Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Dekorativni beton ili asfalt za popločavanje dvorišta

elitemadzone.org :: TechZone :: Dekorativni beton ili asfalt za popločavanje dvorišta

[ Pregleda: 7555 | Odgovora: 13 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

atikus

Član broj: 342279
Poruke: 77
83.170.146.*



+9 Profil

icon Dekorativni beton ili asfalt za popločavanje dvorišta28.03.2021. u 14:47 - pre 36 meseci

Par godina sam bio uporan u ideji da svoj dvorišni prilaz kući ne menjam od prirodnog, odnosno travnatog, sve dok kolotrazi teškog auta koji se svakodnevno koristi i ovogodišnja sezona sa puno padavina nisu napravili zaista veliko blato da sam odlučio definitivno da prostor nečim popločam a i time iskoristim dodatnu funkcionalnost velike ravne površine.

Prostor je negde oko 80 kvadratnih metara, oivičen belim betonskim bankinama.

Inicijalno, prvo sam pomislio na jednostavno asfaltiranje ali mi se ne dopada zbog toga sto bi jako odudaralo od okolnog bujnog zelenila, biljaka i drveća koji su u dvorištu, a istovremeno bi činilo da se ceo prostor okolo pregreva u toku letnjih vrućina, što bi se posebno osetilo i na kući a verujem da bi i vegetacija koja je zasađena bukvalno uz prilaz duž prostora patila.


Behaton kao rešenje me apsolutno ne zanima, pre svega što ga svaka kuća više manje sada ima i postao je dosta izlizan trend, ma koliko moram da priznam da kvalitenije forme u raznim bojama zaista lepo izgledaju. Dalje, jako sam skeptičan da se to vremenom pre ili kasnije rasklima i da počne da "diše" a duž spojeva proraste trava.

Prirodni kamen kao opcija, nisam siguran da mi je zanimljiva. Radio sam na prethodnoj adresi ogradu od prirodnog kamena i iako je to ispalo OK,da kažem, kamen je bio lepo sklopljen i fugne diskretne, mislim da to ne vredi za samu namenu poplocavanja dvorišta za šta je potrebno nešto robusnije i rekao bih, monolitnije. Mislim da kamen vremenom propada pogotovo u intenzivnoj upotrebi kolovozne površine. A kažem da tu svakodnevno prolazi auto od 2 tone, nekad se i parkira. Plus i tog kamena ima toliko puno da ljudi zaista više nemaju mere na šta ga sve stavljaju, veliki kič.


Druga opcija,odnosno opcija koju bih birao prema asfaltu je dekorativni beton. Isto monolitan ali bih rekao da estetski i funkcionalno ima prednosti u odnosu na asfalt.

Razumem kako se postavlja i realizuje, priprema je slična onoj za asfalt ali ono što sam zaključio istraživanjem i ponudom je da izvedba i izgled zaista variraju od izvođača do izvođača iako su cene ujednačene. Neki radovi zaista izgledaju divno kao reljef kaldrme ili drveta ili opeke, a neki opet ne izgledaju praktično ništa drugačije od ravnog epoksi poda. Otprilike mi je jasno da tu sigurno neko pokušava da proda nešto za nešto što zapravo nije tako da me to ne čini baš spokojnim po pitanju odabira izvođača.

Jasno mi je je da je asfalt stvar koja je duplo jeftinija i ne traži praktično nikakvo održavanje a sa druge strane, dekorativni beton traži obnovu zaštitnog sloja na nekoliko godina, što realno i nije neki preveliki problem.

Ono što bi me najviše zanimalo je da li se zimi kliza daleko više od asfalta da može da se kaže da je nebezbedan, da li bi zaista propadao brzo od soli (mislim na so koja zimi zaostaje na gumama automobila jer se taj deo svakako neće soliti), da li bi recimo podneo benzinski čistač snega bez oštećenja i uopšte, neko mišljenje o poređenju ovo dvoje iz perspektive onog ko sa ovim radi ili ima praktičnog iskustva. Na forumu postoji samo jedna tema gde se dekorativni beton spominje ali ne u kontekstu ove funkcionalnosti.


Vezano za ovo gore, još jedno pitanje: u planu imam i izgradnju dvorišne ograde metalnih polja sa zidanim stubovima koji bi bili od silikatne opeke. To je bila inicijalna ideja ali me zanima postoji li opcija da se sve izlije od betona, dakle cokla i stubovi i preko toga napravi fasada od dekorativnog betona? Koliko je to dobra ideja ili izvodljiva? Ogradu je svakako lakše izliti od betona nego zidati.


Hvala unapred na odgovorima.


 
Odgovor na temu

Predrag Supurovic
Pedja YT9TP
Užice

Član broj: 157129
Poruke: 6275

Sajt: pedja.supurovic.net


+1570 Profil

icon Re: Dekorativni beton ili asfalt za popločavanje dvorišta29.03.2021. u 16:34 - pre 36 meseci
Ja bih stavio behaton ali onaj što ima šupljine tako da u njemu može da raste i opstane trava.
To se najmanje greje na suncu, zadržava zeleni izgled, ne zadržava vodu, zimi ne kliza...
 
Odgovor na temu

optimizator

Član broj: 287252
Poruke: 353



+541 Profil

icon Re: Dekorativni beton ili asfalt za popločavanje dvorišta29.03.2021. u 19:16 - pre 36 meseci
Nije bahaton ,,izlizano rešenje" za džabe, i nije slučajno što ga svaka kuća ima.
To je pored kvalitetnog asfalta jedino čvrsto a elastično rešenje za bilo koje staze, jer bilo koje drugo rešenje će vremenom pući, a bahaton u bilo kojoj verziji ,,mrda" pod teretom i ne puca, a ako se toliko rasklima, ponovo se prepakuje i sve je kao novo. Asfalt mora biti kvalitetan, crn, ,,mastan" od bitumena da ne bi popucao, pa ako mogu to da ispune naravno da je najbolje rešenje.
Ja bih ipak glasao za ovaj šuplji bahaton, ko što predloži Predrag,...tvrda podloga a trava,...




Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

madcama
Valjevo

Član broj: 103936
Poruke: 794
*.dynamic.sbb.rs.



+184 Profil

icon Re: Dekorativni beton ili asfalt za popločavanje dvorišta29.03.2021. u 19:54 - pre 36 meseci
Moj glas je glas protiv bilo kakvog oblika štampanog betona.
Možda se negde mogu naći behaton ploče drugačijeg oblika da se izdvojiš iz gomile istih.
Po temi http://www.elitesecurity.org/t385534-0 ja sam terorista.
Use The Force my young Luke Filewalker.
 
Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157
Poruke: 16346



+2921 Profil

icon Re: Dekorativni beton ili asfalt za popločavanje dvorišta29.03.2021. u 21:02 - pre 36 meseci
Ako se ta povrsina intenzivno gazi teskim vozilom jedina dobra podloga je asfalt i on jedini trpi so sa vozila.

Stampani beton je odlican, ali ako se zimi stalno na njemu cedi so sa vozila nisam siguran koliko ce biti dugotrajan, beton ne voli so a to ne mozes izbeci ako imas parkirano vozilo na toj povrsini.

Ove ploce sa rupama, ja licno ne volim nisam siguran ni da li se to smatra behatonom, ali mozda bi tebi bas one bile zadovoljavajuci kompromis.


Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!
 
Odgovor na temu

mjanjic
Šikagou

Član broj: 187539
Poruke: 2679



+690 Profil

icon Re: Dekorativni beton ili asfalt za popločavanje dvorišta29.03.2021. u 21:26 - pre 36 meseci
Negde videh nešto na fazon sličan ovom (ali mislim da su samo trapezaste ploče, naizmenično crne i bele, mada se dobija takođe 3D efekat): https://www.junkmail.co.za/ser...0e4e086b3341e197fd23f539589088

To ako mora da bude sve pokriveno, bez trave. Ne mora ovako, ima još milion fazona na internetu, recimo ovo: https://diy-garden.co.uk/3d-driveway-paving-ideas-designs/


Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.
 
Odgovor na temu

atikus

Član broj: 342279
Poruke: 77
83.170.146.*



+9 Profil

icon Re: Dekorativni beton ili asfalt za popločavanje dvorišta30.03.2021. u 07:54 - pre 36 meseci
Hvala puno na odgovorima ali se slazem sa Bakarom potpuno. Ovaj predlog sa behatonom nije za mene.

Ideja je da prostor bude ravan gotovo idealno. Inace se lose drenira a ove relativno velike rupe u podlozi koje ostaju sa ovim supljim kockama mogu da budu problem za potpetice, mala stopala, stikle i tome slicno a i da ne spominjem neke druge upotrebne vrednosti prostora kao mini igraliste za mali fudbal, kosarku, stoni tenis, igranje sa decom na podlozi....ovo nije dobro resenje.


Mislim da cu morati da idem prema alsfaltu sem ako me neko ne bude ubedio u kvalitet svojih radova sto se tice stampanog betona.

Postoji li nacin da se utice na boju asfalta? Imam uradjen prilaz ka kuci od ulice do kapije i star je skoro 30 godina. Taj asfalt je znatno svetliji po boji.

Da li se tako pravilo ranije ili je do sada izbledelo?
 
Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157
Poruke: 16346



+2921 Profil

icon Re: Dekorativni beton ili asfalt za popločavanje dvorišta30.03.2021. u 12:53 - pre 36 meseci
Asfalt gubi boju pod UV uticajem, sto je stariji bice svetliji
ali u tvom dvoristu ce verovatno trajati milion godina tako da nemas brige oko njega, a boju ne mozes drugacije da biras.

Problem kod asfalta koji nisma pomenuo je sto neces naci nikog da ti uradi 80m2 dvorista, to je jednostavno premalo za angazovanje masina za asfaltiranje.

Obicno se ide na to da se nadje vas nekoliko ko hoce da asfaltira i onda vas o istom trosku urade zajedno i svako plati svoje (oko 11-12eur je m2)

Ako zelis da bude idealno ravno, onda ni stampani beton nema smisla jer je on najlepsi bas kada nije ravan.
Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!
 
Odgovor na temu

Predrag Supurovic
Pedja YT9TP
Užice

Član broj: 157129
Poruke: 6275

Sajt: pedja.supurovic.net


+1570 Profil

icon Re: Dekorativni beton ili asfalt za popločavanje dvorišta30.03.2021. u 13:37 - pre 36 meseci
Možda da razmotriš onaj materijal što se sad koristi za javna dečija igrališta (i atletske staze an stadionima), što je kompaktan ali kao da je gumiran i propušta vodu.

Mislim da se zove tartan.
 
Odgovor na temu

mjanjic
Šikagou

Član broj: 187539
Poruke: 2679



+690 Profil

icon Re: Dekorativni beton ili asfalt za popločavanje dvorišta30.03.2021. u 20:33 - pre 36 meseci
I taman će lepo da posluži za basket, jedino da je pametno stavljati tamo gde će biti parkiran auto. Koliko sam video, radi se od granulata slično asfaltu, a može da se bira i boja.
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.
 
Odgovor na temu

bordzija

Član broj: 137771
Poruke: 6769
87.116.182.*



+1450 Profil

icon Re: Dekorativni beton ili asfalt za popločavanje dvorišta02.04.2021. u 18:28 - pre 36 meseci
Moj glas ide za mali ivičnjak od betona ili kamena a "popločao" bih nabijenim tucanikom. Naravno to treba da se odradi kako treba, da ima podlogu i drenažu kako bi bilo dugotrajno i povremeno bi se samo osvežavao sa manjom količinom istog. Tu se po meni zadržava prirodnost i maksimalna funkcionalnonst na duge staze. Sve drugo iziskuje velika sredstva i ima rok trajanja. Šta god da staviš, štampani beton se raspe, asvalt koji stavljaju te ekipe šatro majstora se isto raspada (hladni asvalt) kamen ne trpi minus već puca, keramika je grozna itd.


Glup narod bira glupu vlast!
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157
Poruke: 16346



+2921 Profil

icon Re: Dekorativni beton ili asfalt za popločavanje dvorišta02.04.2021. u 19:37 - pre 36 meseci
-Tartan nije dobar da se igra basket jer je meka podloga, fudbal bi mogao.
-Tucanik nije dobar za stikle, covek je pomenuo stikle.
-Stampani beton se ne rasipa
-Asfalt o kome pricamo nije hladni vec toplo valjani asfalt.
Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!
 
Odgovor na temu

mjanjic
Šikagou

Član broj: 187539
Poruke: 2679



+690 Profil

icon Re: Dekorativni beton ili asfalt za popločavanje dvorišta05.04.2021. u 00:40 - pre 36 meseci
Za safalt sve zavisi koliko se plati. Ako se plaća ona minimalna cena, ne može se očekivati da urade onaj "habajući sloj" od vrlo sitnog granulata, ali ko hoće da plati za najbolji kvalitet, dobiće asfalt koji će biti trajniji od bilo čega drugog, jer zamislite koliko vozila prolazi nekom deonicom autoputa i šta sve istrpi taj asfalt, u dvorištu bi sa tim kvalitetom trebao da traje bar nekoliko vekova :)
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.
 
Odgovor na temu

atikus

Član broj: 342279
Poruke: 77
83.170.146.*



+9 Profil

icon Re: Dekorativni beton ili asfalt za popločavanje dvorišta05.04.2021. u 07:47 - pre 36 meseci
Hvala puno na odgovorima i izvinjenje što tek sad odgovaram.

Tartan sam video i znam kako izgleda ali mislim da je nežniji i da će se otirati a verovatno menjati boju. Ali je dobra ideja, mada bih rekao ne baš u mom slučaju.

Otprlike je asfalt defintivnpo rešenje, hvala svima na pomoći u razrešenju dileme.

Jeste da će se grejati dosta u toku leta ali verujem da ćw kako Bakara kaže,izgubiti malo na boji i na tom efektu tokom vremena.

Dekorativni beton mi se čini malo problematičan u ovoj nameni mada mislim da je veći problem to što na našem trištu kvalitet dosta varira. Konkretno, za iste pare se dobijaju dosta različite stvari i to mi se ne dopada.


Što se izvođenja radova oko asfalta tiče, jeste tačno to što je Bakara rekao ali u mom kraju povremenih radova na asfaltiranju ima u toku godine i tu i tamo se mogu "nahvatati" kad su u blizini sa mašinama i da to odrade. E,sad što tu ima fušeraja i nameštanja to je neizbežno.


Hvala još jednom.
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: TechZone :: Dekorativni beton ili asfalt za popločavanje dvorišta

[ Pregleda: 7555 | Odgovora: 13 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.