Citat:
-zombie-
Citat:
Citat:
secret:
Godine 1957. pisac Bil Kejsing je izazvao veliko iznenađenje knjigom "Mi nikada nismo bili na Mesecu".
ovaj, mi nikada nismo bili na mesecu, a par američkih kosmonauta je bilo, ali posle 1957. godine.. tako da.. :-P
drugim rečima, izem ti te "naučne dokaze" (što volim ovo.. to ti je sada kao da kažeš "piše na internetu" ;), koji pogreše u drugoj reči "dokaza".. :-P
Printing error...
We Never Went to the Moon: Americas Thirty Billion Dollar Swindle
by Authors: Bill Kaysing , Randy Reid
Released: 01 June, 1976
ISBN: 0787304875
Paperback
http://www.phil-books.com/We_N...Dollar_Swindle_0787304875.html
Citat:
-zombie-:
hm.. ovo mi je malo čudan podatak.. jel ima neko ko se malo više razume da kaže koliku moć "uvećanja" ima habl? mislim, pa mesec se prilično jasno vidi i golim okom, a kratere je moguće posmatrati običnim dečjim teleskopom..
i apropo ovoga, jel zna neko objašnjenje tvrdnje da je "kineski zid jedini objekat načinjen ljudskom rukom koji se vidi iz svemira"? mislim, koliko sam upoznat, kineski zid je prosečno širok 10ak metara.. koliko god da je dugačak, ta širina bi ga učinila nevidljivim..
mislim, da li bi vi sa daljine od 10 metra pre videli konac debljine 1mm i dužine 1m, ili dugmence prečnika 1cm?
Kineski zid se ne vidi iz svemira
Peking - Decenijama su Kinezi verovali u priču da se njihov čuveni Kineski zid vidi iz svemira, a to se ponavlja i u udžbenicima za osnovce.
Udžbenici će morati da budu ispravljeni pošto je prvi kineski astronaut, Jang Livei, koji je prošle godine u svemiru proveo više od 20 sati, izjavio da nije mogao da vidi Kineski zid. Zvaničnik ministarstva obrazovanja zadužen za udžbenike izjavio je da je izdavaču rečeno da izbaci priču o tome kako se zid može videti iz svemira. Kineski zid se prostire hiljadama kilometara duž severa zemlje, ali je širok samo nekoliko metara. AP
The formula for the maximum optical resolution of a telescope is:
resolution = distance * wavelength / aperture_diameter
If one plugs in the Earth moon distance (400,000 km), the wavelength of visible light (500 nm) and the diameter of the Hubble (2.5 m) one gets a resolution of 80 m, just like in the recently released Hubble picture of the moon.
Snimak meseca sa Habla
http://imgsrc.hubblesite.org/h.../images/d/formats/full_jpg.jpg
If Mars is at its minimum distance to Earth, it is 60 million km away, thus the Hubble's resolution on Mars is 150 times worse, that is 12 km. Mars has a diameter of 6000 km thus a high resolution image of Mars taken by the Hubble is 500 pixels across.
If the Hubble would be able to count the nuts and bolts of a Lunar Rover, say with a resolution of 1 cm, its resolution of Mars would be 1.5 m. That would be better than the resolution of Mars Global Surveyor!
If Hubble would be in a 400 km orbit and would look at the Earth its resolution would be a thousand times better than at the moon, i.e. 8 cm. Of course, the Earth's atmosphere would blur the view somewhat. The US Keyhole reconaissance satellites are very similar to the Hubble, thus their resolution of terrestrial targets is also less than a feet. Good enough to count the wheels on a car, but not the nuts and bolts.
Zato, lakse malo sa tako ishitrenim zakljucima.
Da se Kineski zid vidi iz svemira, u to nema sumnje. Iz svemira se vide i mravi, naravno uz dovoljno dobru kameru.
link ka slici koju je nacinio satelit "Proba":
http://www.esa.int/images/cina,1.jpg
u maloj rezoluciji i ista slika u vecoj rezoluciji:
http://esamultimedia.esa.int/images/Proba/cina.jpg [276 KB].
E sad zasto bi neko stavljao kameru na satelit bez uvelicanja ako zeli da snima reljefne strukture (i ljudske tvorevine kao sto je i kineski zid).
Satelit Proba je na 600km, a to je malo puno da se posmatra bez ikakvog uvelicanja.
Uz malo trazenja na ESA-inom sajtu moze se naci da kamera na satelitu Proba je u stvari mali Cassegrain teleskop sa CCD cipom rezolucije 1024x1024. I da sa 600km snima regione od 25 km^2 rezolucije od 5 metara.
Stoga kineski zid se ipak ne vidi iz svemira.
Nazalost svih kineza
(izvor:
www.astronomija.co.yu)
Citat:
-zombie-: mislim, sad vam je jasno zašto sam morao da reagujem.. :-P
nego, mislim da nisu odgovorili na ključno pitanje..
nulto:
zašto se ne vide zvezde ni na jednoj fotografiji/filmu sa meseca (iako bi morali da se vide mnogo jasnije nego sa zemlje, zbog nepostojanja atmosfere na mesecu)?
Stars in the Lunar Sky

View of the half-Earth above the lunar horizon
Pictures of astronauts sent from the Moon don't include stars in the dark lunar sky. How could that be? Did NASA's film makers forget to turn on the stars? Most people who take photos know the answer: it's hard to take a picture of something very bright and something else very dim on the same photo. Ever watch a TV program or movie with outdoor night scenes? Unless the movie producers fake stars in the sky, or use special cameras, you just don't see stars. The cameras are adjusted for the actors, and the stars in the background are too dim to see.
Study of the atmospheric transmission bands of visible light reaching Earth's surface indicates photos taken at night on Earth should show stars as well. Yet, they don't. You can try this yourself with your own camera.
A sto se tice ostalih primedbi...zasad sa "no comment"..ali ako se ovako nastavi..es zajednica ce saznati kako izgleda kao u horor filmovima upucati zombija ;-)
[
Ovu poruku je menjao secret dana 26.07.2004. u 17:47 GMT]