Procitao sam skoro celu temu, bilo je mnogo , mnogo korisnih saveta ... pa ajde da se i ja aktivnije ukljucim
Iz svega procitanog ubedjen sam da grejanje u stanu na duze vreme mogu da resim klimama, obzirom da mi se cini da ce nama tako najvise odgovarati. Najcesce smo i ja i supruga na poslu od 9-17h...
Skica stana ispod je tacno proporcionalna kao u stvarnosti.
Uploaded with
ImageShack.us
Dakle stan na drugom spratu kuce iz 70 tih godina, cca 65m2. Spoljna izolacija nije radjena, znaci samo cigla, malter i boja. Zidovi - cigla u 25, stolarija dupla drvena sredjena prosle godine podosta, minimalna strujanja vazduha od spolja.
Sa leve i desne strane stanovi u drugim kucama, koji se greju. Odozdo parket, a ispod je takodje stan koji se do polovine stalno greje zimi sa sporetom na drva. U donjem stanu ispod - isti raspored kao i kod nas.
Gore ploca, koja je sa tavanske strane oblozena najlonom i stiroporom 5cm (samo naredjan stiropor, nije radjena konacna podna izolacija). Krov uradjen pre 4 godine komplet, sa izolacijom.
Spoljna izolacija kompletne kuce, mozda i neka nadgradnja ce biti radjena sigurno u naredne 2 godine.
Do pre 5 godina smo se i mi grejali na drva + termo peci. Kada smo 2008 postavili 3 obicne Samsung klime - prvenstveno zbog hladjenja, 1 x 12, 2 x 9, ukapirali smo prve zime da i sa njima podosta mozemo da zavrsimo posao zimi, pa cak
i da grejanje resimo samo klimama.Pred sledecu zimu smo izneli sporet i ratosiljali se drva. Nasa iskustva za tih 5 godina sa fix klimama, je da do skoro pa -5 .. -7 nemamo nikakvih problema, temperatura je 23-24 bez problema. Problemi nastaju ispod -7, kada smo morali da dogrevamo termo pecima ili uljanim radijatorom. Nismo neki zimogrozljivi ljudi, te nam je prvenstveno da dnevni boravak + kuhinja sa predsobljem ... cca 31 m2, moze da se greje klimom i u tim danima kada je ispod -10C. Sobe ionako nismo nikad nesto preterano grejali 19-20C. Racuni za struju nisu bili veliki, sve u granicama ekonomicnosti, i jeftinije nam je nego sa drvima odkako smo presli na klime i termo peci, a o komforu da ne pricamo.
Zato sam citajuci ovu temu resio da se dam u nabavku nekog boljeg invertera, koji bi bio postavljen na istom mestu u dnevnom boravku gde je sada samsung 12. Taj samsung 12 bi posle dorade (ugradjivanje dodatnog grejaca kompresora
i tacne) presao u sobu 1, umesto samsunga 9. To je neka moja ideja, e sad :
1. Koji bi inverter mogao da nam na duze vreme zavrsi posao ? (recimo da sledecih 10 tak godina ne mislim da ista vise radim sto se tice grejanja, sem mozda kupovine jos neke kvalitetne klime)
Citajuci sve u ovoj temi, izbor mi se nekako suzio na Fujitsu LE12, LU12, LT12, ili mozda i Nocriu 14
2. Ukoliko se uzima neki od Fujitsu, Toshiba, itd... skupljih ivertera, cca 80-100 kdin, kolika je tu razlika u sposobnosti za grejanje u odnosu na jefitnije njihove modele ? Tj, dali bih mogao da imam gartnovano grejanje u tih 30 tak
m2 i sa jeftinijim inverterom i na -15C, bez obzira sto mozda racuni za struju da budu malo veci ?
3. Kolika je trajnost top Fujitsu invertera, tj dali i dugovecnost opravdava njihovu cenu ? .. recimo lt12, nocria 14
4. Dali se ova dogradnja samsunga 12 isplati, tj kolko cu time da dobijem u grejanju ?
5. Ne znam koliko ti inverteri jako duvaju topao vazduh, pa pitam dali ce mozda da bude problem obzirom da ce ipred njega da bude komoda sa audio i video uredjajima, tj kakvu temperaturu mogu oni da ocekuju na 2m od njega

?
Ta pozicija invertera (gde je sada samsung 12) po mom misljenju najvise odgovara za ostatak stana, jer se vrata izmedju predsoblja + kuhinja zimi uvek drze otvorena, te je i postojeca klima uspevala da zagreje i tu prostoriju.
Harmonika vrata izmedju dnevnog boravka i kuhinje su takodje , zimi, non stop otvorena.
6. i pitanje svih pitanja ... ja ne sumnjam u kvalitet tih uredjaja, znam dobro sta je kvalitet, obzirom da imam podosta skupih elektro uradjaja, ali ipak se klima kupuje van BG-a, zivim na jugu srbije, kako je tu resena garancija, godisnji servisi, eventualni neplanirani servisi ...itd ? Ja sam ovih dana kontaktirao neke od prodavaca i uvoznika recimo za Fujitsu, ali mi sve to nekako, bar na prici izgleda nesigurno ... neki ne motiraju van Bg-a, neki kazu da moze bilo koji servis koji radi klime, da namontira , ali da on-serviser i garanutuje za sve to ! Ovde nema, niti negde blizu ovlascenog servisa za fujitsu. Dali je neko iz unutrasnjosti uzimao fujitsu invertere, kako je regulisana garancija, redovni godisnji servisi...itd ?
Ovo oko kupovine dobrog invertera i dogradnja fix samsunga 12,rasporeda klima u stanu je moja zamisao, ukoliko neko ima drugaciju ideju, tu sam da slusam
Hvala svima koji su imali strpljenje da citaju ove moje pisanije

... nadam se da vas nisam smorio ... pomagajte !
[Ovu poruku je menjao NePa dana 04.09.2013. u 11:28 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao NePa dana 04.09.2013. u 11:36 GMT+1]
1xVivax Gexi 12 (2013) - 40-55m2 (23-25C)
1xGeneral LLCA09 (2015) - 15m2 (24 C)
2x General LMCA12 (2017) - 40m2 (23-24C)
1xFujitsu 12LMCE (2020) - 31m2 (24C)
1xFujitsu 07LMCE (2022) - 15m2 (20-24C)
2xFujitsu 12LMCE (2022) - 2x32m2
1xFujitsu 07LMCE (2021) - 15m2
1xFujitsu 07LMCE (2022) - nemontirana