Prilicno sam plitak u ovoj problematici, ali sam se malo (povrsno) interesovao i ovo sto sledi je otprilike kako sam to razumeo, primenjeno na ovu temu (koja je i mene kopkala :-) ):
Sve zavisi od toga koliko funkcija je u telefonima reseno softverski a ne zakucano u specijalizovanim cipovima. U principu, RF cipovi se svi prave sa I i Q ulazima za modulaciju, a ta dva signala koja se generisu iz D/A konvertora kojima upravlja DSP, omogucavaju teorijski da, menjanjem programa za sintezu, ostvaris bilo koji tip modulacije. Znaci, to verovatno nije problem (ako izuzmemo potreban nivo znanja iz digitalne obrade signala i programiranja DSP-a).
Sledeci problem: frekvencije.
Tehnicki:
Ako dizajn ne dozvoljava da upravljas sintetizatorom frekvencija tako da zamenis mesta u spektru uplink i downlink signalima (uplink - veza od telefona ka baznoj stanici, downlink - u suprotnom smeru), onda ne vredi, telefoni-tokivoki-ji nece nikad moci da se upare tako da jedan prima sta drugi salje i obrnuto... osim ako ne modujes plocicu i ne ukrstis puteve signala.
Zakonski:
Opseg frekvencija koji sintetizatori nosilaca mogu da generisu i predajnici u telefonima da emituju je dodeljen mobilnim operatorima i ovakvi uredjaji bi sigurno ometali "obican" saobracaj, sto se sigurno ne bi tolerisalo!
Sledeci problem: rezim rada (i protokol)
GSM mobilni telefoni koriste kanalne frekvencije i dodeljene vremenske periode za komunikaciju. To znaci da oni emituju niz razudjenih kratkih radio impulsa u vremenu. Odredjivanje vremena koje je dodeljeno nekom telefonu zavisi od bazne stanice, koja emituje u regularnim vremenskim razmacima (na svakih 125 mikrosekundi) signal sinhronizacije koji svi primaju i prema kome se telefoni "ravnaju". U slucaju modovanih telefona, od toga bi se moralo odustati, ili bi jedan od telefona morao da emituje i taj signal (i visestruko poveca svoju potrosnju, kao i mikrotalasno ozracenje svog operatora). U slucaju odustajanja od signala sinhronizacije, verovatno bi se koristio neki drugi, "klasicniji" tip modulacije, koji bi takodje znacio kontinualnu emisiju.
Konacno, sve ovo bi
moralo da bude skupo. Mnogo skuplje nego kupovina para klasicnih tokaca. Licno, meni se svidjaju ovi novi tokivokiji u rucnom satu koji su se nedavno pojavili, mada su skupi...