Citat:
Palic: Do pre nesrecnog bombardovanja smo lepo mogli ici u Grcku i tamo se ko ljudi odmoriti.
Sada nam je to onemoguceno jer se sticajem okolnosti vodimo kao nezaposleni. Porodicni smo ljudi i posedujemo nekretninu ali to nikom nije dovoljno kako bi nam obezbedio turisticku vizu na dve nedelje.
Zna li neko nacin da se viza ipak dobije ?
Nezaposlena porodica (bez primanja), a da ide na letovanje u Grčku... Priznajete, to je malo nemoguće... Posedovanje nekretnine u Srbiji u tom slučaju ne znači ništa... Oni na vas verovatno gledaju kao na idealne kandidate za ilegalne imigrante.
Ako imate neka primanja (kirije i sl.) onda je dovoljno da potvrdu toga odnesete u ambasadu, pokažete stanje na računu u banci, potvrdu o nekretninama, bilo šta što bi bio garant da će te se ustvari vratiti u Srbiju nakon što vam istekne viza...
Primer, ja do sada nikada nisam imao nijedan problem sa dobijanjem bilo koje vize, i uvek je dobijam na po nekoliko meseci, multi ulasci... A kad idem da vadim vizu, nebitno od ambasade ponesem samo sledeća dokumenta:
- Pasoš
- Dve fotografije
- Potvrdu o zaposlenju na memorandumu firme
- Fotokopiju radne knjižice i original na uvid
- Rezervacija avio karte
Za sva ova dokumenta mi treba sveukupno 30 min da skupim i sa tim idem u ambasadu i tražim vizu, i evo već dve godine još me nijedna ambasada nije vratila da zatraži dodatna dokumenta, a kamoli da mi odbije vizu...
Moj savet je da skupite ova osnovna dokumenta, i bilo šta čime možete dokazati da će te se vratiti u Srbiju (mada nezaposlenost vam ne pomaže mnogo u tome), odete u ambasadu i budete opušteni, a ne kao da ste pred streljačkim vodom i da vam ceo život zavisi od te vize... I nikako nemojte da "idete na neku svadbu kod rođaka/prijatelja", znaci po tim ambasadama 2 od 3 čoveka idu na kojekave svadbe prijatelja/rođaka/kumova i sl. i velika većina bude odbijena...
Sećam se slučaja od pre par godina, kada sam u USA ambasadi vadio vizu, ispred mene neki tip, doneo papire, avioni kamioni, pravi Rokfeler sa Moravu, kaže ide u Ameriku, ženi mu se brat rođeni! Pita službenica gde mu je ostatak familije, a on da bi pokazao da je dobar kandidat lepo kaže da su svi u Srbiji, i otac i majka i sestra i svi... I onda ga službenica pita kako to da samo on ide na svadbu brata, a otac i majka ne... I on se tu zbuni i počne nešto da lupeta (očigledno takvo pitanje nije spremao), i naravno odbiju ga za vizu... Ja odmah posle njega, reko ova je nadrndana mene će da vrati, pita ona mene šta ću u USA, ja reko zato što moram, najradije ne bi ni išao (išao sam nešto poslovno na neki sajam), pita ona mene da li često putujem u USA (pošto sam imao neke vize već), ja kažem da treba svake godine na taj sajam da idem, i puf dobijem multi vizu na 3 godine!
Samo se treba najnormalnije postaviti, na kraju krajeva, vi u tu Grčku idete na odmor (valjda?!?) a ne da se zlopatite, te se stoga tako treba i postaviti u ambasadi, pa ako mnogo seru, vi im se zahvalite na ljubaznosti, i recite da će te potražiti neku drugu turističku destinaciju koja ne postavlja takve uslove...