Citat:
Java Beograd:Nije visina kazne ono što potencijalnog počinioca odvraća od prestupa, već verovatnoća da će biti kažnjen.
Izgleda su ti promakle neke stvari koje sam pisao.
Nekog tamo tipa snimili u zaustavnoj traci. Odrali ga, RSD 100K, 7-8 meseci dozvola, poeni... Dakle to je jedan uhvacen a rezultat je sledeci:
- Taj lik vise nikad nece pomisliti da koristi zaustavnu traku
- Lik je to ispricao mom kolegi kom takodje nece vise pasti na pamet ni da pomisli da koristi zaustavnu traku (a do juce je to radio bez pardona)
- Taj moj kolega je to ispricao meni kom takodje nece pasti na pamet to da radi (iako to nisam ni radio)
- Ja sam dosao kuci pa sam to ispricao komsiji
- Komsija je to prosledio dalje...
Kapiras poentu? Jedan je kaznjen ali su se mnogi zamislili... Jedno je kad cujes neke pausalne izjave na TV-u (jer to to tamo negde daleko kod nekih nepoznatih ljudi) a potpuno drugo kada shvatis da se to zaista desava ljudima koje poznajes direktno ili posredno.
To se isto da primeniti i na ostale situacije koje nemaju veze sa saobracajem. Npr, radim u jednoj prilicno velikoj firmi koja ima predstavnistva po celoj zemlji. S vremena na vreme ljudi se opuste i pocnu da primenjuju radna uputstva i instrukcije onako kako se njima svidja. I sad, dok se prica, salju mailovi, opominju... nista se ne desava. Svi teraju po svom i prave se ludi. E onda se uzme neki od njih da se zrtvuje i dobije popust na platu 10% zbog nepostovanja radnih procedura. Ta informacija da je neko nastradao zbog toga se prosiri od Horgosa do Preseva za pet minuta i nakon toga svi ostali postuju proceduru i nikom ne pada na pamet da odstupi ni za zivu glavu (kada kazem "ostali" mislim na, reda velicine, 400-500 ljudi).
Neki strucnjaci za marketing su mi svojevremeno pokazivali neka istrazivanja koja kazu da se negativna reklama neuporedivo brze i dalje siri nego pozitivna.
[Ovu poruku je menjao Informer dana 29.04.2014. u 09:36 GMT+1]