Ma pusti to sta ti oni kazu. Ja placam ulje isto toliko (Valvoline) pa ga menjam na 4-5000 ili 6 meseci (sta dodje pre), pod obavezno. To je stvarno minimum koji mozes da uradis za svoj auto. A i vrlo je jeftino kada pogledas koliko znaci. Neko ce ti reci da sa pojedinim sintetickim uljima mozes da predjes i po 20-30k kilometara a sa nekim mineralnim po 7-8k, ali ja zaista ne bih zeleo to da isprobavam. Vec posle 4000 osetim kako motor za nijansu malo drugacije radi, drugacije se cuje i vibrira. Kada zamenis ulje, ono milina:)
Ulje menjam sam (sto bi preporucio svakome), tako da racun izadje oko 1800 dinara sa filterom i pola sata posla. Ne znam za tvoj Ford, ali na Toyoti ulje mozes da zamenis bez kanala i dizalice, tako da mi jedino treba ravna povrsina... Toliko para potrosim na benzin za nedelju dana i stvarno mislim da to nije nikakav trosak, a velika korist.
P.S. Mislim da to nije slucaj kod tebe, ali znam da potrosnja ulja zavisi i od nacina voznje. Meni se ulje uopste ne trosi, ali kada sam bratu jednom pozajmio kola - uspeo je da sagori cca 1/2 litre za 20 minuta zato sto ga debil vozi na crvenom (gas do daske, pa polako pusta kvacilo). To ubija motor i trosi ulje k'o ludo.
Pozdrav