Na pocetku odmah da kazem da su gotovi racunarski stolovi jeftini a samim tim i izuzetno losi. Reklama u Zrenjaninu: Uz svaki kupljeni racunar dobijate sto! - tri ploce od iverice naslonjene jedna na drugu
Zato mislim da svako treba da napravi ili da mu neko po njegovom nacrtu napravi sto.
Pre nego sto krenete u projektovanje radnog stola treba da znate sledece:
1. obavezno obratite paznju na zdravlje. Svi zglobovi treba da su vam pod pravim uglom, kicma da bude prava a OCI TREBA DA SU U VISINI VRHA MONITORA. - medicinski izvori
2. standardna visina radne poloce je od 70-75cm, naravno ako imate neku fijokicu ili postolje za tastaturu ploca treba da je gorije da noge mogu da vam udju ispod stola - informacija dobijena od stolara
3. dimenzija radne ploce je individualna stvar (student kao podstanar, ili ja u kuci sa servisom imamo razlicite potrebe i mogucnosti). Standard je za dubinu od 60-80cm a sirina koliko imate mesta 100-140cm - info dobijena sa raznih strana
4. koliko treba mesta:
- monitoru = dimenzije monitora + 5cm sa svih strana i 10cm nazad zbog kablova.
- mis i tastatura oko 70x30cm jer netreba zaboraviti na prostor za ruke i podlogu za misa
5. kuciste treba da je sto vise odignuto od zemlje mada mnogi nemaj uslova za drugo mesto. 15% servisa koji radim mi ide na ciscenje racunara koji stoje suvise blizu zemlje. Ne zaboravite i dovoljno prostora sa zadnje strane za hladjenje.
6. zvucnici zbog svojih dimenzija u poslednje vreme ne smeju da se zaborave, mada se oni lako kace iznad stola na zid tako da nisu problem
7. stampac i skener cu ja staviti na platformi iznad monitora tako da maksimalno stedim prostor, ali su mi se dopale ideje i sa postavljanjem istih na klizace na mesto fioka.
NE ZABORAVITE DA ZA SVE UREDJAJE KAO STO SU MIS, TASTATURA, MONITOR, STAMPAC. . . IMATE PRODUZNE KABLOVE
ubacio sam sliq
[Ovu poruku je menjao momsab dana 21.10.2005. u 22:48 GMT+1]