Upravo tako ide prica. I kada abs otkaze, u "pozadini" je ljudska greska. I abs i esp su na "pocetnom" nivou razvoja, pa jos razvoj ide u smeru da bude sve sto jeftinije. Previse oslanjanja na tehniku, znaci da vozac sve manje kontrolise vozilo i "prepusta" se "pomagalima".
Ne bih da "polemisem" sa novinarima, od mnogih nesto vise znam, a znam i da cesto lupetaju, ciljno, da li zbog honorara, nije ni vazno, ili dramaticno uvelicavaju neke detalje, nevazne, ali slabo se "uci" na tom "uzetu" (rece Njegos "spuscavah se ja niz vase uze, umalo se uze ne pretrze).
Doticni tragovi i "putevi" kocenja u principu su nebitan podatak, da ne kazem samo zbog razloga vozila koje oni testiraju i onog u kome se nalazi svako ko vozi. Bitnije je reagovati na vreme, i korektno, nego se zaliti, novinaru, kako je tvoj auto imao 30% duzi trag, tvoje gume bile za sneg a kocenje po kisi.
Kao sledece bitno, smatram da "zabadanje" kocnice po ledu nije bas preporucljivo, sa ili bez esp-a ili abs-a. Da ne popujem, i ta "pomagala" treba nauciti koristiti, kao i samu voznju. Ako se skoci na pedalu, treba biti ladne glave i pustiti je, bar kad treba. Koristio sam naglo kocenje na snegu, za skretanje, kada tockovi naprave "nanos", i auto lakse skrene. Naravno, pri 20 na sat.
Zato sam i "davio" o inerciji vozila kao bitnijoj stvari od "puta kocenja". Koliko je vazna "inercija" je i podatak da vam pri 80 na sat glava ima inerciju (kolicinu kretanja) ekvivalentu nekoliko stotina kila (zavisi i od "glavonje"

), pa i pojas i erbeg postaju "opasni", jerbo vrat ne izdrzava sve to.
Savladjivanje vestine koriscenja inercije nije lak posao, ali je najkorisniji u zimskim uslovima, ili u zabavi "drift", gde se prebacivanjem tezista i proklizavanjem uvodi auto u specificnu kontrolu, zabave radi, naravno.
BTW da l je meren put kocenja kada se auto zaokrene bocno, i to je realnija reakcija volan+ kocnica nego samo koci pa sta bog, gume i paknovi, ili rucna koja se "provukla" na tehnickom, daju.
Poz.