Moj ujak je radio u Festival cruise od 1999 do 2002 godine,inace firma je ove godine bankrotirala :(
Pre toga je radio u Corsica feries pola godine,ali je nezadovoljan uslovima napustio kompaniju.Inace on je od 1990 na "privremenom" radu u Italiji i uvek je bio na nekom od rukovodecih polozaja u menadzmentu nekoliko hotela(da napomenem da je do 1990 radio kao direktor prodaje u Hyatt-u u Beogradu).
Dakle na brodu se zaposlio cisto da proba,ali da budemo realni plata za menadzera brodskog hotela je bila da ti se u glavi zavrti,oko 30000 dm(tada)+bonusi.Dakle godisnja zarada je na nivou kosarkaskog ugovora u ACB ligi za prosecnog kosarkasa.
Na brodu "Flameco" Festival cruisesa se zaposlio po preporuci,a i znao je vlasnika licno.Imao je 6 meseci rada,pa 2 meseca odmor i tako u krug.Prvih nedelju dana mu je bilo kaze najteze.Hteo je da pobegne,ali se posle navikenes(verovatno kad primis prvu platu).Nazalost kod njega na brodu sam bio "samo" 2 puta.Ali ono je bogovski,ali stvarno bogovski,atriumi,sobe kao u hotelu od 5*.Usluga strasna! teren za basket,bezbroj restorana svih kuhinja(ako tada se tada nisam najeo nikad necu:)),inace soba u kojoj smo bili ja i buraz je bila veca od moje gajbe,ilustracije radi oprema je bila:TV 29",sa inernim kanalom na kom prikazuju tvoj polozaj na karti sveta pa koordinate,brzinu broda,trenutnu temperaturu i brzinu vetra kao i radarski snimak,svetlo palis na touch screen,mermerna klonjara,tepih deblji od onog u mojoj dnevnoj sobi,kozna garnitura,biffe(sa neogranicenom kolicinom pica)...ma loodilo,osecao sam se kao car!!!
Jedina mana je to sto si okruzen uglavnom babama i dedama od 60 godina pa navise.Bilo je i mladjih ljudi i devojaka ali mnogo manje(a ocekivao sam da cu upoznati neko bogato a lepo celjade).Dakle biti 10-tak dana na brodu i to cruiser brodu sa 5* je nesto neopisivo.Jos ovaj brod i nije bio vrh ponude.Kada sam video kako izgledaju njihova 2 nova broda(Mistral i Europe vision) ono je perverzija samo tako.Inace ti brodovi vrede preko 100 miliona $ ilustracije radi.
Kako je teklo dalje,covek(moj ujak) je to trpeo duze od ocekivanog-3 godine ali vise nije mogao.Kaze da zivot na moru izludi.Kada dodje sa broda na suvo,2 dana mu se ljulja u glavi.Ince za te 3 godine doziveo je nekoliko zescih oluja,a to i na velikom brodu nije prijatno,ni malo.Pogotovu sto mora da zadrzis prisebnost.
Koje su kompanije najbolje trenutno:
Celebrety cruises
Costa cruises
Royal Carribean cruises
eto to je to od mene i izbegni ove domace prodavace magle,gledaj da upoznas nekog ko vec radi na brodu i ko moze da te preporuci za zaposlenje.
Sta ce biti za 5 meseci vise niko ne sme ni da predvidi,ali ako dozivimo 6-ti mesec vi cete biti nas nezamenjiv covek