Vlaja 011 Vlada Filipović VD naučnik Srbistan Info Bg
Član broj: 333854 Poruke: 178 87.250.46.*
Jabber: Vlaja 011
|
Iz licnog iskustva preporiucujem samo 2 načina određivanja toplotnog gubitka kuće
1. Termo kamoreom (mali genije je ima)
2. Ubaciti u sistem CG elektricni kotao i meriti nocu, na sto nžiim temperaturama.
Po meni, ako želimo da postignemo što jeftinije grejanje, za Vojvodinu, Beograd i druge
regione u kojima je -15C manje od 2-3% grejne sezone, TP treba da na -15C daje između
nomionalnog i maksimalnog kapaciteta, jer je period sa T -15C svega par dana, a u 98%
grejne sezone kapoacitet TP više nego zadovoljava.
Za sebe ću izabrati TP koja na -15C daje jednako ili malo manje od top. gubitka kuće.
Dakle, poenta je da u 98% grejne sezone ostvarite šo nižu potrošnju, a ne da se i u 2%
szone grejete na pumpu. Time se postiže i da se TP što ređe gasi-uključuje.
Nisam proračunavao, ali procenjujem da se najniža cena grrejanja za CVELU sezonu, i najniža
eksplataciona cena rada TP, ostvaruje ako TP na -15C ukluši el.grejač ili još bolje el.kotao
koji košta oko 24,000din, i ima jefitine i lako dostupne delove, i 3 grejača (2 služe kao rezerva).
usain bolt.
Pošto te muči isto ono kroz šta i sam prolazim, pogledaj temu - Koju klimu...
Ljudi sa jednom Fujitsu Nocria-om, od 14,000BTUa, greju i više od 50m2 i lošije izolovane od tvoje kuće.
Stoga je sigurno da i ti možez grejati kuću sa TP od 6Kw, a najsrdačnije ti preporucujem da
investiras u dodatne radijatore, čime češ dugoročno podići COP i osetno štedeti na struji.
Ja lično bih najpre povećao radijatore, ztim izmerio toplotni gubitak, i tek onda kupovao TP.
El. kotao je i onako najeftinije rešenje za rezervni sistem grejanja (ako crkne TP), koji se
mora imati u RS.
Ljudi neznaju, da el.grejanje dobro izolovane kuće, od 200m2,NOĆU od 23 do 07h, košta svega 60-stak dinara dnevno
|