Ja bih ti preporucio da ugradis sam. A zasto.
Dosli su strucnjaci kod mene. Rekoh ugradite mi klimu, spoljnu jedinicu postavite na terasu (jedva 1 m udaljena od unutrasnje jedinice), na ovoj visini iznad ormana koji je na terasi (na orman sam stavio kartonsku kutiju od klime da pokazem da moze da stane spoljna jedinica). Problem je malo sto je zid rebrast na terasi pa nosaci moraju da stanu tacno izmedju dva rebra sto je ispalo neverovatan problem.
Covek ne ume da izbisi rupu u tackici u kojoj je obelezio nego mu skrene jedno 1cm, nista strasno :)
1. Nije umeo da izbusi rupe na sredinu izmedju dva rebra pa se nosac krivi na jednu stranu pa je morao da ubacuje neke podloske rucno izradjene od ostatka bakarnih cevi.
2. Spustio je nosace 7cm nize nego sto je trebalo pa orman nije mogao da stane ispod jedinice nakon montaze. A kad sam ga pre toga pitao jeste li premerili vi ovo, kaze pa mi smo majstori nismo dundjeri. Morao sam da kratim postolje ormana nakon toga za 8cm (sreca da je bilo mesta za secenje).
3. Posto su nosaci isli krivo na jednu stranu morao je da popusti srafove kako bi ih nategao i ucvrstio klimom koja ce povezati konstrukciju pa se onda klima spustila oko 1-2cm i vise nije idealno postavljena po horizontali iako je pre popustanja merio libelom.
4. Posto je najlakse bilo busiti kroz futer, jer je prozor celom sirinom, nije imao onu alatku za busenje vecih rupa u drvetu nego je buislicom od 6-8 mm busio rupice dok nije napravio krug precnika 5-6 cm i onda ga odvalio hiltijem. Da sam perorezom sekao lepse bih uradio.
5. kada je busio zid da provuce crevo za vodu od 1cm, koristio je hilti busilicu za busenje zida od cigle pa je sa spoljne strane razvalio zid kao da je granata udarila. Mislim zasto bi se sekirao da to uradi polako kad ga ceka posao.
6. Da bi zabelezio busenje rupa za nosac unutrasnje jedinice obicnom olovkom je zacrtao oko rama pa se to svrljanje vidi ispod klime nakon montiranja.
Racunao sam, majstori, ugradili na stotine klima, poznat servis, iskustvo, imaju alata na tone, merdevine ... ispade da su svi majstori dundjeri :) Koriste tupe busilice, zabole ih da li ce posle busenja ostati rupa od 2 ili 5cm, da li ce kucu usvinjiti i razneti onu prasinu od busenja po celom stanu... njima sve jedno samo da otaljaju posao i uzmu narednih 5000 ...
Inace, tesko da ces moci sam ali bar maksimalno uradi pripreme i ono sto mozes uradi sam polako i pedantno ako ne zelis da prodjes kao ja i nerviras se nakon odlaska majstora. Izmeri polako rupe, izbusi sve sto mozes ... ako imas alat za to pravljenje cevi mislm da i to nije neki problem. Ako je taj prijatelj to radio ...
Ako nemas mnogo oko busenja zidova a to je najveci problem, naci hilti busilicu koja moze da izbusi 5-10 cm u precniku kroz koju prolaze bakarne cevi sa onim omotacem i kabl za struju. Od specijalnih alata treba ti spravica za secenje bakarnih cevi i ona za prosirivanje zbog spajanja.
Najbolje je da prisustvujes nekoj montazi i malo ukrades cake :)
[Ovu poruku je menjao grozda dana 02.08.2007. u 23:08 GMT+1]
(~ ~)( o o )(~ o)
-(_)---(_)---(_)-