Interesuje me kako najlakse napraviti prijemnik i predajnik za upravljanje modelom broda (igrackom). Da li iko zna kako to uraditi sa DTMF koderom/dekoderom, odnosno koliko bi taj sistem bio osetljiv. Pretpostavljam da je to najprostiji nacin. Za predajnik bih napravio obicnu FM bubicu a prijemnik bih uzeo naki fabricki (kineski).
*Sinisha na sajtu nisi stavio nikakve tehnicke podatke o primopredajniku (izlazna snaga, domet, nacin digitalne modulacije...). Cena je u redu za takav uredjaj, ali obezbedi malo vise detalja.
*Djordje kontrola sa tvog sajta (radio controlled remote control) je bas ono sto mi treba. Potrazicu navedena IC pa cu javiti o rezultatima. I predajnik bih napravio poput wireless FM microphone sa sitnim adaptacijama.
*Dendic igracka auta mi je neprakticna zbog dometa a i kao sto je naveo Djordje sta ako izadjem iz dometa. Uz DTMF sistem brod bi u tom trenutku jednostavno stao sto je mislim najbezbolnija varijanta.
Izvinjavam se sto nisam ranije odgovarao na poruke ali pristup net-u imam tek povremeno.
Znam Stojane, ali ovih dana sam po ceo dan u firmi zbog prilagodjavanja baze i programa PDV-u pa jednostavno ne stizem. Bice, nadam se, ovih dana postavljeno malo vise podataka. Inace, predajnik je kao u daljincima za alarme, domet je od 50 do 70 m, a nacin modulacije je ON/OFF tipa. Jos samo da proverim koja je max. brzina, ali bi trebalo da je bar 1200 bauda, a moze da se desi da je i veca.
Pozdrav.
Sinisha
10.12.2004. u 21:14
djordje Đorđe Mijailović E2, FTN Novi Sad Novi Sad
Zivota mi najbolje ti je uzet primopredajnike iz djecijih igracaka.Pojacaj domet predajnika tako sto ces paralelno izlaznom tranzistoru svezat jos jedan. Domet djecije igracke-autica koji kosta 7 Eura ti je oko 80 metara kad su nove baterije.
*dendic Koliko ja znam primopredajnici kod tih uredjaja su bas traljavo napravljeni, pogotovu sto se tice potrosnje struje iz baterija. A i domet mi je mali (hteo bih od oko 200m sigurnih). Uz izlazno pojacalo (ili kao sto si naveo - dupliranje izlaznih tranzistora), domet bi se povecao ali sama njihova frekvencija rada ukazuje na potrebu upotrebe velike antene (za 35 MHz), sto kod prijemnika bas i nije lako ostvariti. Samogradnja prijemnika je izuzetno nezahvalan posao bez odgovarajuceg alata tako da sam od toga u startu odustao. I na kraju mi ovo dodje kao nesto najprakticnije. Kako je frekvenciju predajnika bez kristala tesko odrzati stabilnom, razmisljao sam i da predajnik postavim na odgovarajuce postolje a da signale za kretnju broda dovodim sa starog digitalnog dzojstika (za commodore 64).