Sve je to lepo sto pricate , nije to neko znanje ... ali kad bi shvatili da 95% montaza rade "fizikalci" kojima je prodavac kupio opremu za ugradjivanje i napravio ekipu , onda bi drugacije pricali ...
Zato ja sa svojim 6 stepenom strucne spreme , imam mnogo manje posla oko ugradnji klima, ali 70 % vise nego normalno , od popravki nestrucno i lose odradjenih ugradnji ...
Pre 7,8 godina kad su samo"majstori " radili klime radio sam i ja , u zadnje vreme samo po preporuci , i to poznatim ljudima ... lakse mi je da zovnem neke fizikalce da to odrade za 60e , sto ja ni u ludilu ne bih radio ispod 75e ( a i to je smesno kad se sve sabere i oduzme )
Samo hilti koji koristim "makita 5001c" kosta 2500e servis za istu generalni je oko 700e ... prema tome , ko hoce neka ugradjuje sam , ko hoce neka zove fizikalce, a ja cu polako bez nekog mucenja da popravljam greske i da se ceskam po bradici :D
neko rece ko ne plati na mostu platice na cupriji , e ja bas cekam takve , pa posle idu zamene kompresora od 180e pa na vise , produzavanje kondenz creva jer im se u zidu pojavila vlaga ... 20e pa na vise
Citat:
SerbD: @pisac
Vidi, vecinu ovoga ako ne i sve sto si naveo si u pravu, ali to ti opet ne daje za pravo da generalizujes da su svi ljudi koji se bave ugradnjom klima sabani kako ti kazes, sta god mislio pod tim. Ja nigde nisam procitao da si ti imao neka negativna iskustva sa nekim odredjenim servisom ili nesto slicno tome. Recimo, 100% sam siguran da ti nijedan servis nece instalaciju staviti u kanalice kako ti kazes, umesto zaviti selotejpom (uostalom to u opste i nije selotejp vec neka najobicnija traka koja sluzi samo da samo sav taj rad servisera izgleda estetski ok), naravno ako to ne doplatis. Onda i te nosace za 32-ku (a ugradjujes 12-icu ili sta vec) sto si kupio, to stvarno ne razumem. Ni ovo u vezi dopune freona mi nista nije jasno! Pa split sistem nije isto sto i auto klima u koju staje tacno odredjena kolicina freona. Cisto sumnjam da bi pritisak u tom tvom klima uredjaju bio ok da je napunjen tako kako ti mislis. Sta mislis, da li je isti pritisak u uredjajima koli su montirani ledja na ledja (spoljasnja i unutrasnja jedinica) i u klimi kao sto je slucaj kod tebe sa instalacijom od 10m, a da ne dopunjujes klimu posle montaze?
pa prijatelju , svi bi da se j... a da im ne udje , sorry na prostakluku , ali najbolje opisuje stanje stvari ... naravno da mogu da se postave kanalice , ali to sigurno nece dobiti za 60e , jer je 4m kanalice skoro pa 10e , jedan metar kondenz creva "pravog" je 1e ... nosace imas od 4 pa do 10e
Prava montaza sa kanalicama , gumiranim kablovima dobrim nosacima nije ispod 100e , tako da , koliko para toliko muzike ...
i jos jedna stvar 4 pisac: saban ti sigurno nece ispustati freon pa puniti iz menzure ili sa vagicom samo da bi tebi udovoljio cef vec ce AKO ZNA po manometru dopuniti kolicinu ... to moze da se uradi ali kosta 20-30e
Na klimi "pise" da ima freona do 5m cevi , ali to je kao ono pisalo na tarabi .. dok se ne proveri (posle vakumiranja na 10-2 , i pustanja freona ) ... U 80 % slucajeva se desi da ili fali freona ili ima viska, cak i na par metara cevi , a ako se stave kratke cevi a stvarno ga ima u kolicini koja pise , potrebno je izbaciti mali deo freona jer ce sa vise freona tacka isparenja biti umesto 0 stepeni , jedno 4,5 stepeni na isparivacu , samim tim i hladjenje je losije ... Ne treba blatiti kineske klime , treba blatiti one koji su ih ugradili nestrucno , i nisu ispostovalli osnovna pravila ugradnje ...
jos jedna stvar .. po pravilu se stavljaju dve posebne izolacije na 12 i na 6mm cevi , plus jedna preko njih dve ... e sada ako klima ima vrlo
kratke cevi i ako su u jednoj izolaciji , ne moze da ima velike gubitke , ali na duzim cevima itekako ima ...
za pravu izolaciju , makar sa dve posebne izolacije potrebna je bar 55mm burgija .. neko pomenu 40 mm znaci da nikada nije posebno izolovao cevi ...
BTW , ako neko bude ugradjivao klimu , neka pita "majstora" da mu pogleda frizider ili zamrzivac, u 90 % slucajeva ce dobiti odgovor " mi samo radimo klime" ... o nekom ledomatu ili vitrini novije generacije da i ne pricamo ...
[Ovu poruku je menjao vlada.bgw dana 09.08.2006. u 22:23 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao vlada.bgw dana 09.08.2006. u 22:25 GMT+1]