Citat:
Ivan Dimkovic: Sta kazes na ovo? Mislim da je korelacija sa kvalitetom zivota tj. stresom i krizama vrlo vrlo tacna.
Aaaaah nije mi teško da prikažem screenshot tog linka i teksta na koji se pozivaš

E ovo se zove izvući rečenice iz konteksta :-)))))
Citat:
Ivan Dimkovic:Pa kriza komunizma tj. socijalizma u SFRJ je pocela 80-tih zar ne? Rekao bih da je "najbolji i najbogatiji" period u SFRJ bio bas 70-tih, a ne 80-tih... 80-tih je SFRJ bila konstantno u teskim ekonomskim krizama koje su kulminirale u totalni haos, i to je istorijski fakat o kome smo nasiroko razglabali na nekim ranijim temama.
Čuj, ako je zaista kriza socijalizma i bila 80-tih, veruj mi da je to narod najmanje osećao, pa čak i obrnuto, najbolje živeo. Uostalo, po nekima kriza kapitalizma i zapadnog sveta je počela, osećaš li ti to? ;-)
Pretpostavimo da je sve tačno u vezi krize, političke i ekonomske u kojoj se zemlja nalazila, ali to ipak nema veze sa temom, jer je tema standard, blagostanje, sigurnost i podrška države koju je narod u to vreme imao, da bi mogao da se bezbedno prepusti multiplikovanju. Ako je i sistem išao ka tome da se sruši kao kula od karata za samo deceniju, to običnom građaninu (drugu) nije bilo ni na kraj pameti, tako da nema smisla dalje polemisati oko stanja države..
Eh sad, zašto sam rekao da je najbolji i najbogatiji period u SFRJ bio između 80-90, za to ćeš najzad morati da uradiš domaći na tu temu - raspitaj se, proguglaj, vikipediraj da prikupiš podatke o materijalnom segmentu života jugoslovena u tom periodu, a ja bih ti preporučio da se, više nego materijalnom sferom, baviš duhovnom sferom/nadgradnjom i analiziraš umetničke domete tog doba (muzika, film, književnost, slikarstvo...). Verovatno će ti biti jasnije kakav je bio bazični deo (materijalna sigurnost i blagostanje) kad je bila intenzivna duhovna nadgradnja. Ponavljam, (da neko ne lupi, kao što kažeš) to što se sistem održavao na staklenim nogama (i kreditima), to za druga i drugaricu nije bilo vidljivo, već naprotiv, imali su sliku uspešnog i stabilnog sistema koji će da potraje, i u kom mogu odgajati bezbroj dece.
Izvini ako je bilo neumesno pitanje oko braće i sestara (zbog tvojih roditelja) - evo da preformulišem: koliko je, otprilike, tvojih poznanika živelo u porodicama gde je bilo bar troje dece?
Save time... see it my way.