Zbog toga necu ni ja iznositi ovde ta svedocenja...
Mnogi ce ti biti zahvalni zbog toga.
Elem, rjetko gdje se u nekom profilu ljudi nalazi doliko zgubidana koliko u proucavaocima i dokazivacima nadnaravnih pojava. Postoji jedna britanska fondacija (ako nisi cuo onda proguglaj malo), koja bi trebala biti vrlo poznata bilo kome iz gore pomenutog profila ko sebe "uzima za ozbiljno", a koja je raspisala nagradu od par miliona funti onome ko pokaze (nemora dokazivati) bilo kakvu nadnaravnu pojavu, ukljucujuci i vanzemaljce. Eto, stoji ta nagrada nepokupljena vec par decenija.
I sad vi, istrazivaci otvorenog uma, umjesto da se koncentrisete na tu stranu, vi se zamlacujete "sirokim narodnim masama ispranog mozga" kojima ionako nista ne mozete dokazati kad "oni sami nece da vide". A kad bi to sto imate pokazali tim ljudima, citav svjet bi odjeknuo i vi biste jednim udarcem ubili 2000 muva.
I ti ces sad, kao i vecina drugih, reci naravno da tebe ne zanimaju pare nego istina, ali pomisli samo da bi se te pare od nagrade mogle korisno upotrebiti za daljnja istrazivanja i otkrivanja raznih "istina". Mogao bi npr. kupiti neki avioncic i radar pa znatno bolje istraziti kad, kako i gdje se to avioni gube sa radara oko Rtnja. Mogao bi tim parama stampati te prikupljene narodne umotvorine i tako siriti istinu po svijetu i jos mnogo toga. Ako si pravi "istrazivac", te pare ce ti u svakom slucaju dobro doci.
Znaci, nema smisla ovdje gubiti vreme, kad vec postoje ljudi koji su izrazili spremnost da te ozbiljno saslusaju, pa cak i da ti plate velike pare, ako ista od toga sto tvrdis nisu nabuloze.
A ako nesto pricas bez ikakvih dokaza ili bilo kakvih referenci koje omogucavaju da se ista od toga sto tvrdis provjeri, onda je to u logickom smislu (bez obzira kakve su tvoje namjere) ekvivalentno obicno naklapanju i laprdanju. Isto kao kad bih i ja ovdje napisao kako mi je neki djed na nekoj planini prije neki broj godina posvjedocio kako su mu te neke godine nakon sto je vidio neku svjetlost na nebu rodile cetvrtaste sljive i rakija imala cudesna ljekovita svojstva.
Moze to cak i biti istina, ali ja bih svakog onoga ko bi u tako nesto povjerovao (cak i ako sam ja to napisao), a bez ikakvih dodatnih cinjenica, smatrao obicnom budalom.
Isto tako kad neko napise gomilu onakvih stvari kao sto si ti gore napisao, a da pritom ne nadje za shodno da ista od toga necim potvrdi/dokaze, onda meni padaju na pamet samo dva moguca slucaja:
*) da taj isti smatra potencijalne citaoce svojih postova budalama,
*) da je sam budala, pa ne vidi sta radi.
Mozda ima i neko trece, cetvrto, peto,... objasnjenje, bicu zahvalan onome ko me njime prosvjetli.