Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Uvoz polovnih vozila iz EU

elitemadzone.org :: AutoZone :: Uvoz polovnih vozila iz EU

Strane: 1 2

[ Pregleda: 9202 | Odgovora: 27 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

aleksandarzz
Aleksandar Živković
Šped plus
Veliko Gradište

Član broj: 257099
Poruke: 159
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+26 Profil

icon Re: Uvoz polovnih vozila iz EU14.05.2017. u 17:11 - pre 84 meseci
Citat:
Darko Nedeljković: Za pocetak treba da zaboravis EUR1 i da platis carinu, jer je tako verovatno finansijski isplativije, da ne pominjem silno vreme i nerve. Razlog - proizvodjaci vozila zvanicno vise ne izdaju EUR1, pa onda moras ici u Zagreb ili Ljubljanu i moliti i podmicivati sluzbenike tamosnjih distributera, a to sve ima smisla ako govorimo o vozilima cija je vrednist petocifrena. Za Ford KA, vrlo lako se moze desiti da utrosis 500 evra na jurenje tog papira, a da sa njim stedis 150 evra, sto znaci da si na gubitku 350 evra u odnosu na to da si rekao da nemas eur1 i da hoces da platis carinu.

EUR1 ne izdaju proizvodjači automobila, već carina zemlje izvoznice. U nekim zemljama (npr. Nemačka) ga carina neće izdati ukoliko nema potvrde proizvodjača. Pojedini su to stvarno prestali da rade (BMW, Audi) dok većina to izdaje bez problema. Cena potvrde je različita zavisno od proizvodjača i zemlje. Kreće se od 0 - 400eur (možda ima i skuplje).
Poenta posta je ispravna - Ne isplati se juriti EUR1 za ovaj auto jer njime štedi oko 100EUR.

Citat:
botr: Postoji resenje za eur1 obrazac, a da ti ne juris nista, niti putujes bilo gde da bi ga obezbedio.
Umesto eur1 obrasca, dozvoljena je izjava prodavca, u slucaju da je prodavac auto plac, na fakturi, kompletnu izjavu mozes da dobijes od speditera i ona vazi pod uslovom d aje kataloska vrednost vozila manja od 6000 evra.

Kupiš auto u Nemačkoj, dovezeš ga do Srbije i onda se naprave papiri da ga je ustvari kupila Madjarska (Slovenačka, Bugarska...) firma, koja ga je prodala nekoj našoj firmi. Ta naša ga ocarini i ti dobiješ svoj auto koji si kupio u Nemačkoj sa papirima da si ga kupio u Srbiji od neke domaće firme, ocarinjenog.

Citat:
botr
BTW Ako imas Coc, a retko ko ima, onda ne moras na AMSS pregled.

Ovo je potpuno netačno. Bez AMSS ne može da se registruje auto, tako da CoC tu ne pomaže. Jedina korist od njega je što kad ga ima, pregled se brže završi i košta 2800din manje.
 
Odgovor na temu

botr
Srbija

Član broj: 229796
Poruke: 2008
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+371 Profil

icon Re: Uvoz polovnih vozila iz EU14.05.2017. u 18:55 - pre 84 meseci
To je to, ne secam se tacno price, bese prica o nekoj bazi podataka AMSS ili ABS, pa ako nema potvrde onda se to izvlaci iz njihove baze, tako nesto?

Prenos vlasnistva ne placas, ako se radi preko firme.
 
Odgovor na temu

Darko Nedeljković

Darko Nedeljković
Član broj: 191820
Poruke: 1739
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+2283 Profil

icon Re: Uvoz polovnih vozila iz EU14.05.2017. u 20:13 - pre 84 meseci
Ja sam uglavnom uvozio kamione i autobuse vrednost 20-50 hiljada evra i tokom prosle godine je bilo velikih problema oko pribavljanja EUR1 i to je poslednji put bio trosak od nekoliko stotina evra, a troskovi su svi procentualno kako sam gore naveo, s tim da smo mi uvek carinili na tacno toliku vrednost za koliko smo kupili, a uvek je bilo kuknjave kako ne moze, kako carina iz nekog kataloga nalazi da je to vise i kako treba nekom u dzep dati jos koju zelenu evro novcanicu. Ili spediter to kao da iz svog dzepa, pa ovamo ispostavi fakturu spediterske usluge za 20.000 dinara za jedan uvoz... Meni je to dosadilo, svako kuka i trazi neki novac, poslednji put sam rekao spediteru da nikom ne daje nista pa nek procenjuju kako hoce i tu je spediterska faktura bila samo 4.000 dinara, a drugi troskovi su bili isti kao ranije kad je kao nekog nrsto cascavao... Tako da ja mislim da smo mi ispali levati sto smo cascavali nekog ko kao poznaje nekog ko zna nesto i samo smo bezveze bacali pare... E, da, jeste AMSS dolazio na carinski parking, ali su nam dolazak dodatno naplatili.
Moj savet za pokretaca teme je ako moze nek ugovori onako "djuture" sa spediterom koliki ce biti troskovi, a ovaj ako nije dobro racunao nek plati iz svog dzepa.

A pitanje broj dva je u kojoj je tacno fabrici taj ford KA proizveden - u Spaniji, Italiji ili Brazilu? Ako je nekim slucajem u Brazilu, tada nema EUR1, tako da treba utvrditi iz koje od ove druge dve drzave je taj auto poreklom da bi se moze gao izdati EUR1.
 
Odgovor na temu

botr
Srbija

Član broj: 229796
Poruke: 2008
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+371 Profil

icon Re: Uvoz polovnih vozila iz EU14.05.2017. u 22:22 - pre 84 meseci
Tesko da ce cak iz Brazila da ga transportuju do Evrope, kad imaju fabriku ispred nosa.
 
Odgovor na temu

sasa022

Član broj: 15151
Poruke: 4501



+361 Profil

icon Re: Uvoz polovnih vozila iz EU14.05.2017. u 23:02 - pre 84 meseci
Postoji zvanicni Ford VIN dekoder , a postoje i nezvanicni

pogledajte i primer

http://vin-ford.com/

https://vindecoder.eu/check-vin/WF0BXXWPRB2Y75735
http://www.vindecoder.pl/WF0BXXWPRB2Y75735



DOVOLJNO JE POZVATI PAR SPEDICIJA i utvrditi sve pojedinosti.
Nema potrebe da se nagadja....
 
Odgovor na temu

aleksandarzz
Aleksandar Živković
Šped plus
Veliko Gradište

Član broj: 257099
Poruke: 159
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+26 Profil

icon Re: Uvoz polovnih vozila iz EU15.05.2017. u 06:27 - pre 84 meseci
Citat:
botr: To je to, ne secam se tacno price, bese prica o nekoj bazi podataka AMSS ili ABS, pa ako nema potvrde onda se to izvlaci iz njihove baze, tako nesto?
Prenos vlasnistva ne placas, ako se radi preko firme.

Da. Izvlači se iz baze podataka Nemačkog TUV-a i to košta dodatnih 2800din.
Prenos vlasništva se ne plaća ni ako uvezeš auto na svoje ime. Plaća se samo ako ga uveze neko fizičko lice, pa ga onda prodaje. Tad ide 2,5% kao da si ga kupio već registrovanog kod nas.
Citat:
Darko Nedeljković: Ja sam uglavnom uvozio kamione i autobuse vrednost 20-50 hiljada evra i tokom prosle godine je bilo velikih problema oko pribavljanja EUR1 i to je poslednji put bio trosak od nekoliko stotina evra, a troskovi su svi procentualno kako sam gore naveo, s tim da smo mi uvek carinili na tacno toliku vrednost za koliko smo kupili, a uvek je bilo kuknjave kako ne moze, kako carina iz nekog kataloga nalazi da je to vise i kako treba nekom u dzep dati jos koju zelenu evro novcanicu. Ili spediter to kao da iz svog dzepa, pa ovamo ispostavi fakturu spediterske usluge za 20.000 dinara za jedan uvoz... Meni je to dosadilo, svako kuka i trazi neki novac, poslednji put sam rekao spediteru da nikom ne daje nista pa nek procenjuju kako hoce i tu je spediterska faktura bila samo 4.000 dinara, a drugi troskovi su bili isti kao ranije kad je kao nekog nrsto cascavao... Tako da ja mislim da smo mi ispali levati sto smo cascavali nekog ko kao poznaje nekog ko zna nesto i samo smo bezveze bacali pare...

Kod uvoza polovnih vozila, carina i porez se plaćaju na osnovu fakturne vrednosti i to na sledeći način:
Izračuna se vrednost vozila po katalogu AMSS-a. Ukoliko je vrednost sa fakture veća od kataloške vrednosti, carina se plaća po fakturi.
Ukoliko je fakturna vrednost manja od kataloške, carina radi zapisnik i uvećava osnovicu na katalošku vrednost i onda se po toj vrednosti plaćaju dažbine.
To što si ti uvozio je vrlo verovatno imalo veću vrednost na fakturi nego što je kataloška. Vozila koja pominješ uglavnom u inostranstvu vrede 2-3 puta više nego što im je vrednost u katalogu AMSS-a.
 
Odgovor na temu

Darko Nedeljković

Darko Nedeljković
Član broj: 191820
Poruke: 1739
212.200.65.*



+2283 Profil

icon Re: Uvoz polovnih vozila iz EU15.05.2017. u 06:39 - pre 84 meseci
Saglasan sam. Nego, mozda treba pomenuti da cena u katalogu nije jedinstvena, vec za jedan model i godiste moze postojati 15 razlicitih cena u zavisnosti od raznih parametara, pa najniza od tih cena bude ispod fakturne, a najvisa iznad i onda krece vecanje koju ce cenu da primene. Da ne opterecujem temu podatkom da su vozila koja sam ja uvozio obicno imala skupu specijalnu opremu koja je dodatno ugradjena i verovatno nije bila u katalogu... U takvoj haoticnoj situaciji neki spediteri lako iskonstruisu pricu da tu treba dati jos gomilu novca nekom za nesto (a niko ne zna da li zaista treba ili oni samo koriste situaciju), dok neki drugi to odrade rutinski i fakturisu samo 4.000 dinara. Taj deo sa spediterima je otprilike najneizvesniji trosak koji nikad unapred nisam mogao znati koliki ce biti. I ne rekoste mi da li je samo meni AMSS dodatno naplatio dolazak plus redovnu cenu, ili su naplacivali i drugima?
I jos me zanima da li se za obracun PDV prilikom uvoza koristi isti katalog koji se koristi i za porez na prenos apsolutnih prava? Ako je isti, onda to nisu tako niske vrednosti i po mom iskustvu obicno vise od iznosa za koji mozes takvo vozilo kupiti u Srbiji.
 
Odgovor na temu

botr
Srbija

Član broj: 229796
Poruke: 2008
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+371 Profil

icon Re: Uvoz polovnih vozila iz EU15.05.2017. u 08:21 - pre 84 meseci
Znam, ne mozes da prenes vlasnistvo sa sebe na sebe, nego sam odgovorio na pricu da se auto vodi na brata, a ne na njega, pa mu onda treba ili ugovor ili da rade preko firme. Ako se uvozi na brata, na koga se auto vodi, onda mora da plati porez na prenos.

 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: AutoZone :: Uvoz polovnih vozila iz EU

Strane: 1 2

[ Pregleda: 9202 | Odgovora: 27 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.