Citat:
rade.zrnic:Prosto, moracu dograditi postojeci objekt od 120 m2 na 240 m2 da bih zadovoljio normative po @Tihi2 specifikaciji.
Svakom' ko se iole interesuje za ugradnju TP je jasno da je izolacija jedan od "cimbenika" koji se ne mogu zaobici.
Koliko smo u stanju (finansijski ) da zadovoljimo norveske ili skandinavske standarde?
Trenutno sam u zemlji koja ima drugi problem, kako ohladiti okolinu...? Ista meta, isto odstojanje...
@Tihi2, pokusaj dodati konstruktivniju analizu...
Učinila mi se ironija u tvom postu ali sam mislio da mi se samo učinilo...
Ne znam šta podrazumevaš pod "konstruktivnijom analizom" osim da lažem.
Ne znam koliko imaš dodirnih tačaka sa ekonomijom, ali svi mi to moramo biti više ili manje ako želimo preživeti. Dakle, štednja a pošto je grejanje najveća stavka onda prvo tu probati.
Nije me mrzilo da računam (sa greškom 10%) kako stvari stoje za objekat od 120m2 kao tvoj. Nisam hteo da računam sve one ekonomske termine koje je neophodno uraditi pre svake investicije (prelomna tačka, donja stopa rentabilnosti, kapitalna vrednost itd) već samo ono što je svima potrebno - vreme povraćaja investicije tj za koliko godina investicija postaje jeftinija nego neka druga vrsta grejanja.
Krenuo sam da kotao na struju košta 250evra a TP 2000evra i rezultat je na grafikonu.
Jasno je da je za takav objekat sa 5cm izolacije isplativost posle 8 godina, sa 10cm skoro 11godina a sa 15cm preko 15godina. Sa duplo većom kvadraturom ove godine su skoro duplo manje.
Ne kažem da 8 godina nije predugo, ali tu je već kraj veka TP a to znači nova investicija i taman kad treba da donosi uštedu treba da kupim novu. I opet ispočetka.
Za vikend sam bio kod brata i njegov komšija na sva usta hvali pelet kao savršeno jeftino grejanje. Pitam koliko troši, kaše oko 850kg tj oko 2 vreće/dan za novembar na 150m2 sa 5cm izolacijom. Pitam za cenu 170evra/t. Računa da je dosta 5t. Ispade zima 850evra za 150m2. On kaže da je to super jeftino, a mene na 270m2 zima ne bi trebala da izađe više od 300evra. Uz ot, kupio je peć za 2200evra.
Ako se tip grejanja bira iz ljubavi, onda ova računica nema smisla. Ako bar jednom forumašu pomogne da izračuna ili potraži pomoć za računanje, onda ova poruka neće biti samo gubljenje (mog) vremena.

Toplotna pumpa vazduh/voda Meeting MD50, 18KW, bafer 1000 l, panelni radijatori
270m2, zid 25+5+15, 15cm mineralne vune na tavanu, prozori 2/3PVC, 1/3drvo