ATF - Automatic Transmission Fluid, ili ulje za automatske menjače,je ulje koje je poželjno sipati u automatske menjače.
Za mešavinu je poželjno koristiti dvotaktol,mada ima primera da moj kolega 20g.koristi SAE30, za Tomosovu pumpu za zalivanje,i kaže da nema problema.
Nije svejedno da li je motor opterećen, ili je u pitanju sporohodna mašina sa malim brojem obrtaja.
Ja sam za automatik,Apn,4, MZ, i Tomosovu četvorku za čamac za vreme sankcija koristio mešavinu sa superom i
običnim dvotaktolom nekoliko godina i nikakvih problema nisam imao.
Često čujem da treba izbegavati domaće dvotaktole jer im je kvalitet očajan,samo su dodati aditivi da bi imali boju meda.
Vrlo je bitno i koji procenat ulja se stavi.Ako je proizvođač predvideo 3 % , imao sam prilike da čujem od ljudi, da stavljaju i
6 %, pa i više, misleći da je bolje podmazivanje i iz straha da motor ne zariba.
Ako se stavi više ulja od predviđenog,onda se više haba motor usled trenja,jer čvrste čestice čađi abrazivno deluju na
klip i cilindar,motor masti,svećice teže pale i guši se i zapušava izduv.
Ako je proizvođač novijih skutera predvideo 2 % ulja,onda pretpostavljam da to ulje mora biti odličnog kvaliteta,da bi podmazivanje bilo adekvatno.
Imaš temu na ES-u o friziranju automatika i tu se pominju ATF ulja pa pročitaj malo.
Kad bi mladost znala, kad bi starost mogla...