu

lancia88
lancia88
Beograd

Član broj: 10215
Poruke: 6528
*.vdial.verat.net

ICQ: 281338349


+14 Profil

icon Re: [Military]: Novi srpski tenk ... 02.07.2004. u 18:53 - pre 182 meseci
Pozdrav,
ako pricamo o Abramsu, on je u operativnu upotrebu usao sredinom osamdesetih godina zajedno sa jos nekoliko revolucionarnih izuma predstavljenih kao nepobedivi (sistem Vulkan Phalaks, Patriot itd). Nijedno od ovih oruzja nikada nije u potpunosti opravdalo svoje hvalospeve ali ono sto nas dvojicu trenutno moze da suprotstavlja je nacin na koji su koristeni tenkovi u Oluji. Ovde je definitivno daleko u prednosti Abrams i tu mozemo da pricamo o klasama u svakom slucaju. Sto se tice same tehnico/tehnoloske opremljenosti svih pomenutih tenkova, razlike ima, moze se i redosled postaviti ali nikako ne stoji tolika razlika koju Ti (Marko) imas u vidu. Tenk Abrams je, uzgred, imao nekoliko modernizacija, jednu neposredno pred rat u Zalivu ,drugu tokom devedesetih na osnovu iskustava stecenih u tom ratu itd. M84A nije bio te srece osim poboljsanog SUV-a pre par godina i laserskog daljinomera kao i prelaska na elektronske komponente Kosmosa iz Banja Luke a tako nesto ipak nije merljivo sa poboljsanjima koje je dobijao Abrams, ali tek posle iskustava u Oluji. Slozio bih se da i Nemci i Izrael imaju tenkove iste klase s' napomenom da je najdalje ipak otisao Izrael, njihovi tenkovi se stalno usavrsavaju i moj su favorit prema onome sto sam imao prilike da vidim na snimcima.
Pozdrav
 
Odgovor na temu

Goran Aničić
Goran Aničić
Novi Sad

Član broj: 7404
Poruke: 414
*.228.eunet.yu

Sajt: www.personalmag.rs/blog/o..


Profil

icon Re: [Military]: Novi srpski tenk ... 03.07.2004. u 00:40 - pre 182 meseci
M-84AB1 je samo pokušaj Vlade da uposli besposlene vojno-industrijske kapacitete, ne bi li se izvukao koji "izvozni" Evro.
ICT magazin
IT, Mobile, Gaming online magazin
------------------------------
Blog
Svakodnevnica Blog Auto blog
------------------------------

Kompjuterski e-zine
Personal magazine
 
Odgovor na temu

srki
Srdjan Mitrovic
Auckland, N.Z.

Član broj: 2237
Poruke: 3654
*.dialup.xtra.co.nz+2 Profil

icon Re: [Military]: Novi srpski tenk ... 03.07.2004. u 03:44 - pre 182 meseci
Citat:
Kao što rekoh, M-84 je samo big fuss. Ništa specijalno. T-72 na steroidima.


Pa normalno da je M1A1 bolji. To su tenkovi potpuno razlicite klase. M-84 spada u kategoriju lakih tenkova (40+ tona) i na nasim prostorima bi bio oduvan od M1A1 (60+ tona) i teskih kategorija Challengera.

A sto se tice pustinjske oluje, zaista postoje izvestaji koji potvrdjuju prednost M-84 jer je nas laki tenk bolji za pustinjski teren. U pistinji je brzi je i precizniji u pokretu. Makar je tada bio, sigurno je dosta unapredjen M1A1 kada je u pitanju preciznost ali ne verujem da je mnogo unapredjen kada je u pitanju pokretljivost jer to zavisi od cele strukture i tezine tenka. Za njihov teren gde su ogromna pescana prostranstva brzina je jako bitna. Ali kao sto rekoh, na podrucju gde nije pustinja M-84 ne moze da se meri sa M1A1 i tezim kategorijama Challengera. Porednjenje tih tenkova je poredjenje baba i zaba. Mada u kategoriji lakih tenkova je zaista dobar jer su ostale drzave vise unapredjivale njihove teze tenkove.
 
Odgovor na temu

Časlav Ilić
Braunšvajg, Nemačka

Član broj: 4945
Poruke: 562
*.informatik.uni-erlangen.de+23 Profil

icon Re: [Military]: Novi srpski tenk ... 03.07.2004. u 08:35 - pre 182 meseci
Abrams i M84 jesu ‘sredstva’ iste katogorije: glavni borbeni tenk. Razlika u pogledu njihovih dimenzija ne igra ulogu u kategorizaciji, jer predstavlja različite poglede (ruski i američki) na primenu tenkova. Rusi su uvek išli na veću brojnost, manju cenu i veću pokretljivost, a Ameri obrnuto.

Npr. Čelendžer je zaista slabo pokretljiv, ali Abrams nema klipni motor, već gasnu turbinu od 1500 konja, pa je jednako pokretljiv kao M84. Ili, Čelendžer i Abrams imaju velike uglaste kupole zato što nose nekakav laminarni oklop, dok kupola M84 ima klasičan čelični oklop iz jednog dela. Itd.

M84 je 1989. na konkursu kuvajtske armije (kada su ih Kuvajćani i naručili) nadmašio Abramsa samo u dve kategorije: ceni :) i, za divno čudo, pouzdanosti — tada je Abrams bio još relativno nov, i dešavalo se da se gore pomenuta gasna turbina u pustinjskim uslovima ne ponaša baš kako treba, tj. da stane :) Dok je M84 radio kao satić.

To da M84 možda bolje pasuje pustinja nego Abramsu nikako ne stoji. Na ravnom i prostranom pustinjskom terenu posebno dolaze do izražaja Abramsovi elektronski sistemi stabilizacije, otkrivanja i nišanjenja, tako da može sa mnogo veće udaljenosti i iz punog pokreta da gađa bilo koji tenk inferiorniji u tom pogledu (tj. bilo koji tenk :) Na nekakvom brdovitom (ili makar valovitom terenu), ta prednost se strašno smanjuje: smanjena pokretljivost znači da stabilizacija više ne igra toliku ulogu, maksimalni domet napada je smanjen, a ni laminarni oklop više ne može da ga spasi od pogotka od strane M84.

E sad, tehničke karakteristike kod vojne opreme je još gore porediti nego kod računarske :) One ne znače ama baš ništa bez posmatranja celog sklopa neke armije.

Primer prvi, Drugi svetski rat: Nemci su dobre tenkove dobili tek krajem '42. Pre toga, nemački tenkovi su bili lošiji od svih ostalih, a posebno u leto '40. i '41., bili su dno dna — granate su im se odbijale o ruske T34 pri bilo kom normalnom dometu, a oklope ruskih KV1 i KV2 nisu mogli da probiju ni ispred nosa :) Slično i sa francuskim tenkovima, doduše nešto manje. Razultat: Zgaziše Švabe i Francuze i Ruse.

Primer drugi, Korejski rat: Ruski Migovi 15 koje su koristili kineski piloti su bili su očigledno manevarski superiorniji odnosu na američke Sejbrove. Da ne pominjem početak rata, kada Sejbrova još nije ni bilo. Razultat: Na jedan oboren Sejbr, deset oborenih Migova 15.

Zaključak: Ameri bi sa M84 isprašili Iračane sa Abramsima, samo ne sa odnosom 100:1, nego recimo 20:1 :)
 
Odgovor na temu

lancia88
lancia88
Beograd

Član broj: 10215
Poruke: 6528
*.vdial.verat.net

ICQ: 281338349


+14 Profil

icon Re: [Military]: Novi srpski tenk ... 03.07.2004. u 09:26 - pre 182 meseci
Pozdrav,
Caslave, tacno je da je rec o osnovnom borbenom tenku, u tom smislu se treba posmatrati cela stvar. Osim velikih proizvodni kompleksa kao sto je ruski ili americki, mozda i kineski, svi ostali proizvodni i razvojni kapaciteti imaju prevashodnu ulogu podrske svojoj nacionalnoj armiji. Otud i koncepcija razvoja ove borbene tehnike u kojoj je veoma skuplji Abrams opremljen (i skup) tako da svaki primerak u nekoj armiji predstavlja elitu i malo "blago" koje treba cuvati po svaku cenu pa se sa tog stanovista i postavlja pitanje njegove borbene upotrebljivosti. Time dolazimo i do pitanja posmatranja borbene tehnike u kontekstu celine jedne armije. Buni me samo konstatacija da je Abrams bio relativno mlad na konkursu 89-e, taj tenk je u operativnu upotrebu uveden nepunu godinu dana iza M84A. Takodje se slazem da bi tehnicke karakteristike Abramsa u pustinjskim uslovima morale doci do izrazaja pre nego u brdsko-planinskim uslovima, ali tu je ipak ogroman faktor obucenost posada bas u datim uslovima. Dve vezbe OMJ na poligonima Pasuljanskih livada sredinom devedesetih od strane inostranih posmatraca (strucnih dakako) ocenjene su izuzetno visoko i to bas kada je rec o gadjanju u pokretu. U nekoliko intervjua koje sam imao prilike da vidim, bilo je cak i neverice u postignute procente pogodaka prvom granatom.

Osvrnuo bih se samo na primere iz istorije: interesantno je da su zaista slabiji tenkovi u Nemackoj armiji doneli najvece uspehe pod Guderijanom ali najveci slom tenkovskih jedinica sedogodio kod Kurska upravo posle uvodjenja nove generacije tenkova. Ovo je mala digresija, definitivno nema veze sa kvalitetom tenkova vec sa njihovom borbenom upotrebom, masovnoscu, sadejstvom itd.

Kada su primeri iz avijacije u pitanju, borbena upotreba dolazi do jos veceg znacaja pa su time i primeri brojniji. Postoji tu i Folklandski rat, arapsko-izraelski ratovi, indijsko-pakistanski (narocito 1971.) i ostali brojni primeri pravilne, odnosno nepodobne upotrebe odredjenih oruzja iz kojih zasigurno ne proizilaze rezultati koji su ekvivalent borbeno-tehnickim mogucnostima ovih sistema oruzja.
Pozdrav
 
Odgovor na temu

Časlav Ilić
Braunšvajg, Nemačka

Član broj: 4945
Poruke: 562
*.informatik.uni-erlangen.de+23 Profil

icon Re: [Military]: Novi srpski tenk ... 03.07.2004. u 15:28 - pre 182 meseci
Citat:
lancia88
Buni me samo konstatacija da je Abrams bio relativno mlad na konkursu 89-e, taj tenk je u operativnu upotrebu uveden nepunu godinu dana iza M84A.

Meni je sve nešto stajala u glavi '86, sad vidim da je u stvari '84. Nije ni to matoro (posebno što je tad glavni potencijalni front bila centralna Evropa), ali tim veća blamaža za njega :)
 
Odgovor na temu

LH3400

Član broj: 29533
Poruke: 3
*.ppp-bg.sezampro.yuProfil

icon Re: [Military]: Novi srpski tenk ... 05.07.2004. u 06:07 - pre 182 meseci
Samo jedna napomena vezana za izbor tenka M84 od strane Kuvajta - jedan od osnovnih faktora prilikom izbora tenka je bila njegova jednostavnost za koriscenje i obuku. Vecina kuvajtskih tenkista, odnosno prakticno svi osim oficira, su bili nepismeni, a o nivou tehnickog obrazovanja da i ne govorimo. Obuciti takvu posadu da koristi Abrams bi bila nocna mora (sto se kasnije i pokazalo tacnim, kada su kupili Abramse).

Sto se tice tenka M-2001, to je potpuno promasena investicija. Ne vidim mogucnost da neko kupi modernizaciju T-72 od nas, kad potpuno iste stvari moze da kupi od Rusa iz prve ruke. Na tenk M-2001 je ugrajdena prakticno kompletno ruska oprema sa T-90, od znacajnijih komponenti nasa je jedino pogonska grupa.

Zanimljivo je da i da modernizacijom nije otklonjen najveci nedostatak M84 / T-72, a to je zastita prostora u kome se nalazi municija. Iako se u svim ratovima u kojima je T-72 / M84 koriscen pokazalo da je ovo ogroman problem i da pogodak Zolje ili nekog slicnog jeftinog PO sredstva u bok tenka momentalno izaziva eksploziju municije, ubija posadu i lansira kupolu nekoliko desetina metara od tenka, nasi konstruktori se nisu udostojili da razmisle o postavljanju pristojnijeg oklopa umesto gumenih "suknji" na bokove tenka. Tenk M2001 ima po 3 ploce reaktivnog oklopa iz kompleta Kontakt 5 na bokovima, ali su postavljene napred i ne stite municiju. To resenje je kopirano sa T-90, bez ikakvog razmisljanja ili modifikacije.

Dakle, samo je kupljena oprema koja se postavlja na T-90, nabudzena na M84-ku, a nije razmisljano koja su stvarno poboljsanja neophodna i da li ce neko kupiti takav tenk.
 
Odgovor na temu

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5221
*.mediaworksit.net

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon Re: [Military]: Novi srpski tenk ... 05.07.2004. u 12:47 - pre 182 meseci
glavna razlika izmedju tenka m2001 i t90s je ipak u ceni... i razlika nije mala ... plus ta cifra se narocito uvecava kako raste broj istih...zasto bih ja placao nesto skuplje kada dobijam isti kvalitet po povoljnijoj ceni ukljucujuci tu i nizu cenu obuke, doobuke, remonta, rezervnih delova i....


 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: TechZone :: [Military]: Novi srpski tenk ... M-84AB1

Strane: 1 2 3 4 5 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 203386 | Odgovora: 416 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.