Lesli Eldridz
Član broj: 63727 Poruke: 626 *.infodata.co.yu.
|
Vidim da se na ovoj temi onako prilicno odgovara, pa hajde da pitam ovde, a i ima veze sa montazom / odrzavanjem.
Gde ima da se kupe manometri za proveru pritiska i gas za dopunu? Mislim, ne bas u kojoj prodavnici u BG jer ja i nisam tamo, nego gde se te stvari uopste prodaju? U obicnim prodavnicama alata ih nema. I koliko uopste kostaju neki najjeftiniji manometri za kucnu upotrebu i uradi sam majstore, kojima moze da se proveri pritisak, znaci nista profesionalono, samo za kucnu upotrebu, da se povremeno proveri pritisak? I jel ide uz te manometre uputstvo kako se oni citaju? Ako ne ide, moze li ne ko da mi kaze sta da ja gledam na manometru kad "majstor" dodje da dopunjava, ako se koje velicanstvo da umilostiviti da uopste dodje, od ovih sto ih ima kod mene. Kad je jedan prosli put bio, video sam na manometru da ima vise skala. E koju ja skalu treba da gledam i sta na njoj treba da pise, kad ovaj dopunjava, da bih znao da me onaj nije prevario? Recimo, koliki pritisak treba da bude kad se to dopunjava i u kojim jedinicama?
Ja imam isti problem vec godinama, u pocetku je sve bilo u redu, samo se malo i ne uvek ledila ona tanja cevka, ali mi se cinilo da hladi OK. Onda je nesto prestalo da hladi kao ranije, a uredjaj je prestao da se gasi, nego radi non stop. Ja hocu da mi spusti temperaturu na 22, a soba je 20 kvadrata. Onda je jedan (ima covek servis za rashladnu tehniku, ovlascen bato) tu nesto dopunjavao, ali odokativno, pa je drugi praznio, ali je bar imao manometre (taj nema servis za to nego, onako radnju za belu tehniku) . I tako je taj sto je praznio rek'o da je ovaj odokativni prepunio, pa je praznio bar pola sata, onako po malo, pa onda malo nesto kao dopunio, ali ona kazaljka na manometrima se uglavnom nije ni mrdala, koliko sam ja video, ni kad je praznio ni kad je punio, pa je sve ostalo isto, mislim na rad uredjaja. Doduse, nije nista naplatio, za razliku od odokativnog ovlascenog.
Za grejanje je uglavnom sve OK, onako, po osecaju, mada se koristi samo kad je prelazni period pa tu i ne treba mnogo nesto da se dogreva, ali kad treba da hladi, ne moze da spusti temperaturu ispod 25 evo sad (napolju je sad kod mene isto toliko, ali se zidovi zagrejali pa je unutra vise) , a boga mi i 27 ono pre par dana. Druga stvar, uopste se ne gasi kompresor, to jest ne gasi ga unutrasnja elektronika da ga ono, skroz ugasi kao sto je bilo u pocetku, nego ga samo gasi nekakav senzor na njemu, verovatno kad se pregreje, koliko sam ja mogao da primetim slusajuci spoljnu jedinicu. Napominjem da uredjaj redovno cistim, obe jedinice. Pa onda, uopste ne vuce maksimalno 10A kao sto pise tamo na kutiji, nego ide garantovano i do 15 ili vise, sto znaci da trosi oko 3 - 3,5 kW na cas, merio sam na strujomeru, ono sve iskljucim pa ostavim samo klimu, a i kabl se greje kad ga pipnes. Kako je ovo moguce? Trece, kad se rukom pipa sira cev na izlazu iz kompresora, jeste ona hladna, ali je na uredjaju kod komsije bar za jednu trecinu, ako ne i za polovinu hladnija. Sta je tu u pitanju?
Postavljao sam ovde slicna pitanja i ranije, pa moze li neko da mi pomogne, narocito ovo oko manometara i gasa, pa ili da se to kupuje, jer kao i obicno, ako hoces da nesto bude uradjeno kako treba uradi ga sam, ili da se cela stvar lomi sekirom i da se dizu ruke od klimatizacije, jer mi je vise pukla ona stvar i od klime i od "majstora". Ja to nisam kupio za ukras i da trosi 70kW dnevno uludo i da mi nekakvi šabani naplacuju "servis" ni za sta, nego da me hladi. A ako to od 12000 BTU i inace ne moze da u sobi od 20 kvadrata spusti temperaturu ispod 24 kad je napolju 37, a soba ima i izolaciju spolja na fasadi (doduse ne i na plafonu, a iznad je tavan) , uopste mi i ne treba takva prevara. Hladicu se u kadi.
Uredjaj je uvezen iz Italije, prodavan pod imenom neke njihove firme, verovatno je kineski, kao i vecina ostalih.
|