Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Sivaca masina-mala pobeda coveka nad masinom

elitemadzone.org :: TechZone :: Sivaca masina-mala pobeda coveka nad masinom

[ Pregleda: 3369 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

vladd

Moderator
Član broj: 37217
Poruke: 12059
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+5251 Profil

icon Sivaca masina-mala pobeda coveka nad masinom02.08.2015. u 11:21 - pre 105 meseci
Sticajem okolnosti, dobijem staru sivacu masinu sa nekoliko problema, koju su majstri otpisali(i naplatili) konstatacijom da nedostaje "plocica".

Posto je stiglo kao izazov, a pride se ukazala potreba da zamenim platno na stolici za pecanje(sto i nije bas za preporuku sa kucnim sivacim masinama, pretesko je platno)..krenem u detaljna izucavanja problematike i izbegavanja majstorskih mistifikacija..

Tesko je preneti visenedeljno izucavanje, a postoji i velika kolicina informacija na netu. Ono sto hocu da prenesem ovde, je samo entropija saznanja kod relativno cestih tema i dilema.


Kao prvo, i meni prilicno lako, je ulje. Ulje definitivno treba koristiti namenjeno za sivace masine. Tzv "singer" oil, isto je i sa "bagat" uljem.
WD 40, koji neki smatraju za "smrt" za sivace masine, u stvari i nije bas ulje za podmazivanje. To je penetrantsko ulje, kojemoze da ima svoju primenu, kod razglavljivanja zapecenih spojeva i za uklanjanje vlage. Naravno, nakon aplikacije, treba sacekati da ispari i podmazati uljem za sivace masine.
WD40 ima tanak i slab film, da bi sluzilo za podmazivanja mehanizama koji prenose odredjenu silu.

Ulje za sivace masine je gradacije 10, bez intenzivnog mirisa, cisto, lako i mineralno. Pre svega, nije skloni gumifikaciji i pravljenju teskih naslaga. Treba ga cesto koristiti, na svakih 8 sati rada(nije ulje sa visokim karakteristikama neisparljivosti) ili nakon duze pauze pred sivenje.

Potencira se "kap" ulja, sta god to znacilo. Masinu treba nauljiti po svim kliznim spojevima, ali paziti na visak ulja. Ukloniti ga pamucnom krpom. Lakse je nego sa "kapljicom" podmazati jednu stranu osovine, i imati nepodmazanu zonu.

Masina mora da se okrece izuzetno lako i bez lufta u lezistima. To se testira tako sto se skine kais, i proba, ali nakon montaze kaisa, taj otpor ne sme da se uveca(sem za minimalni otpor okretanja motora), posto je znacajno povecana sila znak da su prenapregnuti lezajevi motora...

Kais i aisnici treba da su cisti, i bez ulja.
 
Odgovor na temu

vladd

Moderator
Član broj: 37217
Poruke: 12059
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+5251 Profil

icon Re: Sivaca masina-mala pobeda coveka nad masinom02.08.2015. u 11:36 - pre 105 meseci
Kada smo vec kod ciscenja, stare masine su poprilicno osetljive na savremene hemikalije, pa i na one "stare" popularne, kao alkohol.

Masina se najbolje i najbezbednije cisti kerozzinom i petrolejom, sto cistijim i rafiniranijim, sa sto manje odurnog mirisa. Mislim da postoje i "jestivi" petroleji, za neke alternativne medicine i prehrane, nisam uspeo da ih nadjem, a mislim da su i malo poskupi.

Neki mehanicari preporucuju mesavinu kerozina i male kolicine ulja za sivace masine, sto moze da bude korisno za mehanicke sklopove, ali ne i za ciscenje kucista..makar i sa unutrsnje strane..

Razradjivanje mehanizama bi tu trebalo da bude zavrseno. Ne bih se upustao u konkretne price, osim ako nekome ne treba konkretna problematika, posto su mehanizmi prilicno slicni i prilicno razlicito izvedeni.

Tajminzi i stelovanja masina takodje.


Igle su igle, za "po kuci"..oznake debljine im se krecu od 8-19, po amrickim standardima, ili od 60-130 po evropskim.
Evropski su malo logicniji za nas, posto oznacavaju "dekamikrone". Igla debljie 60 je 0,6mm, a debljine 130 je 1,3mm.

Postoji oko 16 vrsta igala za kucne masine, sa ostrim ili zaobljenim vrhom, sa nozevima i kanalima za konac, ovakvim ili onakvim usicama....o tome postoje odlicni detalji na netu.

Takodje stelovanja su individualna, negde slozenija negde manje slozena, uglavnom, igla treba da ide do dovoljen dubine u odnosu na grajfer)postoje i pribori za odmeravanje hoda igle), i na predvidjenom odstojanje, 0,2 do 0,4mm, takodje vrlo zavisno od tipa masine, debljine igle...vazno je da se obezbedi korektan zahvat grajfera(petljaca konca) sa petljicom koji igla pravi pri povratku.

Stelovanje tajminga masina je takodje individualno, i neophodan je konkretan merni alat, ili pazljivo podesavanje i probanje, ali mislim da su konkretni alati i pomagala poprilicno bitni, mada se kucne masine retko izbacuju iz tajminga.

Uglavnom, fina mehanika koja obozava da je cista, ne trpi(u najvecoj meri) zavremena ili drugonamenska maziva, podmazana i podesena i prilicno konzistentna u radu...

Nikakva "plocica", sa pocetka price mi nije trebala..
 
Odgovor na temu

peromalosutra
Ivan Rajkovic
Software engineer
Luxoft
Berlin

Član broj: 54774
Poruke: 871
*.teol.net.



+148 Profil

icon Re: Sivaca masina-mala pobeda coveka nad masinom03.08.2015. u 09:00 - pre 105 meseci
Svaka čast za strpljenje :)

Star ali zanimljiv serijal dokumentaraca, između ostalog ima i o šivaćoj mašini:



 
Odgovor na temu

vladd

Moderator
Član broj: 37217
Poruke: 12059
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+5251 Profil

icon Re: Sivaca masina-mala pobeda coveka nad masinom03.08.2015. u 15:46 - pre 105 meseci
Ne bih se ja mesao u tu tehniku:), da nije krenuo nekorektan odnos majstora prema masini. Te fali plocica, te ne mogu poluge da se pomeraju, dodje, ode, naplati 2000 din za "majstorsku" uslugu i ne uradi nista.

Jos u blizoj familiji...

Ali, svestan sam da je u pitanju slozeni "tajming" mehanizam, koji je trebalo upoznati, prakticno mali mehanicki racunar sa promenljivim "ulazima", zadavanja tipa kretanja.

Zatim sa proucio mehanizam konkretne (Visnja S), pogledao sisteme za regulaciju, nacine oslanjanja pojedinih osovina, jedna masina koju su foliranti gledali i ne dirali, a bezobrazno naplacivali, izmisljali delove, "sirili posao"...bar da su je korektno podmazali.


Takav odnos majstora prema musterijama postaje sve cesci, prevaranata sve vise, diletanata sklonih prevari ponajvise..

Elem, relativno prost posao, sa prilicno prostim alatom, i nije odradjen.

Prelistavajuci stranice na netu, video sam velike dileme, pitanja i pokusaje resavanja problema, pa sam otprilike skratio pricu maksimalno uopsteno, s tim sto sam sam sebi, razjasnio neke stvari, i izbacio dilemu recimo oko "alternativnih" ulja...pogotovo sto kod nas i nema nekog asortimana(trgovci su takodje mrsavi, okrenuti prema jos mrsavijem trzistu), iako recimo imam nekoliko desetina vrsta ulja na raspolaganju, jednostavno nije bilo nikakve potrebe niti moguceg poboljsanja..

Pravo ulje na pravom mestu.

I neke opste informacije, poprilicno sturo i specificno drugacije pojasnjeno na netu. Recimo za oznake igala za kucne masine..igla za neki strec ili pamuk? umesto da se pojasni debljina igle i njen "napad" na materijal, pravi se poprilicno
uproscena podela, koja realno ne govori sustinu.

I vecina pojasnjenja se usmeravaju na probe, sto nekada prevazidje i neke nejasne stvari, ali uvek mislim da je potrebnije definisati cilj, namenu i sustinu, aonda primeniti ili klasifikovati na neki drugi nacin.
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: TechZone :: Sivaca masina-mala pobeda coveka nad masinom

[ Pregleda: 3369 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.