Stefano
Član broj: 13287 Poruke: 1797 *.dialup.sezampro.yu.
|
Da ja kazem nesto posto sam u tome,tacnije moja keva je u turistickom businessu.
Sto se tice agencija.Otvoriti cetvoro ociju,svi se secamo proslogodisnje prevare.Moram napomenuti da ni renomirane agencije nisu bez mana.Daleko od toga.Sve one hoce da zakidaju na usluzi,posto teze masovnosti,vise nego kvalitetu usluge.Mnoge stvari iz "uslova putaovanja" se ne postuju.
Pravilo no1:Procitati "uslove putovanja" koje svaka agencija mora da ima.To dobro prouciti,to je kao neka vrsta ugovora,propisa i pravila koje ta agencija postuje.Samim tim iz toga cete videti sta agencija mora a sta ne mora da vam ispati kao stetu.Potpisivanjem ugovora,tj.placanja aranzmana vi sta dali saglasnost da prihvatate "uslove putovanja".Agencijski sluzbenik bi morao da vam ih da da procitate pre placanja,ali to se nazalost jako retko primenjuje u praxi tj,daju se samo na zahtev.A da jedan primerak tih "uslova putovanja"(negde se zovu pravila i propisi ili slicno) vi imate prava da zadrzite.Moram ipak priznati da su ti uslovi putovanja ipak oblikovani tako da bi vise agenciju zastitili a ne putnika.
Pravilo no2:Slobodno budite picajzla.Ako i najmanja sitnica nije kao sto vam je usmenim ili pismenim putem kazano/obecano/ugovoreno imate prava na zalbu.Sto znaci uplatili ste sobu/apartman/suite sa pogledom na more a vasa soba u 5% horizonta gleda na morsku pucinu a 95% na parking ili sumu ili ako je soba iznad kuhinje (pa to smrdi samo tako),slobodno se zalite agentu kojeg agencija ima u mestu vaseg boravka(i koji bi u teoriji trebao da bude 24h na usluzi putnika,posto on predstavlja tu agenciju).U sustini mnoge agencije idu na te "sitne prevare" pa recimo prodaju vam hotel sa 4* a ustvari on ima 3* zvanicne kategorije i slicno.U agencijskom prospektu oni to navedu sa "nasa ocena 4*.To je mamnjenje turista.Uvek trazite zvanicnu kategorizaciju na uvid.Doduse ako je Egypt u pitanju onda to i nema nekog znacaja,posto je Egipat veoma liberalan u kategorizaciji hotela,pa gotovo svi imaju 5*,a recimo u Italiji ili Francuskoj ne bi prosli ni na 3*superior.Mozda je i najbolje ici na hotel po preporuci.
Za Egipat,posto je moj rodjak radio u Sharm el Sheicku 2.5 godine u Hotelu sa "5*"Domina Coral Bay Resort,on recimo svojim prijateljima u Sharmu preporucuje iskljucivo Four Season posto jedino on ima Evropskih 5*.Znam da mi je rekao za jedan hotel u Kairu u kom mnogi nasi turisti odsedaju da je djubre ne vidjeno,i da unutra smrdi,i mnogo jos toga,zaboravih samo koji je hotel upitanju a ima 5* "kao".
Da se vratim na temu.Zdravstveno osiguranje je uglavnom obavezno i vecina agencija ga naplacuje uokviru cene aranzmana,ali i to treba proveriti.
Ma ima mali milion caka i cakica kako agencija moze da vas predje,najbolje bi bilo da moja keva sedne i napise sve to "na jedno 4-5 A4 stranica" :))) ali nema vremena,pa cu ja pokusati ovako da kazem najbitnije.
Pozdrav
update.Ja licno ne bih isao u CG(nista licno ne mislim nikog iz CG da uvredim) ali mi se prosle godine smucila.
Do duse mora se priznati da ce za nekoliko godina dole imati fakat dobrih hotela,i ja bih licno voleo da tamo dole srede stvar,pa kad izgrade autoput BG-Juzni Jadran da mogu da odem na more ko covek.
Recimo vec sad ima par dobrih hotela a dobro je sto dolaze i strani hotelski lanci,kao IBEROSTAR koji ima hotel u Becicima
Jos jedan hotel se gradi isto cini mi se u Becicima ili Budvi ali ogroman tipa onih u Turskoj,isto 5*.Kad se to izgradi jos i kad bude na nivou turskih letovalista onda ce i CG biti konkurentna.zar ne?
[Ovu poruku je menjao Stefano dana 08.05.2005. u 22:18 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Stefano dana 08.05.2005. u 22:21 GMT+1]
|