verovatno nemaju, mada ne mogu ipak da shvatim, to im je posao, pa nije ta vakum pumpa 10k e, ... ali da ne brinem ja njihovu brigu
jos jedno pitanje, interesuje me .. kada se vec montirana klima prebacuje u drugi objekat postupak je ovakav, kolko sam razumeo:
1. klima se pusti da hladi
2. zatvori se imbusom ventil na tanjoj cevi
3. saceka se dok klima ne uvuce sav gas unutra, 20-30 sekundi
4. cim kompresor pocne da menja zvuk - zatvara se i ventil na debljoj cevi
5. odmah se uredjaj gasi
ukoliko je ovo gore tacno, interesuje me :
1. Dali je sav gas na taj nacin sacuvan unutar sistema, tj nalazi se u spoljnoj jedinici ?
2. Dali samo pomocu manometra moze iskusni majstor da odredi kolicinu gasa unutra ?
3. Dali se na novom mestu gde se montira taj postojeci gas ne dira, nego vakumira samo dodatna
nova instalacija (kao kod prve montaze) ?
4. Ako se ipak sav gas vadi da bi izvakumirao ceo sistem, moze li neko da mi da neki video link ili bilo
sta da vidim kako to rade pravi profesionalci, tj kako izgledaju te vage, menzure i na koji nacin to rade
5. Koliko ja razumem, celi cirkus oko namestanja klima najcesce se vrti oko vakumiranja i tacne dopune adekvatnog gasa, jel tako ? Ima li neko pravilo kako se to profesionalno radi, kojim redom, i sta je tu obavezno ?
Hocu evo pored svih obaveza, da i nesto o tome naucim, jer sam nazalost u ovoj temi gledajuci koji
inverter da kupim, saznao mnogo sta od cega me posteno boli glava
, pogotovo kad sve ovo uporedim sa onim sto se dogadjalo prilikom montaze 4 klime u 2 objekta pre nekoliko godina kod mene, hehe
Za mesec dana bi trebalo nesto menjati, uzecu novi inverter, a staru klimu prebaciti u drugi objekat, pa da bar ovog puta
imam predstavu kako sve to treba da majstori urade pravilnoi. Kazem, bar da imam predstavu, a kolko ce se od te predstave odigrati na terenu kad dodju glavni glumci, Bog Sveti zna
@Sava84 .. ja stvarno ne znam odgovor na tvoje pitanje, valjda ce da ti neko odgovori , .. i mene interesuje
1xVivax Gexi 12 (2013) - 40-55m2 (23-25C)
1xGeneral LLCA09 (2015) - 15m2 (24 C)
2x General LMCA12 (2017) - 40m2 (23-24C)
1xFujitsu 12LMCE (2020) - 31m2 (24C)
1xFujitsu 07LMCE (2022) - 15m2 (20-24C)
2xFujitsu 12LMCE (2022) - 2x32m2
1xFujitsu 07LMCE (2021) - 15m2
1xFujitsu 07LMCE (2022) - nemontirana