Ljudi, napravili ste filozofiju od kupovine klime...Ma kupite klimu i uzvajte....
Ja imam Fuego 12 klimu vec tri godine, nikad servisiranu(osim sto sezonski ocistim filtere) i radi i hladi i dogreva ....
Zavisi samo sta ocekujete.Ako hocete da skinete temperaturu na 18C, razocaracete se, morace klima da vam radi ceo dan i da nista ne otvarate.
Meni je temp. od 25-26C na ovoj vrucini od 40C napolju, sasvim prihvatljiva.I to rashladim za 30-40 min. dok sam napolju (ne volim da me klima "duva"), dva puta dnevno.
Ako stavite klimu da duva non-stop dobicete kontra efekat tj. ako ona hladi na 20C, posle cete se znojiti i na 22C (dokazano u praksi).Meni najvise odgovara temperatura na kojoj se ne znojim, tj. nije mi neprijatno. Zaboravio sam da kazem da su hladjene prostorije oko 55-60 kvm (dnevna soba - na suncanoj strani sa 2 prozora i vratima ka terasi,trpezarija sa 1 prozorom,hodnik). Dodatno ulaganje, a koje dosta znachi, su i roletne koje sam naknadno ugradio(pre klime).
Zimi, za dogrevanje - jos bolje - ukljucim je od 6:30 do 7:00h da malo zagreje stan dok mi se dete ne probudi (jer ovi topolnichari iz toplane smatraju da je centr. grejanje potrebno tek od 8:00h kada su ljudi vec uveliko na poslu).
Sa ovakvim (ne)ukljucivanjem klime mislim da je apsurdno pricati o vlazenju/susenju vazduha.A i povecanje potrosnje el.energije nije neko.Pa boze moj, i za radijatore, koji rade veci deo dana preko zime, kazu da suse vazduh i da treba staviti posude sa vodom, a malo gde sam video da to neko postuje i da ima neke probleme.Naravno, ako nedaj boze neko ima respiratorne probleme (narocito deca) treba staviti posude sa vodom na radijatore (jos bolje - caj od kamilice) i nikako ne susiti ves na njima.To je po meni veci problem nego "bakterije iz klime".Sto se curenja nosa tice, takodje mislim da je ono posledica nagle promene temperatura (toplo-hladno) nego tih bakterija.to se najvise vidi kod ljudi koji imaju klimu u kolima, a moraju cesto da izlaze/ulaze iz/u auta/o. U svakom slucaju, i zimi i leti treba provetravati stan.
Sto se tice kvaliteta, mislim da ne moze biti neka ogromna razlika u kvaltitu proizvoda koji kosta 200-tinak eura, a razlike medju njima su 20-ak eura. Tu je bitnije da vam ne zapadne neki los primerak (ili los majstor, ili neka "modovana" 9-ka) bez obzira na marku, jer predpostavljam da kao i kod ostale tehnike (a narocito kompjuterskih komponenti) u svakom kontigentu ima i skarta.
Evo i ja sam poceo da filozofiram....Ljudi, kupite klimu i uzivajte

mlogo smo jachi!