Zdravo!
16 godina radim u servisu bele tehnike i svaki dan (min. 3 puta) nam postavljaju ovo pitanje.Još gore:reklamiraju rascvetane bojlere,koji NISU STRUČNO MONTIRANI!!!
Kao prvo:
Ima tri vrsta bojlera.
Potisni
Prelivni
Protočni
Svaki od gornjih bojlra možeš montirati gore ili dole.Svejedno.Samo takav uzmi ili odnesu u garancijski servis da ti pomognu.Nije nikakva tajna.Ako nisi našao adekvatan bojler,tu mislim na to,da si ti želio gornju montažu,ali nisi našao(mada to sumnjam),samo si našao za donju montažu,treba promeniti ulaznu i izlaznu cev,kao i poziciju sonde termoregulatora,kao i termoosigurača.Ovo ne važi za specijalno izvedene potisne grejalice vode(bojlere) i za protočne..
Razlike:
Potisni bojleri rade u zatvorenom sistemu.Svaki od njih ima metalni kazan.Svaki je atestiran na 8-10 bara.Ove bojlere možeš montirati i na NISKOPRITISNU i na VISOKOPRITISNU SLAVINU.
Prelivni bojleri rade u otvorenom sistemu.Njih možeš montirati SAMO NA NISKOPRITISNU SLAVINU (na takozvanu bateriju).Kao i naziv ovih bojlera kaže, u ovim bojlerima NEMA PRITISKA!To su ti bojleri kod kojih slavina kapa dok greju vodu...
Protočne bojlere imaš i visokopritisne i niskopritisne.Obrati pažnju na natpis,tj na pločicu koja je nalepjena na bojler.Ovi bojleri samo onda greju vodu kada ima protoka vode.Znači,ovi bojleri ti ne akumliraju toplu vodu.
Slavina koliko cevi ima?Nema apsolutno nikakve veze.Piše na svakoj deklaraciji da li je to VISOKOPRITISNA ILI NISKOPRITISNA.Samo na ovo treba da paziš.Kao što sam gore napomenuo,na svakom bojleru piše velikim slovima namenu,tj. pritisak....
Ne znam,šta si mislio pod curenjem nakon izvesnog vremena.Ako si mislio na probijanje kazana,ima nešto u tome.Naime,to jako zavisi od kvalitete vode.Ne znam na kojoj si lokaciji,ali ako si u okolini Sombora,Novog Sada,Zrenjanina...NIPOŠTO nemoj uzeti bojler sa metalnim kazanom!Ako si se već zaljubio u takav bojler,onda probaj pronaći takav čiji kazan je EMAJLIRAN (izunutra naravno) i ima ugradjen MAGNEZIUMOXIDnu anodu.Dobro ga uzemlji.
Ja bih ti preporučio ipak da uzmeš sa plastičnim kazanom,prelivni,niskopritisni bojler.Jedina negativnost ti je kapanje vode kroz slavinu(samo kada radi grejač).Pozitivnosti ima mnogo više:mnogo,mnogo duže trajanje kazana,mnogo,mnogo manje stvaranja kamenca,duži vek trajanja itd.Ah i još nešto!Vidim da se bojiš "balkanske bombe".Epa tu nema pritiska-nema bombe...
Ariston (Merloni Group),Invent,Isea,Iner ne uzimaj!
Preporuka:Končar,Gorenje,Leov
Ovo sve je opis (uglavnom) za male kuhinjske grejalice vode.
Glupih pitanja nema...
...samo glupih odgovora!