Ja sam se eksperimentisanjem sa CCITT-R2 signalizacijom bavio tamo neke 1997-me godine, i najvise sto sam uspeo je raskidanje veze sa karaburmske centrale ka alcatelu, sto je vrlo kratko nakon toga ubacilo novi razgovor u trunk.
Nisam uspeo nista vise od toga, ali nisam se nesto preterano cimao.
Ideja sa tim starim centralama je sledeca:
1. okrenuti neki lokalni poziv na drugoj centrali istog (starog) tipa, koja koristi R2, nikako na istoj jer unutar iste centrale nema potrebe za CCITT-R2 komunikacijom.
2. Pokusavati sve moguce kombinacije trunk seizure-a (ima dosta tog "pisteceg" softvera, secam se da je bio neki jako dobar program koji je podrzavao sve te signalizacije i kombinacije trunk-seizure signala)
3. Neka od kombinacija bi trebalo da raskine vezu i da oslobodi tu liniju
- e od tada - you're on your own - tajming i signalizaciju je jako tesko potrefiti. Problem je sto R2 ima "forward" i "backward" tonove, i da na svaki forward ton pozivajuca telefonska centrala ocekuje "backward" potvrdu - fora je u tome sto su inzenjeri tajminge podesili da variraju od cifre do cifre, ili polozaja u telefonskom broju - ako se omane tajming, veza se odmah raskida (puca).
Takodje, vrlo je moguce da je idle-trunk signal podignut na 3800-3850 Hz, a taj ton se jednostavno filtrira niskopropusnim filterom na razdelniku.
Inace CCITT-R2 se vise skoro nigde ne koristi po Beogradu, posto su mahom centrale digitalizovane.
Hint - mozda bi to sljakalo negde gde je i lokalna i tranzitna centrala starog tipa, pa bi se tranzitnoj centrali "naredilo" da rutira poziv ka inostranstvu - ali to je vec u domenu fantastike.