Citat:
Sam programator je jedan prost multi-tajmer, koji koristi naj prostiji oblik binarnog koda t.j. 1 i 0.
Logička 0 i 1. Kao i svaki mikrokontroler, samo što se tu radi sa TTL signalima 0 i 5V na ulaznim odnosno izlaznim nogicama. No radi "kompatibilnosti" i mi ćemo raditi s 0 i 1. Ako je 1 onda je nešto uključeno i suprotno. Sad nije bitno je to nešto radi na 220V ili nam na ulaz programator daje 220V. Bitno je da znamo je aktvno (1) ili ne (0)
Citat:
komunikacija izmedju procesora i ulaznih elemenata - davaci , komunikaciju izmedju procesora i izlaznih elemenata - potrosaca.
Paaa, možda da se sad ne zamaramo oko toga? Netko za izlaze preferira releje, netko mosfere itd, a za ulaze opet netko spaja izravno, netko preko optokaplera. Ja bih se za sad držao 1 i 0, što označava da je ulaz ili izlaz aktivan. Pa ćemo poslije predložiti nekoliko praktičnih primjera za ulaze/izlaze.
OK. Malo osnovne teorije za one koji ovo već ne znaju.
Ulazne elemente djelimo na:
Digitalni ulazi: Sve ono što programator (procesor) obavještava o procesu pranja u vidu UKLJUČENO ili ISKLJUČENO.
Analogni ulazi: Sve ono čije se stanje ne može smatrati samo sa uključeno ili ne. Stariji strojevi ovoga nemaju. No naš programator će možda ovo imati s ciljem mjerenja temperature. Ovo nam govori da će na ovaj ulaz možda biti spojen senzor temperature, a koji će zamjenjivati 2 ili 3 postojeća termostata ili termo prekidača)
Izlazni elementi koje također dijelimo na isti način:
Digitalni: Sve ono što programator jedino može uključiti ili isključiti.
Analogni: Sve ono čije je stanje direktno ovisno od vrijednosti analognog izlaza. Npr. kao potenciometar za ton. Ovo također ne postojin na starim strojevima, ali naš programator možda može zagrijavati grijač na bilo koju željenu temperaturu od 30 do 90 C.
Mislim da je ovo ionako bilo svima jasno.
Sad o programratoru tj. multi-tajmeru. Svi logički znamo da se program pranja izvršava korak po korak.
Slijedeći koraci koje će nabrojati su terijsko razmatranje i vjerovatno nema veze s stvarnim radom programatora:
1 AKO u stroju već nema vode (Hidrostat nije aktiviran) ubacuje se voda. (uključuje se ventil za vodu).
2. malo "mulja" veš lijevo desno. Ovo "muljanje" je ustvari okretanje bubnja malo u lijevo pa malo u desno. (uključuje se motor spore brzine lijevo ili desno)
3. uzima deterdžent iz posude za deterdžent. (uključuje se ventil za vodu kao pod 1, kao i ventil ispred posude za deterdžent). Ovo se radi sve dok se ne aktivira hidrostat.
4. mulja lijevo 10 sekundi
5. čeka 10 sekundi da se veš nakvasa
6. mulja desno 10 sekundi
7. Radnje od 4 do 6 ponavlja 5 puta
8. AKO je programator pranja bio na programu za bijelo rublje uključi grijač
9. AKO je programator pranja bio na programu za bijelo rublje čekaj da se uključi termostat od temperature 60
10. Isključi grijač
itd itd. do se rublje ne opere. (Mislim da je i ovo većina nas znala).
Svo ovo nam nam "piše" na dijagramu rada programatora, ili Flocwhart kako Kunislav napisa. E sad da vidimo kako?
Pošto pretpostavljam da Kunislav ima više iskustva sa strojevima za rublje od mene, sad bih ga zamolio za odgovor da li je PG1300 programator dobar za analizu. Stroj je PS405 (sa linka navedenog u mom prethodnom postu). Ovo pišem zbog fino čitljive sheme kao i dijagrama.
Ako je odgovor iz nekog razloga ne, molim da odabere onaj za koji smatra da je prikladan. Ja ću sve precrtati u Corel i objavit. Pa ćemo nastaviti.
[Ovu poruku je menjao Mladen Bruck dana 29.06.2011. u 23:47 GMT+1]
Mladen Bruck
Mostar
BiH